piątek, 8 lipca 2016

WEGAŃSKI BEZGLUTENOWY BISZKOPT Z PORZECZKĄ I AGRESTEM





Wreszcie udał mi się piękny bezglutenowy biszkopt. Właściwie to nie trzeba było długo szukać receptury, o było wiadome od początku. Taki biszkopt po prostu nie może się nie udać jeśli użyję się mąki jaglanej.Maka jaglana jest niezastąpiona.Też macie wrażenie, że każdy wypiek i gotowanie z jej udziałem staje się prostsze? 

Biszkopt z owocami to uzupełnienie letniego dnia. Kiedy znudzi Wam się pieczenie owocowego crumble. Możecie przygotować taki prosty biszkopt. Wychodzi za każdym razem. Warto urozmaicać go różnymi owocami. Teraz pasują agrest i kwaśne porzeczki, ale tak samo dobrze posmakuje z morelami, malinami, jabłkami, a nawet borówkami.

Biszkopt pięknie rośnie, warto go zarumienić. W środku jest bardzo wilgotny i pyszny. Wspaniale pasuje do popołudniowej kawy.






1 +1/4 kubka mleka roślinnego
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 kubka cukru lub ksylitolu
1/2 kubka oleju
szczypta soli

 garść agrestu
garść porzeczki



❤️‍ Przygotuj misę. Wymieszaj w niej mąki, sól, proszek do pieczenia i sodę.

❤️‍ W mniejszej misce odmierz mleko. Dodaj ocet i wymieszaj. 

❤️‍ Połącz składniki w dużej misce dodając mokre do mąki.

❤️‍ Mieszaj.

❤️‍ Dodaj cukier, a następnie olej

❤️‍ Ciasto powinno mieć rzadszą konsystencję od takiego typowego na biszkopt.

❤️‍ Przelej ciasto do formy. Dodaj owoce.

❤️‍ Piecz w 180 stopniach przez około 30-40minut. Ciasto powinno być rumiane, a patyczek po wyciągnięciu z  ciasta suchy

❤️‍ Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem np takim z agawy.


    

17 komentarzy:

  1. super, idealnie się nada do moich zapasów agrestu :D

    OdpowiedzUsuń
  2. w jakiej wielkości formie piekłaś

    OdpowiedzUsuń
  3. A czy można czymś zastąpić mąkę z migdałów?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o widzisz dopisze wielkosć formy. U mnie 21x28
      Można spróbować z sama mąką jaglaną, ale orzechowa fajnie rozbije smak.

      Usuń
    2. Dałam zamiast migdałowej trochę ryżowej i miksu z ryżowej i ziemniaczanej oraz maliny. Wyszło boskie, dzięki za przepis!

      Usuń
  4. A czy mozna dodac cukier w formie plynnej tj syrop klonowy i jego ilosc odjac od mleka w przepisie aby zgadzaly sie proporcje plynow? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wątpie. Cukeir w takich ciastach podczas pieczenia karmelizuje się, dlatego ciasto nie opda i też ładnie się rumieni. Z syropem może wyjść zakalec. Zamiast cukru można uzyć ksylitolu.

      Usuń
  5. cudownie wygląda :D i takie piękne zdjęcia *.*

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bardzo apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. A czym mozna zastapic make jaglana?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Akurat w tym przepisie jest najważniejsza. Jeśli jej nie posiadasz to po prostu poszukaj przepisu na biszkopt z innymi mąkami. Mąki BG mają różne wilgotności i różnie reagują po zmieszaniu z woda, dlatego te zamiany nie są takie proste. :):)

      Usuń
  8. Uwielbiam takie wypieki! Od niedawna jestem weganką, więc chłonę takie przepisy ;-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetne to ciasto, musi obłędnie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  10. P.S. Jakiej pojemności jest kubek wykorzystany w przepisie do odmierzenia składników?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to jest taki zwykły kubek na 300ml, taki który można kupić wszędzie biały lub z nadrukami.

      Usuń
  11. mąka migdałowa co to za twór, dobre to

    OdpowiedzUsuń