czwartek, 23 czerwca 2016

PESTO Z ZIELONYCH SZPARAGÓW Z BAZYLIĄ






Na blogu nie znajdziecie wielu przepisów ze szparagami. To dlatego, że lubię je za bardzo i w porównaniu z innymi potrawami nie mam mocy i wolnej woli by najpierw coś z nimi ugotować, potem sfotografowac i dopiero zjeść. Wole zjeść od razu!
Zielone szparagi jem tylko w jednej postaci- lekko zgrillowane. Za bezczeszczenie tego cudownego warzywa uważam wszelkie zupy (do tego nadają się białe szparagi!), kremy, puree czy długie obróbki termiczne. 

Zielone szparagi smakują równie dobrze na surowo! 
Dlatego chociaż z bólem serca blendowałam je na papkę/pesto muszę przyznać, że taki rodzaj sosu na surowo bardzo mi odpowiada!

Pesto ze szparagów sprawdzi się do makaronu, jako dressing w sałatce, sos do grillowanych warzy, a nawet na kanapce.
Sezon na nie już dobiega końca, więc jedzcie ich śpiesznie jak najwięcej!






pęczek zielonych szparagów
10 listków bazylii
szczypta soli 
mały ząbek czosnku
 

❤️‍ Szparagi umyj i złam w zgrubionym miejscu. Przenieś do kielicha blendera lub pojemnika, w którym będziesz miksować.

❤️‍ Wsyp słonecznik, dodaj listki bazylii i kawałek parmezanu, czosnek i oliwę.

❤️‍ Zmiksuj.

❤️‍ Spróbuj i dopraw solą do smaku. Jeśli jest za gęste dolej oliwy.






7 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie. Widziałam już kilka podobnych przepisów. Muszę w końcu to wypróbować. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne! Ja dodałam jeszcze sok z cytryny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Parmezan jest wegański??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do uważnego czytania
      Chodzi o wegański parmezan firmy violife.

      Usuń
    2. Zachęcam do uważnego czytania
      Chodzi o wegański parmezan firmy violife.

      Usuń