środa, 7 grudnia 2016

DYNIA MAKARONOWA Z BRUKSELKĄ I PRAŻONYMI PESTKAMI DYNI I MIGDAŁAMI








Dynia makaronowa to jedna z najciekawszych odmian. Ma fajną strukturę, którą w ciekawy sposób można wykorzystać w kuchni. Po upieczeniu dynia makaronowa rozpada się na charakterystyczne długie lub krótsze włókna. Taki "makaron" można przygotowywać tradycyjnie z różnego rodzaju sosami. W mojej książeczce Wegan Nerd moja roślinna kuchnia, znajdziecie przepis na dynię makaronową z sosem alla Norma. To sos pomidorowy  przyrządzany na Sycylii. 
Sposób na dynię makaronową jest dużo. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Taką z upieczoną brukselką można zjeść jako lekki lunch lub aromatyczni podwieczorek. 







1 łyżka migdałów
sól 
pieprz


💛Dynię upiecz najlepiej w stopnieniach przez około 25-30 minut. W połowie czasu przewróć ją na drugą stronę. 

💛 Brukselkę umyj. Pokrój na mniejsze kawałki. Możesz ją upiec z odrobiną oliwy i soli. (180 stopni 20 minut) Możesz też przenieś ją ja patelnię.

💛 Dodaj od razu ziarna  i skrop calość oliwą. Nie zapomnij o szczypcie soli i pieprzu. 

💛 Smaż chwilę, rzadko mieszaj by brukselka mocno zarumieniła się z chociaż jednej strony. 

💛 Przy pomocy dużej łyżki usuń z dyni gniazda nasienne. Następnie przenieś cały miąższ do miski. Rozdrobnij go przy pomocy widelca, ale nie ugniataj.

💛 Dodaj upieczoną/uprażoną brukselkę. 

💛 Wymieszaj. 

💛 Dopraw płatkami drożdżowymi (dodadzą lekko serowego posmaku) oraz solą i pieprzem.

💛 Jeśli danie jest za suche podlej je 1-2 łyżkami oliwy z oliwek.




2 komentarze:

  1. wszyscy atakują brukselką, a ja ciągle nie mogę się do niej przekonać :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. To już drugi przepis z tego bloga obok równie dobrej pasty na chleb z awokado z rzodkiewką i jest pyszny. Nie spodziewałam się - myślałam że to będzie po prostu kolejne danie warzywne a tu zaskoczenie. Płatki drożdżowe też sporo dają. Polecam:)

    OdpowiedzUsuń