stycznia 08, 2017

stycznia 08, 2017

ZUPA Z KAPUSTY WŁOSKIEJ Z "WĘDZONKĄ".





Mam wrażenie, że zimą jada się najwięcej zup. Nic tak dobrze nie rozgrzewa od środka jak talerz zupy. Zdecydowanie wolę taką gęstą, pełną "paprochów", kawałków ziemniaków, marchewki czy grochów. Lubie chrupać i rzuć. Często uważam, że zupy krem to przeżytek. Oczywiście potem mi przechodzi. Ale nad talerzem takiej zupy z kapusty zdecydowanie będę prawić teorię, że takie zupy są najlepsze. 
Najważniejsze, żeby zupa była prosta w przygotowaniu. Czasem lepiej siedzieć dłużej pod kocem, niż w kuchni. Dlatego sięgaj po to co lokalne i sezonowe.

Oczywiście w zupie nie ma wędzonki, ani nic co będzie ją udawać. Ale warto dodać coś co nada zupę lekkiego, wędzonego aromatu. Na to jest kilka sposobów. Sięgnij po śliwkę wędzoną, kawałek wędzonego tofu, sól wędzoną zamiast zwykłej, lub 1/2 łyżeczki dymu w płynie, który możecie kupić TUTAJ

By zupa była bardziej treściwa dodaj do niej ugotowanej białej fasoli, ugotowanej ciecierzycy, ugotowanej kaszy jęczmiennej lub kawałki wędzonego tofu. 







0,5 kg kapusty włoskiej
kawałek pora
1 marchewka
coś wędzonego*
2 ziemniaki
kilka brukselek (nie  koniecznie)
1,5 L wywaru warzywnego
1/2 łyżeczka kminku
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
3 owoce jałowca
1 łyżeczka majeranku
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
olej


natka zielonej pietruszki




1/2 łyżeczki dymu w płynie, który możecie kupić TUTAJ



💚 Pora posiekaj w talary. Rozgrzej w garnku 1 łyżkę oleju i wrzuć pora.

💚 Dodaj liście laurowe, jałowiec, ziele angielskie, majeranek, kminek oraz obrany ząbek czosnku. Czosnku nie siekaj, ale możesz do zgnieść nożem. Całość mieszaj i smaż około 3 minuty.

💚 Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Dodaj do garnka i duś chwilkę. 

💚 W tym czasie poszatkuj bardzo drobno kapustę. Pójdzie to sprawnie jeśli masz dobry, ostry nóż. Ja używam noża szefa kuchni firmy Zwilling. Jest bardzo osty i bez problemu można poszatkować kapustę na cienkie "nitki". 

💚 Kapustę przesyp do garnka. Wymieszaj. 

💚 Obierz ziemniaka i pokrój go w 1cm kostkę. Dodaj do zupy. Tutaj dodaj też pokrojoną na połówki brukselkę.

💚 Dodaj grzybki oraz suszoną śliwkę (lub inne sugerowane wędzone składniki)

💚 Zalej bulionem.

💚 Całość gotuj około 15-20 minut, aż kapusta oraz ziemianki zmiękną.

💚 Dopraw solą i pieprzem. 

💚 Przed podaniem posyp każdą porcję posiekaną zieloną pietruszka. Jedz na gorąco!













7 komentarzy:

  1. Kocham Twojego bloga! Zdjęcia są przepiękne, a przepisy chciałabym wszystkie wypróbować!:)
    https://jaglusia.wordpress.com/2017/01/08/tarta-na-spodzie-z-kaszy-jaglanej-z-lososiem-porem-i-camembertem/

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę wypróbować! U mnie zupa 1-2 razy w tygodniu musi być :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham zupy o każdej porze roku. Tę też zrobię. Kupiłam Twoją książkę, czekam na dostawę i jestem bardzo podekscytowana. Jak mi się uda, spotkamy się we Wrocławiu 20 stycznia. Izabela.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Książkę otrzymałam. Jest fantastyczna, gratuluję. Codziennie będę z niej coś gotowała. Pozdrawiam, Izabela.

      Usuń
  4. Zupy robimy na przefiltrowanej wodzie z naszego filtra fitaqua - ta woda bardzo poprawia smak zup - woda ta zwiększa również walory zdrowotne takiej zupy.

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam włoską kapustę za jej smak i strukturę. Jedno z najpiękniejszych warzyw!

    OdpowiedzUsuń