czwartek, 19 maja 2016

ZIELONE SZPARAGI W WEGAŃSKIM SOSIE HOLENDERSKIM





Dziś klasyka. Kuchnia francuska i jej absolutna podstawa. Oryginalny sos holenderski przygotowuje się z masła i żółtka jajka. Jest żółtego koloru i ma odpowiednią konsystencję. Można pomyśleć, masło i jajko? Tego nie da się zweganizować. 
Otóż się da i to w prosty sposób. By zachować jajeczny smak potrzeba będzie sól kala-namak. To ta która ma ostry jajeczny zapach. Żółtego koloru nada kurkuma. Zamiast masła wykorzystaj zwykły olej, potem podążaj wg wskazówek.

Danie jest proste ale i wykwintne zarazem. W końcu kuchnia francuska! Trzeba ubrać muchę do obiadu!



Taki sos idealnie pasuje to szparagów! Nagle okazuje się, że to ich niesamowite uzupełnienie.
Sos możesz wykorzystać również do wytrawnych tostów francuskich,  pieczonych lub grillowanych warzyw.










wiązka szparagów

2 łyżki oleju
1/4 łyżeczki kurkumy
1 łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego
1/2 łyżeczki mąki (pszenna, kukurydziana lub ryżowa)
1 łyżeczka płatków drożdżowych nieaktywnych
szczypta czarnego pieprzu 

* nada się również śmietana ryżowa domowej roboty, a także ugotowana i dobrze zmiksowana kasza jaglana. Niech masa będzie gładka i delikatna. Taki ma być sos.

Szparagi i złam w zgrubionym miejscu. Końcówek nie wyrzucaj możesz je wykorzystać gotując bulion. Przygotuj patelnie grillową, zwykłą, lub grill.

Grilluj z odrobiną soli i około 1 łyżeczką oliwy.

W małym naczyniu przygotuj sos.

Odlej 2 łyżki oleju. Dodaj mąkę, kurkumę, płatki drożdżowe i sól. Wymieszaj trzepaczką.

Wlej śmietanę. 

Cały czas mieszaj. 

Dodaj sok z cytryny lub ocet.

Mieszaj aż sos zgęstnieje. Dopraw solą.

❤ Polej sosem szparagi. 

❤ Posyp całość świeżo mielonym pieprzem. 



10 komentarzy:

  1. Ale pysznie to wygląda :D PS ten kociak jest bardziej elegancki niż ja kiedykolwiek XD

    OdpowiedzUsuń
  2. które szparagi są lepsze dla nowicjusza w tym temacie - białe, czy zielone? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że zielone. Nie trzeba ich obierać i są obłędne nawet w postaci surowej. Wystarczy dosłownie na 5minut wrzucić je na patelnie/grill lub do piekarnika z odrobią soli i soku z cytryny. Można dodawać je do risotto, zup, zapiekanek. Mniam!

      Usuń
    2. Bardzo dziękuję za wskazówkę, na pewno na dniach przetestuję!

      Usuń
  3. Koniecznie muszę wypróbować!
    Kot cudowny, elegancja-francja :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam Twoją Kotę :)))
    A ja nigdy nie jadłam szparagów :O

    OdpowiedzUsuń
  5. Czyli aby zrobic sos trzeba po prostu wymieszac wszystkie podane skladniki? Bo duzo jakos tych krokow, a chyba na koniec chodzi tylko o to, aby wszystko dokladnie wymieszac i polac tym szparagi...?

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam na bazie kaszy jaglanej ( dzięki za morze możliwości). Smak obłędny. Jadłam i ze szparagami, i z kalafiorem i z rzodkiewką. Zdecydowanie najlepiej smakuje jednak ze szparagami. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń