środa, 7 grudnia 2016

PASZTET Z BIAŁEJ FASOLI Z GRUSZKĄ




Uwielbiam białą fasolę. Uważam, że jest niedoceniana. Można dodawać ją do zup, przygotowywać z niej fantastyczne pasty kanapkowe. Jest pyszna do podjadania. Moje ulubione pasztety to właśnie te z białej fasoli. Są bardzo sycące i delikatne. Białą fasolę można przygotowywać z wszystkim, bo niemal wszystko do niej pasuje. Lubi słodkie, ostre i kwaśne smaki. 
Sama jest słodka, a smakuje idealnie moim zdaniem w towarzystwie gruszki
i majeranku. Tak po polsku. Tak zwyczajnie.







3 szklanki ugotowanej białej fasoli  (około 1,5 suchej)
1 cebula
2 gruszki (jedna do farszu druga do ozdoby)
1/2 łyżeczki mielonego kminku
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki tymianku
3 liście laurowe
3 ziela angielskie
czarny pieprz
sól
3 łyżki oleju

2-3 łyżki mąki ryżowej, sojowe, z ciecierzycy lub kukurydzianej



💗Fasolę ugotuj na miękko. Odcedź i przełóż do miski.  Niech nie będzie za dużo wody.

💗W rondlu rozgrzej olej. Dodaj posiekaną cebulkę

💗Mieszaj i smaż około 3 minuty. 

💗Dodaj posiekany lub zgnieciony w prasce czosnek, majeranek, tymianek, kminek, liście laurowe, ziele angielskie i jałowiec.

💗Wyciągnij liście laurowe, ziele angielskie i jałowiec.

💗Cebule dodaj do fasoli. 

💗Całość zmiksuj.

💗 Dodaj obraną i startą na tarce gruszkę. Lepiej wybrać taką twardą. 

💗Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodaj mak. 

💗Jeśli masa jest za sucha dodaj parę łyżek oleju. Jeśli jest za rzadka dodaj parę łyżek mąki. To zdarza się, dy fasola jest rozgotowana lub z puszki. 

💗Przygotuj foremkę do pieczenia. 

💗Przenieś masę, wyrównaj i dociśnij.

💗 Gruszkę pokrój na cienkie i mniejsze plastry. Ułóż i dociśnij na wierzchu pasztetu. 

💗 Nagrzej piekarnik do 170 stopni. Pasztet piecz około 40-60 minut.


💗 Po wystygnięciu (czyli najlepiej po 8h) pasztet wyciągnij z formy i schowaj w chłodne miejsce. 







17 komentarzy:

  1. Cześć. Przepis wygląda na smakowity. Podpowiedz tylko czy dobrze rozumiem - 3 szklanki fasoli po ugotowaniu, czyli jakieś 1.5 suchej? Czy 3 szklanki suchej? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pasztet wygląda przepysznie ale chciałam zapytać gdzie podział się przepis na dynię makaronową z brukselką, chciałam zrobić a tu nie ma:-(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hehe, wiesz co pomyślałam, że go wrzucę po świętach, a teraz skupie się na potrawach wigilijnych. Ale zaraz go opublikuję znowu :)

      Usuń
    2. Serdeczne dzięki:-)Pozdrawiam. Iza

      Usuń
  3. Chyba gdzieś umknęła gruszka do farszu.. 😉 kiedy ją dodać? Do cebulki na patelnię, czy potem juz do miksowania?
    Też lubię fasolę 😍

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bosko! To będą pyszne Święta 🎄 dzięki Ci dobra kobieto!

      Usuń
  4. Już mam sporo rzeczy do zrobienia na święta i z chęcią bym go dopisała, ale wiem, że nie przerobimy we 3 takiej ilości jedzenia :/ przepis musi poczekać, może na Sylwestra będzie dobrze mi pasował :)

    OdpowiedzUsuń
  5. no i kolejny pretendent do pasztetu pieczonego na święta:) tym bardziej, że z fasoli jeszcze nie robiłam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pasztecior na święta to rzecz obowiązkowa, wiec trzeba będzie go zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Błagam napisz, że fasola z puszki sie nadaje. Ostatnie kilka razy moje gotowanie fasoli konczylo sie tylko wnerwem, smrodem i non stop twardą fasolą :(((

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nada się nada, ale z kolei ta z puszki baardzo jest rozgotowana. Fasola gotuje się około godziny. Trzeba ją namoczyć jakieś 12h i ważne by nie gotować w osolonej wodzie.
      Będzie dobrze!

      Usuń
  8. Trafiłam przypadkiem i już kocham! Powiedz mi tylko, ta gruszka to ma być taka starta w tej masie czy jeszcze doblendować całość po jej dodaniu? Można to wszystko ręcznym blenderem, prawda?

    OdpowiedzUsuń
  9. Fantastyczny! Właśnie siedzi w piecu, ale już sama masa przed upieczeniem smakuje cudownie! Dziękuję za świetną inspirację!

    OdpowiedzUsuń