grudnia 13, 2016

grudnia 13, 2016

ŚWIĄTECZNE PASZTETY Z WARZYW I GROCHÓW












PASZTET Z CZERWONEJ SOCZEWICY Z PUREE Z DYNI

 i czarną gorczycą




1 duża cebula
2-3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/3 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka suszonego imbiru
1 łyżeczka sosu sojowego
2-4 łyżki mąki ryżowej/kukurydzianej/z ciecierzycy
 sól do smaku
dużo pieprzu
olej

1 szklanka puree z dyni 




💚 Dynię upiecz razem ze skórką. Jeśli jest to hokaido możesz zblendować całość (bez pestek). Jeśli sięgasz po inną odmianę po wystudzeniu przenieś miąższ do miseczki przy pomocy łyżką. Całość zblenduj ze szczyptą soli. 

💚 Soczewice ugotuj ma miękko starając się by jej nie rozgotować.

💚 Cebulę obierz i posiekaj drobno. Przenieś na patelnie z olejem.

💚 Od razu dodaj sos sojowy oraz przyprawy (oprócz gałki). Smaż chwilkę.

💚 Przenieś cebulę do wspólnej miski z soczewicą. 

💚 Całość zblenduj. Jeśli masa jest za sucha dodaj 2 łyżki oleju, jeśli z kolei jest za wodnista dodaj mąkę.

💚 Dopraw solą i dużą ilością pieprzu oraz gałką muszkatołową.

💚 Przygotuj formę z papierem do pieczenia i przenieś masę. Wyrównaj. 

💚 Wierzch posmaruj puree z dyni i posyp gorczycą.

💚 Piecz w 180 stopniach przez 40-50 minut, aż wierzch lekko się zarumieni.

💚 Daj pasztetowi odpocząć, nie krój go od razu niech całkowicie wystygnie. Najlepiej odstaw go na noc w suche miejsce. 


PASZTET Z ZIELONEJ SOCZEWICY 

POD PIERZYNKĄ Z CHRZANU



1 duża cebula
1 pietruszka lub 1/4 selera (niekoniecznie)
2-3 ząbki czosnku
3 ziela angielskie
3 jagody jałowca
3 liście laurowe
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka suszonego lubczyku
1 łyżeczka kminku (może być mielony)
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka sosu sojowego
1/3 łyżeczki pieprzu
1-2 łyżki mąki ziemniaczanej/ryżowej/kukurydzianej/z ciecierzycy
 sól do smaku
olej




*na małą blaszkę, jeśli chcesz przygotować dużą tradycyjną keksówkę użyj 2 kubków czyli około 400g suchej soczewicy i pamiętaj o zwiększeniu ilości przypraw.
Spróbuj masę i dopraw przed włożeniem pasztetu do piekarnika.




❤ Soczewicę zalej wodą i zostaw na około 2-4h. Następnie ugotuj do miękkości.

❤ Cebulę obierz. Pokrój w kostkę.


❤ Patelnie rozgrzej z 3 łyżkami oleju. 

❤ Dodaj posiekaną cebulę w raz z liściem laurowym, jałowcem i zielem angielskim. Smaż około 3 minuty, aż cebulka zmięknie. W tym momencie możesz dodać startą na tarce pietruszkę. Lekko podsmaż ją z cebulą

❤ Dodaj posiekany czosnek oraz oraz resztę przypraw z wyjątkiem soli i pieprzu.

❤ Smaż około 1 minutę na małym ogniu. Uważaj by nie przypalić przypraw.

❤ Delikatnie usuń ziele angielskie, jałowiec i liście.

❤ Przenieś wszytko razem z soczewicą do wspólnej miski. 

❤ Dodaj sos sojowy.

❤ Przy pomocy ręcznego blendera zmiksuj na gładką masę. 

❤ Dodaj mąkę oraz około 1 łyżkę oleju jeśli masa jest za ciężka i za sucha (to zależy głównie od tego jak ugotowała się soczewica) . Wymieszaj.  

❤  Dodaj sól i sporo pieprzu. Spróbuj i ewentualnie dopraw lub podbij smak większa ilością gałki muszkatołowej.

❤ Formę wyłóż papierem do pieczenia. 

❤ Przenieś masę i wyrównaj . Kilka razu uderz dnem formy o blat by usunąć ewentualne bąble powietrza. 

