piątek, 15 lipca 2016

MIZERIA Z ZIOŁAMI



Kiedy jadę do domu żywię się równie domowo i prosto. Nie gotuję skomplikowanych potraw tylko takie, które są sezonowe i łatwe w przygotowaniu. Są to też takie potrawy, które jadłam będąc mała i które gotuje moja babcia. Nadal bardzo lubię przygotowywać z nią obiad dla całej rodziny. 

Kiedy zauważyłam, że babcia kroi ogórka do mizerii szybko zabrałam się do przygotowania sojonezu. W tedy zjem i ja! pomyślałam.
Do tego jeszcze spora garść ziół z ogródka i dodatek do dania wyśmienity.
Mizerię ogórkową można podawać z pieczonym kalafiorem, stekami z kapusty. To  nierozłączny partner kotleta sojowego czyli sojoschabu, zasmakuje również z cudownym kotletem z tofu w nori,











1/2 szklanki sojonezu
1 łyżka posiekanej zielonej cebulki

majonez/sojonez:
1/3 szklanki mleka sojowego
1 łyżka soku z cytryny lub octu


  


❤️‍ Ogórki umyj i potnij w talary. Warto użyć mandoliny. Im cieńsze kawałki ogórka tym lepiej się je.

❤️‍ Przenieś ogórki do dużej miski. Posyp solą i pozostaw na 1 minut. Następnie odlej powstały z ogórków sok.

❤️‍ Sojonez można przygotować na wiele sposobów; w blenderze kielichowym, przy pomocy zwykłego blendera, a nawet ubić ręcznie.

❤️‍ Połącz mleko, ocet i musztardę. Blenduj lub mieszaj trzepaczką. Polowi dodawaj olej. Dodaj tyle oleju, aż sjonez odpowiednio zgęstnieje.

❤️‍ Połącz ogórki z sojonezem. 

❤️‍ Dodaj sporo posiekanych ziół. Pasuje koperek i zielona cebulka.

❤️‍ Dopraw do smaku solą i świeżym czarnym pieprzem.





10 komentarzy:

  1. Dla mnie to nie musi być dodatek do obiadu. Chętnie pochłonęłabym duuużą miskę takiej mizerii bez żadnych dodatków :)

    OdpowiedzUsuń
  2. super też się sprawdza śmietanka sojowa zamiast sojonezu. i ja dodaję jeszcze do ogórków szczyptę trzcinowego cukru :)

    OdpowiedzUsuń
  3. to jeden z najlepszych dodatków do obiadu jaki uwielbiałam w dzieciństwie i uwielbiam nadal :D wegańskie równie smaczny! nie odbiega ani trochę smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ogórek + koperek to duet idealny :)Uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam mizerię, pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Och, jakie cudowne, szlachetnie spracowane, pełne ciepła i dobroci babcine ręce! Jeszcze bardziej zatęskniłam za moją kochaną Babcią, więc pozdrów proszę swoją bardzo serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam! Czy mleko sojowe w przepisie da się zastąpić mlekiem ryżowym/migdałowym, albo jakimś innym? Niestety mam alergię na soję a pamiętam że zawsze uwielbiałam mizerię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cześć! niestety do przygotowania sojonezu potrzebne jest mleko sojowe. Ale na blogu znajdziesz inne sosy/majonezu Można taki przygotować z ugotowanego ryżu albo białej fasoli! :)

      Usuń