środa, 1 czerwca 2016

TOFU W NORI




Jeśli śledźcie Wegan Nerd na instagramie (@vegannerdblog) albo na snapchacie (wegannerd) to pewnie już wiecie, że odkopałam pewien stary przepis. 
Tofu w nori pojawiło się na blogu pierwszy raz w czerwcu 2012r, czyli 4 lata temu! Jak ten czas szybko leci!
Miałam ochotę na tofu z nori właśnie i pomyślałam, że warto zrobić nowe zdjęcia. Oh uwielbiam przeglądać czeluści bloga z jego początku. Aż dziw, że fotografie robiła ta sama osoba czyli ja.
Nie podmieniam tam zdjęć tylko postanowiłam, że przepis wrzucę jeszcze raz. Będzie troszkę inny, ale to co najważniejsze zostało zachowane.
A no tak jeśli macie ochotę  zajrzeć w kazamaty bloga to zapraszam  stary przepis znajdziecie TUTAJ
Myślę, że teraz zdjęcia wyglądają jeszcze bardziej apetycznie. Bo to przepis dla tych, którzy uwielbiają nori. Którzy tak jak ja potrafią zjeść na raz 3 arkusze. 


Ogólnie mam jakiś sentymentalny czas. Dlatego oprócz starego przepisu, na dole strony podaję troszkę muzyki. Równie sentymentalną, śpiewającą o starej miłości Lianne La Havas z 2012r. Chyba muszę wrócić do tego , że każdy przepis kończył się piosenką. To chyba było miłe.







1-2 arkusze nori

1 łyżka mąki kokosowej lub wiórki kokosowe
2 łyżki wybranej innej mąki
1/2 szklanki wody

bułka tarta
sezam

olej do smażenia



❤ Tofu przekrój na pół. Jeśli chcesz więcej kotletów każdą połówkę przetnij jeszcze raz. Ja postanowiłam zrobić dwa wielkie kotleciory.

Plastry tofu natnij nożem. Całość posmaruj sosem sojowym. Rób to powili tak by sos rozlał się na i w tofu. Pozostaw na 10-15 minut.

❤ W misce wymieszaj składniki na ciasto, w którym będzie moczone tofu. Niech będzie przypominać ciasto naleśnikowe. Może troszkę gęściejsze. To obojętne po jakie sięgniesz mąki. Może być pszenna lub bezglutenowa. Maka kokosowa lub wiórki kokosowe nadadzą fajnego orientalnego smaku.

❤ Przygotuj nori. Przetnij arkusz na pół. Zawijaj tofu. Jeśli na prawdę lubisz nori możesz poświęcić na jeden kawałek tofu nie pół a cały arkusz. Rozpusta! Nori lekko skrop wodą by lepiej zwijało się na tofu.

❤Bułkę tartą przesyp na talerzyk. Dodaj 1-2 łyżki sezamu. 

❤ Tofu maczaj w cieście, a następnie otaczaj w panierce z bułki tartej i sezamu. Tu również można dodać wiórek kokosowych.

❤ Smaż na złoto z obu stron. 

❤ Jedz na ciepło lub zimno. Podawaj z ryżem, pieczonymi ziemniakami lub ulubioną kaszą! 





 

15 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie, koniecznie będę musiała wypróbować! Wyglądają trochę jak tosty, które uwielbiałam!

    thesmallveggie.blogspot.com 👑💕

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak lubisz nori to pokochasz ten przepis!

      Usuń
    2. Gdyby nie to, że mam męża, oświadczyłabym ci się za ten przepis!
      Upoluję nori i robię!
      Tardis

      Usuń
  2. To jedno z moich ulubionych dań z tofu :3
    Aż mnie naszła chęć. I do tego pieczone ziemniaczki i groszek z marchewką <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo smacznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny i niespotykany pomysł na tofu!!! :) Wypróbujemy na pewno! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj, a zagości u Ciebie jak pomidorowa w Polsce w poniedziałek :D jest cuudowwnyy!

      Usuń
  5. Na pewno wyprubuję twój przepis, wygląda pysznie!
    Ps. Super zdjęcia, pobudzają apetyt ;)

    stellaveganlife.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda prześlicznie, taka przysmażona panierka .. mi taka nigdy nie wychodzi, strasznie fajne to danie !!! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Musze wypróbować, do tej pory zawsze robiłam selerybę, tofuryba wygląda bardzo dobrze :)

    OdpowiedzUsuń
  8. A można użyć tofu wędzonego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak. I chyba już nie trzeba w takim wypadku długo lub wcale marynować w sosie sojowym.

      Usuń