lutego 19, 2016

lutego 19, 2016

WYTRAWNE ZAWIJASY Z SOSEM POMIDOROWYM




Drożdżowe zawijasy to klasyk słodkich wypieków. Można piec takie drożdżówki z cynamonem, bakaliami lub tartymi jabłkami. Sprawdzają się w każdym sezonie i są uniwersalnym słodkim wypiekiem. Ich cechą jest to, że nie trzeba ich kroić, a po prostu rwać na kawałki.
Dlatego nie trudno było wpaść na pomysł wytrawnej wersji tego wypieku.
Rozwałkowany placek drożdżowego ciasta, można posmarować pastą z fasoli, ulubionym zielonym pesto, musem dyniowym lub prostym sosem pomidorowym. 






1 kubek cieplej wody lub mleka
30g drożdży
szczypta soli 
szczypta cukru
około 400g mąki pszennej chlebowej 750
3 łyżki oliwy

sos:
1/3 szklanki oliwy
4 ząbki czosnku
sól

posiekana drobno cebulka
czarne oliwki


❤ W miseczce wymieszaj passate pomidorową, oliwę i oregano. Dodaj drobno posiekany czosnek. Spróbuj i posól do smaku.

❤ Do miski nalej ciepłą wodę. Dodaj drożdże i cukier. Mieszaj, aż składniki się rozpuszczą. 

❤ Wsyp 2 łyżki mąki, wymieszaj i pozostaw na około 10-15 minut w ciepłym miejscu. 

Teraz ważna jest kolejność i stopniowe dodawanie mąki. Mieszaj jedną ręką ciasto i powoli dodawaj drugą ręką mąkę. Ciągle mieszaj. W momencie aż ciasto zacznie odklejać się od brzegów miski, dodaj trochę oliwy. Wmieszaj oliwę w ciasto.

❤ Przenieś ciasto na blat oprószony mąką. Wyrabiaj podsypując ciasto mąką. Rozciągaj, rzucaj o blat uderzaj pięścią. Wszystko po to by (się wyżyć) napowietrzyć ciasto.

❤ Ciasto powinno być miękkie i sprężyste. 

❤ Ciasto rozwałkuj na duży placek około 2-3 mm.

❤ Całą powierzchnię ciasta posmaruj przygotowanym sosem. Posyp wybranymi dodatkami, lub tylko posyp płatkami drożdżowymi.
  
❤ Placek zroluj.

❤ Przygotuj formę do pieczenia i wyłóż ją papierem do pieczenia. 

❤ Rulon pokrój na mniejsze kawałki około 3-5cm. Umieść je w naczyniu zostawiając nie duże odległości między kawałkami. Pozostaw na 20 minut w ciełym miejscu.

❤ Piecz w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni dopóki ciasto sie nie zarumieni, czyli około 30-40 minut.






8 komentarzy:

  1. Wszystko, co jest z sosem pomidorowym jest pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajna odmiana dla słodkich drożdżówek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis już od zdjęcia się uśmiecha i namawia do zrobienia! Wygląda przepysznie! Forma przygotowania i podanie rewelacja! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto bardzo chrupiące, nigdy jeszcze mi takie nie wyszło! Polecam, aczkolwiek słabo czułam sos pomidorowy :(

    OdpowiedzUsuń
  5. Ostatnio piekłam bułeczki cynamonowe i przez przypadek zapomniałam dać jajko jeszcze tylko masło zastąpię oliwą i będzie wegańskie cudo. Takie wytrawne też muszę wypróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy można zastąpić mąkę pszenną jakąś inną...? bo niestety wyszła mi ostatnio nietolerancja na gluten :(

    OdpowiedzUsuń