❤ Wierzch posmaruj warstwą chrzanu.

❤ Piecz w 175-180 stopniach przez koło 45 minut. Najważniejsze by wierch był przyrumieniony. 

❤ Pasztetu nie krój na ciepło. Pozostaw go do całkowitego wystygnięcia najlepiej na około 8-10h.


PASZTET Z BIAŁEJ FASOLI Z BURAKIEM

 I LIŚCIEM BOBKOWYM


3 łyżki mąki z ciecierzycy lub jaglanej
1 cebula
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
1/2 łyżeczki kuminu
3 ząbki pieczonego czosnku lub czarnego czosnku
4 łyżki płatków drożdżowych
1 łyżeczka majeranku
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 łyżeczki przecieru lub koncentratu pomidorowego
3 łyżki oleju
sól
pieprz
ew 1 łyżka bułki tartej  
1 łyżka płatków owsianych


❤ Fasole przesyp do miski i zalej wodą. Pozostaw na noc lub około 8h. 

❤ Buraki umyj, zawiń w folię i upiecz. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i piecz około 30 minut. Następnie je ostudź. Nie chodzi o to by były absolutnie miękkie, ale by poddać je wcześniej temperaturze, by odparować wodę i skondensować ich smaki. Można też obrać buraki i zetrzeć na bardzo małym oczku. Potem podsmażyć z cebulą około 10 minut. Da to podobny efekt, ale jak wiadomo nic nie równa się smakom warzyw z piekarnika.


❤ Fasolę ugotuj na miękko. Odcedź i wystudź. 

❤  Cebule obierz posiekaj i podsmaż na oleju. Dodaj przyprawy: kumin,paprykę. majeranek i gałkę. 

❤ Fasolę, buraka i cebulę z przyprawami umieść w kielichu blendera. Dodaj czosnek, koncentrat i mąkę.

❤ Zblenduj na gładką masę. 

❤ Dopraw solą i pieprzem. 

❤ Przygotuj formę z papierem do pieczenia. Dno posyp płatkami owsianymi lub  innymi.

❤ Przelej masę. Wyrównaj. Posyp bułką tartą i ozdób liśćmi laurowymi.

❤ Rozgrzej piekarnik do 180-190stopni. Piecz 50 minut.

❤ Nie wyciągaj pasztetu z formy, odłóż go na bok i pozostaw do całkowitego przestygnięcia. Jeśli pieczesz wieczorem pasztet będzie idealny rano. 


PASZTET Z SOCZEWICY SELEREM

 I MARCHEWKĄ





1 kubek ugotowanej kaszy jaglanej
2 kubki zielonej soczewicy
1 i 1/2 marchewki
1/2 średniego selera
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki sosu sojowego
2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego
1 łyżka majeranki
1/2 łyżeczki gałki muszkatuowej
1/2 łyżeczka tymianku
1/2 łyżka mielonego kminku
liść laurowy
3-4 ziarna ziela angielskiego
2 łyżeczki majeranku
pestki dyni
3 łyżki + do posmarowania formy oleju
1 łyżka płatków owsianych
sporo czarnego pieprzu

sól


Przygotowanie:

♥ Ugotuj kaszę. 

♥ Marchewki i selera obierz i umyj. Selera i 1/2 marchewki pokrój na mniejsze kawałki, by szybciej się ugotowały. Duży kawałek powinien mieć długość foremki, w której będziesz piec pasztet. 

♥  Soczewice przemyj w ziemnej wodzie i przesyp do garnka. Dodaj warzywa, jałowiec, ziele angielskie i liść laurowy. Zagotuj i gotuj na małym ogniu, aż soczewica się ugotuję. Wyciągnij cała marchewkę i odłóż na bok. Resztę warzyw odsącz z wody. Liść laurowy, jałowiec i ziele angielskie wyciągnij z wody.

♥  Warzywa wraz z ugotowaną kaszą i soczewicą przenieść do kielicha blendera lub innego naczynia. Warzywa i soczewicę zmiksuj. Dodaj czosnek, majeranek, czarny pieprz, sos sojowy, siemię lniane, przyprawy  i olej.

♥ Wszystko jeszcze raz dobrze zmiksuj. Dopraw solą do smaku. 

♥ Przygotuj blachę do pieczenia. Wysmaruj jej boki i dno olejem i osyp płatkami owsianymi. 

