listopada 30, 2016

listopada 30, 2016

RAVIOLI Z DYNIĄ I GORGONEM



Czy znacie już wegańskie i polskie sery od Serotonina? To parę zapaleńców, którzy od pewnego czasu jeżdżą ze swoimi dobrociami po Polsce. Pierwszy raz jadłam je na Veganmanii w ich rodzimym Wrocławiu. Teraz śledzę ich jak psychofanka. Ich wyroby są fantastyczne.

Oczywiście mam swoich faworytów, wśród nich jest Gorgon ser sojowy a'la pleśniowy. Ma prosty i przyjemny również dla oka skład. Ma miejscami, delikatną zieloną barwę co zawdzięcza się spirulinie. Pięknie wygląda, pięknie pachnie. To można zawdzięczać soi, z którą łatwo kombinować, fermentować i zakwaszać. Ba serotonina tak mnie zainspirowała, że czytając biblię o fermentacji Sandor Ellix Katz Sztuka Fermentacji sama myślę, żeby zabawić się w chemika. 

Sery Serotoniny są smaczne i łatwo można się przy nich zapomnieć. Dlatego tym razem trenując swoją wytrzymałość i asertywność, zamiast wchłonąć serek od razu po zakupie, zabrałam go do rodziców i przygotowałam im ravioli. 

Mogłam zrobić i Wy tez możecie zwykłe pierogi. Ale ravioli z dynią i wegańskim serem brzmią tak fiuuu fiuu i łałałiłaaaa!


SEROTONINA szukajcie ich we Wrocławiu, obserwujcie ich facebook, może niebawem pojawią się u Was w mieście
https://www.facebook.com/serotoninacheeze/











3 szklanki mąki pszennej (najlepiej 00 )
1 szklanka wrzątku
2 łyżki oleju
szczypta soli

1 ser gorgon
szczypta gałki muszkatołowej
sól
pieprz

oliwa/olej kokosowy lub inny tłuszcz
kilka listków szałwii

Hokaido można jeść razem ze skórką inne odmiany upiecz w skórce. Po  upieczeniu przy pomocy łyżki przenieś miąższ do miski.
U mnie dynia nieznanego mi pochodzenia. Mama też czasem nie wie co sadzi 



Ciasto
💙 Do dużej miski przesiej mąkę. Dodaj szczyptę soli. 

💙 Zagotuj wodę i odmierz szklankę. Powoli wlewaj ją do mąki mieszając łyżką. Mieszaj tak by wmieszać w wodę całą mąkę. Następnie dodaj olej i ręcznie wyrób ciasto. 

💙 Miskę przykryj ściereczka i pozostaw na 30-40 minut.


Pierożki
💙 Dynie upiecz. Najlepiej w dużym kawałku by nadto się nie wysuszyła. 

💙 Upieczoną dynie rozdrobnij w misce przy pomocy widelca. Nie musi być całkiem gładkie puree.

💙 Dodaj rozdrobiony w dłoniach ser. Kawałki mogą być mniejsze i większe.

💙 Dodaj szczyptę gałki muszkatowej i pieprz. Wymieszaj.

💙 Spróbuj i dopraw solą. Ser jest również słony, trzeba uważać by sól nie była jedynym wyczuwalnym smakiem.

💙 Rozwałkuj ciasto na blacie oprószonym mąką, na bardzo cienki placek lub użyj maszynki do makaronu.

💙 Rozłóż nadzienie przy pomocy łyżeczki na połowie ciasta pozostawiając 3cm odległości. Przykryj wolną, drugą połową ciasta. Delikatnie dociśnij wolne przestrzenie na cieście. A potem wytnij ravioli. 

💙 Albo olej ravioli i przygotuj tradycyjne pierożki. Mniej gadania i stresu.

💙 Pierogi gotuj w osolonej wodzie przez około 3-4 minuty.

💙 Na patelence rozgrzej tłuszcz. Dodaj parę listków szałwii. Smaż około 2-3 minuty.

💙 Pierożki polewaj przed podaniem aromatyczną oliwą. Lub przenieś je bezpośrednio na patelnie z olejem i wymieszaj. 





6 komentarzy:

  1. wyglądają bardzo wykwintnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowności :D. Tworzysz piękne i pyszne rzeczy. Kibicuję Ci żeby ta pasja była bez końca. A czy wycinadełko do ravioli nabyłaś we Włoszech czy gdzieś na sieci?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za miłe słowa! :*
      Tak wycinaki kupiłam we Włoszech. Kosztowały grosze..znaczy euro centy ;)

      Usuń
  3. bardzo chciałabym spróbować tych serów, już od dawna obserwuję, ale jeszcze nie miałam okazji, mam nadzieję, że niedługo będą łatwiej dostępne :)
    fanatstyczny przepis, dawno nie jadłam takie dania!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam w Twoich przepisach ze sa takie proste a rownoczesnie pyszne :)

    OdpowiedzUsuń