poniedziałek, 12 grudnia 2016

CIASTECZKA IMBIROWE





Ciasteczka imbirowe powinno jeść się całą zimę. Są znakomite na poprawę nastroju. Przygotuj je i schowaj do słoja lub metalowego pudełka. Przydadzą się podczas przedświątecznego kryzysu. Nie martw się każdy go przeżywa. Ciastka jedz same, maczaj w gorącym kakao, lub grzańcu. 







2 kubki mąki pszennej
1/2 kubka cukru trzcinowego (+ ewentualnie do otaczania)
1/4 kubka wody lub mleka migdałowego (nie sojowe, woda jest ok)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli


🍪W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, imbir, cynamon, sól i proszek do pieczenia.

🍪 W mniejszej misce połącz wodę, z roztopionym tłuszczem i syropem. Wymieszaj na w miarę jednolitą konsystencję.

🍪 Do dużej miski wlej mokre składniki. Mieszaj.

🍪 Powinna powstać zwarta, lecz mokra masa. Jeśli ciasto jest za suche dodaj odrobinę wody.

🍪 Jeśli masz ochotę słódź ciasto w lodówce, będzie się lepiej formować ciastka.

🍪 Przygotuj blachę z papierem do pieczenia.

🍪 Z ciasta formuj w dłoniach podobnej wielkości kulki.

🍪 Każdą kulkę delikatnie otocz w cukrze.

🍪 Kulki układaj na blaszce zachowując około 2-3cm odległość.

🍪 Piecz w 175-180 stopniach przez około 10-13 minut.






9 komentarzy:

  1. Z czystej, kulinarnej ciekawosci: dlaczego sojowe sie nie nadaje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nadaję się ale jest gęste
      Z wodą lepiej.

      Usuń
  2. Czy syrop z agawy będzie się nadawał? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ale melasa nada fajnego koloru i aromatu. Polecam ;)

      Usuń
    2. Super, dziękuję za odpowiedź! Upiekę je chyba jeszcze dzisiaj :)

      Usuń
  3. Wyglądają przepysznie. Muszę chyba wypróbować przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyszły fantastyczne, dokładnie takie jak na Twoich zdjęciach i do tego wybornie pasują do wieczornej herbaty :)

    OdpowiedzUsuń