poniedziałek, 28 marca 2016

PULPETY Z BROKUŁA I RYŻU Z CZOSNKIEM I SOSEM CYTRYNOWYM Z TAHINI





To przepis dla każdego, kto nie wyobraża sobie gotowania bez czosnku. Więcej, nie wyobraża bez niego sobie swojego życia! Ja tak mam.
A połączenie brokuła z czosnkiem to bajka. Prostota i dwa smaki pasujące do siebie jak Romeo i Julia, Flip i Flap, frytki i keczup,  jak yin i yang, korek do wina, pomidor i bazylia, w końcu jak ja i moja Kota.

Jest sobota 26go marca, czyli Wielka Sobota. Nie pojechałam na święta do domu bo postanowiłam trochę popracować, poczytać książki, pomalować. Od 6h nie sprawdzałam maila, więc jest dobrze. 
Święta w tym roku minęły mi szybko bo jakiś tydzień przed docelową datą. Jak się okazało żurki, mazurki, strudle i babki smakują równie dobrze wcześniej, co w czasie świąt. Świąt właściwie nie obchodzę, wiec moje wcześniejsze ich zjedzenie + podróż w zatłoczonym pociągiem + moje lenistwo zatrzymało mnie w Krakowie. 
Tak, więc kiedy Wy właśnie zajadacie się 5 kawałkiem pasztetu, ja sięgam po brokuł.  Najczęściej połączenie brokuł + ryż to moje ulubione awaryjne danie, które smakuje cudnie i nie trzeba się przy nim narobić. Dziś postawiłam na coś innego. W końcu są święta! Więc zrobiłam pulpety. Są tak smaczne, że część zjadłam j zaraz po zrobieniu zdjęć. Już mi się nie chce nic piec, ani gotować do nich makaronu.
Taaaakie są dobre!
 



3 ząbki czosnku-3 łyżeczki czosnku granulowanego
3-4 łyżki bułki tartej bezglutenowej*
sól
szczypta gałki muszkatołowej
opcjonalnie 2 łyżki płatków drożdżowych
olej do smażenia

1  łyżka tahini
1 łyżeczka soku z cytryny
3-4 łyżki wody

*ja swoją bułkę tartą zrobiłam z płatków kukurydzianych. 
Po prostu zmieliłam je w blenderze. 


❤ Brokuła umyj i rozdziel na mniejsze różyczki. 
Wrzuć do gotującej się lekko słonej wody na 3 minuty. Wyciągnij warzywo o osusz na durszlaku. Następnie drobno posiekaj i przesyp do miski.

❤ Ryż ugotuj na miękko. Może być rozgotowany, ale nie zbyd wodnisty. Tak samo dobrze jeśli nie będzie za suchy. Ostudź i przesyp do wspólnej miski.

❤ Dodaj drobno posiekany czosnek.  

❤ Pestki dyni posiekaj na mniejsze kawałki. Wszystko przesyp do miski.

❤ Zacznij mieszać, najlepiej przy pomocy dłoni. Niech główne składniki połączą się. 

❤ Masę dopraw płatkami drożdżowymi, solą i odrobiną gałki muszkatołowej. 

❤ By masa lepiej się lepiła i formowała dodaj bułkę tartą. 

Pozostaw na 10 minut. Następnie wymieszaj.

❤ Rozgrzej patenie z olejem.

❤ Formuj kulki i smaż na złoto z wszystkich stron.

❤ W filiżance połącz tahini z sokiem z cytryny. Mieszając powoli dodawaj wodę, uzyskasz jednolitą konsystencję sosu

❤ Kulki podawaj z kaszą, sosami lub ulubionym makaronem bądź pieczonymi warzywami. Nie zapomnij o sosie; spasuje prosty pomidorowy albo tahini!

❤ Smacznego!


Alka




    

28 komentarzy:

  1. Brokuł, czosnek i cytryna - to połączenie jest niezawodne! Również nie wyobrażam sobie gotowania bez czosnku... Chyba zainspiruję się tymi pulpetami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Brokuł, czosnek i cytryna - to połączenie jest niezawodne! Również nie wyobrażam sobie gotowania bez czosnku... Chyba zainspiruję się tymi pulpetami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne! :) czosnek w takich przepisach jest niezastąpiony :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności! Wspaniała propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy da się pominąć/zastąpić (np. nerkowcami) pestki dyni? Nie mam ich pod ręką, a koniecznie chcę zrobić te pulpeciki :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spokojnie. Dynia jest po prostu chrupiącym dodatkiem :)

      Usuń
  6. Z brązowym ryżem wyjdzie? Albo z quinoa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sugeruję biały ryż (najlepiej typy okrągłe) albo jaglaną. Brązowy się długo gotuje i naturalnie bywa twardawy. Z quinoa nie robiłam.

      Usuń
    2. Ryże białe i okrągłe typy czyli arborio albo bombe dobrze się gotują i miękką. Będą spoiwem w masie. Inne ryże jak brązowy, dziki czy czarny gotują się o wiele dłużej i zawsze są lekko twarde.

      Usuń
  7. Można zamienić czymś sos tahini? W sklepie nigdzie nie widziałam, a żeby samej zrobić, nie mam motywacji :x

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety sos tahini to sos tahini to tak jakby zamieniać oliwę na olej rzepakowy ;)

      Usuń
  8. wyglądają bosko więc jak muszą smakować :O z pewnością wypróbuję! ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Super pomysł :) Na pewno wypróbuję niebawem :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wszystkie Twoje "kulki" piekę w piekarniku na termoobiegu 180 stopni. Wychodzą mega i zdrowiej niż smażenina. Polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pieczesz w jakimś sosie czy po prostu na blaszce układasz? Nie są za suche?

      Usuń
  11. Jutro idę po brokuła, mam nadzieję, że wyjdzie mi równie ładnie. Dziękuję za przepis! Na pewno będę korzystać też z innych. :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mam brokuł w lodówce więc dzisiaj zrobię :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Zrobiłam według przepisu, ale coś mi nie wychodzi, ponieważ kulki sie rozwalaja na patelni, pochłaniają mega olej i aż kapie z nich (sa dosłownie jak gąbka) oraz nie rumienią się tak jak wygląda to na zdjęciu powyżej. Nie wiem co robię nie tak ale bardzo mi przykro, ponieważ przepis zapowiadał się smakowicie! :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. widocznie olej nie był dobrze rozlany

      Usuń
  14. czy te kuleczki smaży się w głębokim tłuszczu?

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja Też bym je uciekła,ale jak długo? Zawsze mam z tym problemem :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Zrobiłam! Są genialne! Nie wpadłabym na takie połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. a czy można je ugotować, nie smażyć? niestety mój Wujek nie może nic smażonego ze względu na chorobę ;(

    OdpowiedzUsuń
  18. Pulpety wyszły tak pyszne, że ledwo starczyło dla dwóch osób :P Bardzo dziękujemy za przepis!

    OdpowiedzUsuń