czwartek, 28 kwietnia 2016

TOFU FETA Z KAPARAMI I ZIOŁAMI



Zbliża się upragniony przez wielu długi majowy weekend. Jeśli tylko pogoda sprzyja, majówka to synonim otwarcia sezonu piknikowo-grillowego. Dlatego warto nie tylko przygotować i odkurzyć grill, ale sięgnąć po sprawdzone przepisy.

Ma majówce u weganki nie może zabraknąć prostych warzywnych szaszłyków, w których sprawdzi się również tofu;najlepiej takie marynowane. 
Majówka to również uczta sałatkowa warto przygotować proste zielone sałaty. Jedną z najpopularniejszych jest  sałatka grecka, w której skład wchodzi; sałata lodowa, pomidory oliwki i..tofufeta!

Lubię ten sposób marynowania tofu. Najlepiej zaopatrzyć się w mieszankę włoskich ziół. Taką mieszankę warto mieć z wielu powodów.  Dlatego jeśli wybieracie się w przyszłości do Włoch lub macie znajomych, którzy właśnie wracają z podroży niech w obojętnie jakim sklepie kupią mieszankę przypraw do aglio olio, czyli sosu na bazie oliwy. Możecie ją potem używać do innych sosów, bruschetty, czy zupy no i do marynowana tofu. Pomysłów jest wiele, a mieszanki sporo. Cena około 1,5E




1 opakowania naturalnego tofu
1/2 szklanki oliwy
1/3 szklanki octu winnego jasnego
1 łyżeczka mieszanki włoskich ziół (bazylia, oregano, czosnek, chilli w płatkach)
1 łyżka kaparów

❤ Tofu osusz ręcznikiem papierowym, następnie pokrój w kostkę.

❤ W misce lub słoiku wymieszaj wszystkie składniki na marynatę.

❤ Na koniec dodaj kapary. 

❤ Tofu umieść w słoiku lub przesyp do miski z marynatą.

❤ Wymieszaj tak by tofu pokryło się marynatą. 

  Trzymaj w lodówce min 4h a najlepiej około 10h. Od czasy do czasu przemieszaj tofu by jak najczęściej był pokryty w marynacie.    
♥    




4 komentarze: