środa, 20 kwietnia 2016

PULLED JACKFRUIT. WYPASIONY BURGER. SZARPANE VMIĘSO MŁODEGO CHLEBOWCA NA GROŻNIE OSTRO!







Są takie przepisy, które siedzą w głowie długo. Takimi przepisami są wszystkie z wykorzystaniem owocu chlebowca tzw. jackfruit. Wystarczy zgooglować i już ślinka cieknie na samą myśl o potrawach na zdjęciach. Dlatego, kiedy wreszcie dorwałam owoc chlebowca (dostępny w urbanvegan.pl)
nie mogłam się doczekać, aż go przygotuję

To danie sprawia, że nie myślałam o niczym innym. Silna ciekła, oczy jadły, a zapach jest nieziemski. Taki pruderyj, prosty, pierwotnie seksowny zarazem. Jak drwal pod prysznicem, myjący się gąbką w kształcie kaczuszki.
Po prostu muszę się z Wami podzielić tym jakże wypasionym i banalnym przepisem bo umrę.
Właśnie kończę kanapkę i pisze ten post. Stąd bzdury, bo pisać jedną ręką jest trudno.
Boskość! To danie to must have dla zagorzałych mięsożerców, którzy nadal myślą, że prawdziwy burger jest tylko z wieprza. 
Otóż kupa woła!  Tutaj liczy się smak, a smak smażonego chlebowca inspirowanego na amerykańskim klasyku pulled pork po prostu osłupia.
Warto pamietać o wędzonej papryce nada fajnego aromatu. Ważna jest tsiriracha, niech całość będzie mocno ostra i wyraźna w smaku.

Chlebowiec to orientalny owoc rosnący w tropikalnych lasach Azji. Jego naturalny smak i ciekawa, mięsna struktura sprawdza się w daniach głównie na słono. 
To hit jeśli chodzi o kuchnie bezmięsną. Warto taki ciekawy produkt wprowadzić do swojej diety w ramach urozmaicenia i zabawy.  






2-3 łyżek siriracha
2+1 łyżek przecieru pomidorowego lub ketczupu
2 łyżki ciemnego sosu sojowego 
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
2 łyżki oleju

dodatki:
buła
czerwona cebula
czerwona/biała kapusta
sojonez
ketczup
zioła
sałata
pomidor
pikle
ser wegański



Chlebowiec odcedź z wody. Następnie pokrój drobno.

Przygotuj patelnię i rozgrzej ją z odrobiną oleju.

Przenieś chlebowiec.

Dodaj wszystkie przyprawy i wymieszaj tak by wszytko pokryło się w marynacie. 

Smaż około 20 minut tak by wszystko dobrze się przyrumieniło, a nawet miejscami spaliło. Na koniec możesz dodać jeszcze jedną łyżkę przecieru by całość nie była za sucha.

❤ Przygotuj bułę i ulubione dodatki. Nałóż sporą łyżkę chlebowca. 

❤ Nie pytaj jak jeść. Po prostu wsuwaj i nie myśl o bożym świecie. 

PODPOWIEDŹ: farsz można również upiec. Najpierw wymieszaj w marynacie, a potem przenieś do żaroodpornego naczynia. Piecz przez 30 minut w 175-180 stopniach. 


11 komentarzy:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie mogę się doczekać, aż ja również go dorwę, ponieważ brzmi to wszystko obłędnie pysznie :D Poza tym najwyraźniej czas.najwyższy zaopatrzyć się w sieirachę ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie mogę się doczekać, aż ja również go dorwę, ponieważ brzmi to wszystko obłędnie pysznie :D Poza tym najwyraźniej czas.najwyższy zaopatrzyć się w sieirachę ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. widzialem jak rosna w indiach :) tam nazywaja go jackfruit :)

    OdpowiedzUsuń
  5. widzialem jak rosna w indiach :) tam nazywaja go jackfruit :)

    OdpowiedzUsuń
  6. O rajusiu. Kolejne zamówienie na urbanvegan i koniecznie go biorę.

    OdpowiedzUsuń
  7. Mam pytanko. Na ile burgerów starczy tego mięcha?

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy ten burger nie będzie słodki? czytałam, że jackfruit ma zastosowanie do deserów i ma słodki smak... szczególnie ten zapuszkowany... kupiłam puszkę ostatnio właśnie z myślą o "mięsnym" zastosowaniu, a w necie czytam, że jak banana mam go wykorzystać ... z góry dziękuję za wyjaśnienie. Maria

    OdpowiedzUsuń
  9. Jeśli chodzi o ten w puszce co można kupić w słodkiej lub słonej zalewie. Ja z kolei z tym słodkim jeszcze się nie spotkałam. Ten słony, jest po prostu wytrawny, dość bez smaku, trzeba go doprawić :))

    OdpowiedzUsuń