♥ Przelej masę do foremki na początek do 1/2 wysokości. Na środku umieść marchewkę i lekko dociśnij. Przelej resztę masy pasztetowej. Całość posyp pestkami z dyni.

♥ Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Piecz od 40-50 minut, aż pasztet się zarumieni.



PASZTET Z BIAŁEJ FASOLI Z GRZYBAMI

 I ORZECHAMI WŁOSKIMI



3 szklanki ugotowanej białej fasoli lub soi
2 łyżki mąki ziemniaczanej
10 suszonych grzybów
1/2 szklanki orzechów włoskich
1 cebula
1 łyżeczka czarnuszki
1/2 łyżeczki kuminu
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
majeranek
1/3 łyżeczka gałki muszkatowej
czarny pieprz
1 łyżeczka sosu sojowego
sól
3 łyżki oleju
4 liście kapusty włoskiej

Przygotowanie:

♥ Fasolę ugotuj na miękko, zblenduj lub zmiel w maszynce do mięsa.  

♥ Przełóż do miski.  
 Grzyby namocz w wodzie, odciśnij i drobno posiekaj.  

 Orzechy posiekaj i dodaj do masy.  

 W rondlu rozgrzej olej. Dodaj przyprawy i posiekaną cebulkę. Mieszaj i smaż około 3 minuty. Dodaj do reszty składników. 

♥ Dodaj posiekany lub zgnieciony w prasce czosnek. 

 Dodaj przyprawy i dopraw solą i pieprzem. 

 Dodaj olej i mąkę. Jeśli masa jest za sucha dodaj parę łyżek wody.

♥ Przygotuj foremkę do pieczenia.  

♥ Dno i boki formy wyłóż sporymi liśćmi kapusty włoskiej.

 Przenieś masę, wyrównaj i dociśnij.

♥ Nagrzej piekarnik do 170 stopni. Pasztet piecz około 40-60 minut.

♥ Po wystygnięciu pasztet wyciągnij z formy i schowaj w chłodne miejsce. 

♥ Usuń pierwszą warstwę liści.


PASZTET WARZYWNY 

Z POBULIONOWYCH JARZYN. 


dobrze odsączone bulionowe warzywa:
marchewki
pietruszki
seler
kawałek kapusty
1 świeża cebula 
1 ugotowana szklanka kaszy jaglanej lub ugotowanego amarantusa
1/2 szklanki czerwonej soczewicy
garść słonecznika
parę suszonych pomidorów 
1 łyżeczka kuminu rzymskiego
1/3 łyżeczki wędzonej papryki
pieprz ziołowy
szczypta cynamonu
1 łyżka czarnuszki
1 łyżeczka maeranku
1/2 łyżeczki tymianku
sól
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
olej



Przygotowania:


❤ Warzywa dobrze zblenduj na masę i przenieś do miski. 


❤ Dodaj ugotowaną kaszę i soczewicę. Podczas gotowania kaszy możesz wsypać do niej soczewicę, to zaoszczędzi czasu i brudnych garnków. 


❤ Zacznij mieszać masę. 


❤ W rondelku z dodatkiem oliwy zeszklij cebulkę. Dodaj ja do reszty składników.


❤ Suszone pomidory pokrój i dodaj do masy. Możesz dodać też wędzoną śliwkę lub suszoną morele.


❤ Masę wymieszaj dłonią. Powinna być zwarta, ale dość wilgotna.


❤ Na koniec ciągle mieszając dodaj parę łyżek oleju. 


❤ Dopraw solą i pieprzem.


❤ Przenieś masę do keksówki i wyrównaj. 


❤ Wierzch posyp ziarnami słoneczniczka, pestkami dyni lub przyozdób suszoną śliwką. 


❤ Pasztet piecz przez 40-50 minut w temperaturze 180 stopni. Brzegi pasztetu powinny się zarumienić. 


❤ Pasztet przenieś w chłodne miejsce lub postaw na parapecie w kuchni. Przykryj ściereczką. Jedz następnego dnia, będzie o niebo lepszy! 







3 komentarze:

  1. U nas będę się pasztety piekły już za pare dni <3 Piękne propozycje i zapewne wszystkie bardzo pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Buraczany <3 Zrobię! Dzięki za inspirację :)

    OdpowiedzUsuń