niedziela, 27 listopada 2016

PASTA KANAPKOWA Z ZIEMNIAKÓW Z MAJERANKIEM






Uwielbiam wpadać na takie oczywiste przepisy. Ten przepis jest oczywisty bo wszyscy kochamy ziemniaki. 
Kartofle, pyry, psianki, grula, rzepa. Zwał jak zwał. Ziemniaki kocha się wszędzie. A jak ktoś powie, ze zmieników nie lubi to uznam to za rodzaj wyparcia i reakcję na traumę z dzieciństwa. Po prostu.
Dlatego po serze z ziemianka, który nabroił w internecie i wszyscy go kochają. (przynajmniej większość). Pasta ziemniaczana na kanapkę to zupełna oczywistość. Do tego jeszcze podsmażona cebulka...żee cooo??? Prawda, że brzmi prosto, poczciwie i dobrze?






1/2 cebuli (można całą a czemu nie!)
pęczek pietruszki 
sól
pieprz
oliwa lub olej


🍠Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości. Możesz je również upiec w łupinie, a potem obrać lub ugotować na parze. Pozostaw do ostudzenia.

🍠Ziemniaki przenieś do miski i zgnieć przy pomocy ubijaka do ziemniaków. 

🍠 Na patelni podsmaż z odrobiną oleju posiekaną drobno cebulkę. Niech zmięknie.

🍠 Wszystko wymieszaj w misce.

🍠 Dodaj około 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki.

🍠 Dodaj majeranek. Wymieszaj i dopraw pastę solą i czarnym pieprzem.

🍠 Jeśli masa jest za sucha, dodaj około 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju. 



6 komentarzy:

  1. Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ziemniaki rządzą!
    My je kochamy i możemy jeść non stop :)Wspaniały pomysł i jaki prosty :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowny przepis! Polecam również dwa inne smarowidła ziemniaczane, które rządzą u mnie w domu. Jedno na lekko słodko, a drugie na ostro: 1. duży ziemniak, szczypta soli, łyżeczka ziół prowansalskich, odrobina zmielonego kardamonu, odbrobina imbiru w proszku, łyżeczka syropu z agawy, 2 łyżeczki oliwy. 2. duży ziemniak, szczypta soli, duża szczypta ostrej papryki, łyżeczka syropu z agawy, 2 łyżeczki oliwy, łyżeczka oregano, mały rozgnieciony ząbek czosnku. Pozdrawiam serdecznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Genialnie proste!
    Ser robię regularnie, ten przepis też wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale super, zmiana "wystroju" bloga na plus! Rzadko komentuję ale czytam cię od dawna i jesteś dla mnie wielką przewodniczką po roślinnym gotowaniu :) pozdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń