poniedziałek, 15 sierpnia 2016

CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ




Ciasto drożdzowe ze śliwkami to klasyk mojej babci. Jak tylko zaczyna się sezon śliwkowy, takie ciasto gości w naszym domu bardzo często. To również dlatego, że parę wielkich, dorodnych i bardzo starych śliw rośnie na naszej działce. Niestety owocują dość kapryśnie, kiedy im się podoba na dwa lub trzy lata. Dlatego jak już tylko są korzystamy z nich jak można!


Takie ciasto zawsze będzie kojarzyć mi się z wypiekami babci. Elementy rozpoznawcze to mocno przypieczone brzegi (babcia zawsze uważała, że pokrętła temperatury na piekarnikach kłamią, więc ustawia ją po swojemu sporo za dużą) oraz kruszonka na wierzchu ciasta. 

Nic tak nie pasuje do kawy w sierpniowy dzień jak placek drożdżowy ze śliwkami, co nie?




NA FORMĘ 20X20CM

8-10 śliwek

CIASTO:
150ml ciepłego mleka roślinnego
około 300g mąki pszennej  + do podsypania blatu
7g suchych lub 30g świeżych drożdży
4-6 dużych łyżek cukru
2 łyżki oleju

KRUSZONKA:
2 łyżki margaryny roślinnej  lub oleju kokosowego
3-4 łyżki mąki
1 łyżka cukru
1 łyżeczka zimnej wody


Przygotuj miskę. Wlej do niej mleko, wsyp drożdże i cukier. Mieszaj aż drożdże i cukier się rozpuszczą.  Zostaw na 10 minut.

Następnie powoli i stopniowo, ciągle mieszając otwartą dłonią dosypuj mąki. 
Na koniec dodaj olej. Przenieś ciasto na blat i chwilę wyrabiaj. Ciasto powinno być miękkie i sprężyste. 

Przenieś ciasto do formy z papierem do pieczenia. Rozciągnij tak by wypełniło całe dno. Przykryj ścierką i zostaw na 20-30 minut.

W tym czasie przygotuj kruszonkę. Połącz wszystkie składniki w misce. Dodaj odrobinę zimnej wody by lepiej połączyć składniki. Powinna wyjść zwarta, lekko krucha kulka. Przenieś ją do lodówki.

❤ Śliwki umyj i przekrój na połówki. Usuń pestki. 

Układaj wg uznania na wyrośniętym cieście, skórką na dół. Lekko dociśnij.

Na koniec przy pomocy tarki oprósz ciasto kruszonka. Po prostu trzej kulkę ciasta na dużych oczkach bezpośrednio nad ciastem. 

❤ Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Piecz ciasto około 30 minut aż zacznie się rumienić. 

❤ Jeśli masz ochotę ostygnięte ciasto posyp cukrem pudrem.

13 komentarzy:

  1. Czy ciasto drożdżowe wyjdzie na innej mące- ryżowej czy jaglanej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na jaglanej tak. Ale ciasto powinno być bardziej wilgotne i będzie potrzebować wiecej czasu ba wyrośnięcie. Parę wpisów wcześniej jest przepis na drożdżówki. Tam dalam trochę maki pszennej ale warto spróbować na samej jaglanej. :)

      Usuń
    2. Na jaglanej tak. Ale ciasto powinno być bardziej wilgotne i będzie potrzebować wiecej czasu ba wyrośnięcie. Parę wpisów wcześniej jest przepis na drożdżówki. Tam dalam trochę maki pszennej ale warto spróbować na samej jaglanej. :)

      Usuń
    3. Bardzo dziękuję! Upiekę w weekend:)

      Usuń
  2. Wyglada smakowicie :-) a czy moge uzyc oleju kokosowego do ciasta ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy mogę użyć mleka sojowego ale czekoladowego?

    OdpowiedzUsuń
  4. Cześć, ciasto wyglada bardzo apetycznie.
    A czy można je zrobić z mąki z pełnego przemiału?

    OdpowiedzUsuń
  5. To ciasto wygląda nieziemsko. :)
    Muszę je upiec. Ale póki co wykorzystałam przepis na kruszonkę. :)
    Właśnie się piecze ciasto jablkowe.:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Hej Alicjo, jeśli zdecyduję się piec z podwójnej porcji to zmienić czas i temperaturę pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. temperatura i czas powinien być taki sam. nic się nie zmienia :)

      Usuń
    2. Wyszło cudowne, dziękuję! :)

      Usuń