czwartek, 28 lipca 2016

ŁAZANKI Z KAPUSTĄ I MAJERANKIEM






Jestem teraz trochę zabieganą i zapracowaną mróweczką. Kończymy pracę nad książka. Teraz skład, który ze względu na moje wykształcenie robię ja. Tak więc w książce będą moje przepisy, zdjęcia, maziaje i wszystko inne. Szaleństwo. Ale i duży stres!
Ale nie ważne jak dużo jest pracy domowy obiad to podstawa. Oh ukochałam się ostatnio w domowej kuchni. Może to przez stres i prace? Dobrze dzięki smakom wrócić do domu, kiedy fizycznie nie można tam być. 
Trochę pluję sobie w brodę, że przepisu na łazanki nie będzie w książce! To tak poczciwe i domowe jedzenie. 

Jaki jest ich sekret? 
-Po pierwsze dobrze podsmażona na rumiano słodna cebulka.
-Po drugie czarny pieprz.
-Po trzecie świeży majeranek! 

-Jeśli masz ochotę na skwarki jak u babci  bardzo drobno pokój tofu. Zalej go ciemnym sosem sojowym, a potem smaż na suchej patelni. 

Ale i tak najważniejsza jest kapusta i makaron. Niech kapusta będzie młoda, a makaron obowiązkowo- ten kwadratowy do łazanek!




na 2-4 osoby

1 duża cebula
1 łyżka oleju
1 łyżka sosu sojowego
sól
czarny pieprz
szczypta cukru
1 łyżka świeżego majeranku
oliwa z oliwek 
 
paczka lub około 3/4 paczki makaronu do łazanek

❤ Ugotuj makaron w osolonej wodzie i następnie go odcedź. 

❤ Cebule pokrój drobno. Rozgrzej dużą patelnie lub rondel z łyżką leju. Przenieś cebulę. Od razu dodaj liść laurowy, ziele angielskie, kminek i jałowiec oraz szczyptę cukru.

❤ Smaż na małym ogniu aż cebula się zarumieni.

❤ Kapustę poszatkuj szerokim nożem. Wielkość nie jest ważna, mniejsze kawałki szybciej zmiękną.

❤ Przenieś kapustę do rondla. Mieszaj. Dodaj sos sojowy. Duś aż kapusta zmięknie.

❤ Dodaj ugotowany makaron.

❤ Dobrze wymieszaj. 

Dopraw solą, sporą ilością czarnego pieprzu oraz świeżym majerankiem. 
 
❤ Jeśli makaron jest za suchy podlej oliwą z oliwek.



 

2 komentarze: