wtorek, 2 sierpnia 2016

BURGERY Z KASZY JAGLANEJ Z MARCHEWKĄ I GROSZKIEM



Te burgery to hit z warsztatów. Piekliśmy je już w Krakowie, Sosnowcu, Warszawie.. Kto piekł je ze mną ten wie, że nawet w postaci masy w misce są przepyszne. Dlatego wreszcie zebrałam się i przygotowałam je jeszcze raz w domu, tym razem szybko  przed zjedzeniem zrobiłam zdjęcia. Taki fajny przepis, który zdecydowanie przypadł Wam do gustu musi iść w świat.

Ten burger ma dwie fajne cechy. Po pierwsze jest bardzo sezonowy, kojarzy się z wakacjami i smakami lata. Po drugie jest treściwy, ale nie zapychający i ciężki. To dzięki niezastąpionej kaszy jaglanej.
Orzechy nerkowca to zarówno składnik z dodatkiem białka, ale i w postaci zblendowanej świetnie skleja masę. 
Marchewka i zielony groszek dodają koloru, ale też naturalnego słodkiego smaku.
Sama masa nie potrzebuję dopieszczania przyprawami, ale jeśli chcesz podkręcić smak sięgnij po typową mieszankę do curry lub ostrą paprykę w proszku.
Do dzieła!







1 marchewka
1/2 szklanki zielonego groszku (zdecydowanie może być mrożony)

1/2 łyżeczki asafetydy lub jedna mała cebula
1 łyżeczka kurkumy
sól
pieprz
2 łyżki oleju + olej do smażenia

❤ Orzechy nerkowca zalej wrzątkiem i pozostaw na około 30 minut. W tym czasie ugotuj kaszę jaglaną.

❤ Nerkowce odcedź i przy pomocy blendera zmiksuj ma nie koniecznie idealną masę.

❤ Przygotuj miskę. Przenieś kaszę i papkę z orzechów.

Rozgrzej patelnie z olejem około 1-2 łyżki. 

Marchewkę zetrzyj na małych oczkach. Przenieś na patelnie. W tym miejscu dodaj też posiekaną cebulę. Ja zamiast cebuli dodaje asafetydę ma tak samo cebulowy zapach. Teraz dodaj też kurkumę i ewentualnie curry.

❤ Dodaj groszek. 

❤ Smaż na małym ogniu około 10-15 minut ciągle mieszając. Niech marchewka trochę zredukuje soki, a groszek (szczególnie mrożony) nabierze temperatury i lekko zmięknie.

❤ Przenieś warzywa z patelni do miski.

❤ Wszystko dobrze wymieszaj. Spróbuj i dopraw solą i pieprzem do smaku. 

❤ Jeśli masa wydaję się być sucha dodaj 2 łyżki oleju.

❤ Formuj kotleciki wybranej wielkości. Smaż na złoto z obu stron na patelni
 z dodatkiem oleju. Burgery możesz tez piec wo 175-180 stopniach przez około 20-30 minut. W połowie czasu przewróć je na drugą stroną. Chodzi o to by lekko się zarumieniły i były chrupiące zewnątrz. 

❤ Jeśli nie masz pieczywa przełóż burgera między dwie połówki pomidora !


  

13 komentarzy:

  1. Wspaniały kolor i bardzo ciekawy skład;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze jedno-bardzo słoneczne, takie letnie , zrobię je bo uwielbiam wegańskie kotlety

    OdpowiedzUsuń
  3. W formie takiego pomidorowego burgera super :)

    OdpowiedzUsuń
  4. dawno nie robiłam marchewkowych :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Twoje przepisy są bardzo kreatywne...
    Mogę prosić o jakiś przepis z kalarepą?
    Pozdrawiam! 😊

    OdpowiedzUsuń
  6. Burgery zostały zrobione na dzisiejszy obiad i muszę przyznać, że większość składników znajdowało się z mojej kuchni. Generalnie używałam nieco innych proporcji, ponieważ nie wszystko było w w takich ilościach, jak w przepisie. Pomimo tego wyszło przepysznie, najlepsze wegańskie burgery jakie jadłam. Czuję, że szybko ponownie je zrobię. Pozdrawiam 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawda? są super! ja jak je robię to zjadam sporą część masy :D Cieszę sie, że spamowało <3
      Pozdrawiam ciepło!

      Usuń
  7. Wyglądają pięknie smakują pewnie jeszcze lepiej!
    U mnie królują burgery buraczane ale spróbuję Twojego przepisu;)Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepięknie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo smaczne tylko niestety trochę się rozlatują, coś zrobiłąm nie tak?

    OdpowiedzUsuń