czwartek, 8 września 2016

WARSTWOWY TOFURNIK CZYLI SERNIK WEGAŃSKI NA ZIMNO Z MALINAMI




Żeby przygotować warstwowy, czyli dwu a nawet więcej kolorowy tofurnik trzeba się trochę pomęczyć. Warto zarezerwować sobotni poranek lub wieczór. 
Powiem szczerze- to nie jest proste ciasto. Trzeba nabrudzić parę misek
Taki tofurnik można przygotować na parę sposobów- na wegańskiej galaretce lub agarze. A jak ktoś już przygotowywał dery z agarem to wie, jaki bywa kapryśny. Czasem wystarczy go tylko 2 łyżeczki i sprawia, że ciecz twardnieje jak cegła.
Do ciasta o rożnych warstwach trzeba znaleźć też swój sposób. Przygotowywać go stopniowo, pamiętając o osobnych miskach dla każdej z warstw. Tu nie wolno się śpieszyć.
Ale efekt jest wielki. Można oczarować znajomych! Takie ciasto najlepiej smakuje od razu. Dlatego lepiej przygotować go 1-2 godziny przed podaniem.

Ważne:
-By masa przed dodaniem agar-agar była bardzo intensywna w smaku. Na prawdę nie żałuj słodkiego syropu. Agar ma to do siebie, że "kradnie" smak. To dziwne, ale często stężeniu masy może okazać się, że jest mdła. Pamiętaj by dobrze dosłodzić masę.
-Nie należy dodawać za dużo agaru bardzo twardnieje i jest potem po prostu nie smaczny.
-Pamiętaj, że agar tężeje w 37 stopniach. Nie trzeba go gotować, a rozpuścić w temperaturze około 60stopni. Zagotowanie płynu będzie jednak ostrożniejsze.
 



SPÓD
400g wegańskich herbatników lub innych ciastek również bazglutenowych
5 łyżek oleju kokosowego

MASA
5 opakowań tofu po 180g
sok z 2-3  dużych cytryn (oko 1/2 szklanki)
10 łyżek syropu z agawy lub klonowego lub innego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2x300g malin (lub 300g malin i 300g innego owocu)
3x łyżeczka agar agar (1 łyżeczka na warstwę)*
170ml mleka roślinnego
ew 2 łyżki cukru

DODATKI
owoce do ozdoby
1/2 tabliczki czekolady
*jeśli chcesz przygotować tylko 2 warstwy zwiększ ilość agaru do 1,5 lub 2 łyżeczek na warstwę

 
By przygotować spód należy zmiksować herbatniki połączyć z olejem kokosowym. Dodawaj olej stopniowo tak by połączył się z herbatnikami.
Tortownicę o średnicy około 18-21 cm wyłóż folią spożywczą. 
 
❤ Na dno wysyp masę na spód. Wyrównaj i dociśnij. Włóż do lodówki.

Masa z tofu

❤ Do dużej miski przenieś całość tofu. Dodaj sok z cytry. Miksuj powoli dokrawając słodki syrop. Masa powinna być bardzo słodka. Nie oszczędzaj też soku z cytryny, który zakwasi tofu. 

❤ Dodaj wanilię. Miksuj aż uzyskasz gładką konsystencję.

❤ To jest podstawa naszej masy. Następnie podziel masę na 2 lub 3 części.  Jedna część będzie biała-waniliowa, a druga lub druga i trzecia malinowa. Każda masa będzie potrzebować odrobinę płynu- mleka roślinnego lub zmiksowanych malin. Kolejnym niezbędnym składnikiem jest agar -agar, czyli taka roślinna żelatyna.

❤ Podziel tofu na 3 części przełóż je do osobnych misek.

❤ 1 warstwa malinowa. 
Zmiksuj 300g malin. Warto przetrzeć je przez sitko by pozbyć się pestek. Zagotuj zmiksowane maliny i dodaj 1 łyżeczkę agaru. W tym momencie możesz również dla bezpieczeństwa smaku dodać 1 łyżkę cukru. Mieszaj aż wszystko się rozpuści. Dodaj maliny do 1 części tofu i dobrze wymieszaj. Najlepiej użyj blendera lub trzepaczki. Wyciągnij tortownicę i wlej na spód pierwsza warstwę tofurnika. Odstaw na bok.

2 warstwa waniliowa
Zagotuj mleko roslinne i dodaj agar. Mieszaj aż się rozpuści.Najlepiej użyj blendera lub trzepaczki. Wlej masę do drugiej części tofu i dobrze wymieszaj. Najlepiej użyj blendera lub trzepaczki. Przelej do tortownicy.

❤ 3 warstwa malinowa (lub użyj innych owoców)
Postępuj tak samo jak przy pierwszej warstwie. 

❤ Tofurnik powinien dość szybko stężeć. Nie trzymaj go w lodówce, gdyż agar potrafi bardzo silnie twardnieć. Odstaw po prostu na około 30-20 minut.

❤ Kiedy dotkniesz ciasta palcem powinien być zwarty, a palec nie powinien zatapiać się w masie. 

❤ Tofurnik ozdób roztopioną czekoladą oraz owocami.





11 komentarzy:

  1. Ile człowiek jest w stanie się narobić, żeby dobrze jadło się też oczami. :D Dobrze, że przynajmniej efekt jest tego wart. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale to meeeeega apetycznie wygląda na prawdę cudownie i na pewno smakuje równie dobrze :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny wpis!
    Zapraszam również do mnie, a tam wszystko o jagodach Acai, na pewno nie mieliście pojęcia o niektórych właściwościach :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowny przepis! Dodatkowo musze przyznac, że dawno na żadnym blogu nie widziałam tak ładnych zdjęć. Gratuluję;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto wygląda smakowicie, a zdjęcia są bajeczne

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie przepadam za tofurnikami, ale z ten ze zdjęcia zjadłbym od razu. Przepiękne zdjęcie!

    OdpowiedzUsuń
  7. nie mam słow, jak bardzo podoba mi sie to zdjecie

    OdpowiedzUsuń