wtorek, 5 kwietnia 2016

TEMPEH W OSTRYM SOSIE POMARAŃCZOWYM




Tempeh to jeden z tych dziwnych wegańskich produktów. Jego przygotowywanie od podstaw to żmudna praca. Znam paru takich, którzy się tego podjęli ich doświadczenie zawsze ozdabia parę pięknych anegdot. Bogata w doświadczenie innych, póki co tempeh kupuję.

Główną cechą tempeh jest to, że znika. Po odpakowaniu magicznie rozpływa się w powietrzu. Trzeba bardzo się (i tempeh) piłować by nie zjeść go przed użyciem w daniu. Szczególnie jeśli kupuję wędzony tempeh nie ma mocy, która powstrzyma mnie przed podebraniem chociaż jednego..no dobra minimum 3 kawałeczków. 
Tempeh  jest tak dobry , że połączenie go z dobrym sosem to rozpusta!
Dziś coś bardzo azjatyckiego. Tempeh, imbir, czosnek i sok z pomarańczy!
Bardzo proste i turbo smaczne!





1-2 porcje makaronu z czarnego ryżu lub soba
1/2 kubka lekkiego bulionu z warzyw
sok z 1 pomarańczy
1 łyżka syropu z tapioki lub agawy
3 łyżki octu ryżowego lub jabłkowego
3 łyżki sosu sojowego
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka startego imbiru
1 łyżeczka sriracha lub pasty z chili
1 łyżeczka mąki kukurydzianej (ew pszenna)
sól
zielona cebulka lub szczypior
sezam  lub orzeszki ziemne
1 łyżka oleju
ew 1/4 cytryny



❤ Tempeh pokrój w kostkę. 

❤ W misce umieść wszystkie składniki na sos. Czosnek posiekaj drobno, a imbir zetrzyj na tarce. 

❤ Dodaj syrop z tapioki i ostrą pastę. Wyciśnij sok z pomarańczy. Wszystko wymieszaj.

❤ Dodaj do marynaty tempeh i zostaw na 1-2h.

Rozgrzej woka lub dużą patelnie z odrobiną oleju.
 
❤ Wyłóż tempeh i przenieś na patelnie. Uwaga będzie pryskać!

❤ Smaż przez około 5 minut. Następnie zalej wszystko sosem.

❤  Gotuj przez 10 minut. 

❤ Na koniec dodaj łyżeczkę mąki by zagęścić sos. Podczas dodawania mąki mieszaj by nie zrobiły się grudki.

❤ Dopraw solą do smaku. Jeśli potrzeba dodaj  dodaj soku z cytryny do smaku. 

❤ Podawaj z ugotowany makaronem soba lub z makaronem z czarnego ryżu. Smakuje bombowo! Całość posyp sezamem i zieloną cebulką. 
 



11 komentarzy:

  1. a jaki tempeh polecasz, masz swój ulubiony ? kiedyś kupiłam i bardzo mi nie smakował, nie wiem czemu, był jak wiórek, a to danie wygląda super :)
    ubóstwiam czarny makaron, z pomidorami i imbirem w zalewie. pozdrawiam !!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cześć! Ala użyła w przepisie naszego domowego tempehu - www.veganise.net/tempeh Udało nam się wypracować przepis na soczysty i pełny smaku tempeh, polecamy się :)

      Usuń
  2. no właśnie jaki to ma być dokładnie tempeh ;)??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To nie ma większego znaczenia, może być naturalny lub inny. Te marynowane najczęściej są po prostu w sosie sojowym. Zawsze można to podkręcić.

      Usuń
  3. Gdzie można kupić taki czarny makaron ? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W spisie składników, ciekawe produkty zawsze sa podlinkowane. A o to makaron. Jest pyszny nawet z samym olejem sezamowym i awokado :D http://vegepack.pl/954,makaron-z-ryzu-czarnego-ekologiczny-bezglutenowy#content
      Można też je kupić stacjonarnie w eko skklepach:)

      Usuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. To jest prze-pysz-ne ! To mój pierwszy raz z tempehem i zapałałam doń miłością czystą. Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń