marca 26, 2017

marca 26, 2017

MAKARON Z BATATÓW Z AZJATYCKĄ NUTĄ, SZYBKIE CURRY Z NERKOWCAMI TOFU I INNE PYSZNOŚCI







No dobra, ten przepis ma sporo składowych i wydaje się być długi i  trudny. Ale tak nie jest. A właściwie to czasem trzeba sobie zrobić dzień rozpieszczania podniebienia. U mnie zaczęło się od makaronu z batatów i szybkiego sosu curry, potem już gotowanie samo przejęło inicjatywę i tak powstał  ten przepis. Bo dobry obiad to też receptura na dobry dzień.

Do przygotowania makaronu z warzyw będzie Ci potrzebny spiralizer. Już nie są tak trudno dostępne jak kiedyś, warto poszukać je w sklepach internetowych. Taki pionowy i drobny którego ja używam znajdziesz tutaj: http://benriner.pl/benriner-cook-help-spiralizer-do-warzyw
Ale w sklepach internetowych jest ich wiele. Do przygotowania warzywnego makaronu przyda się również obieraczka do julienne. Obiera warzywa w specyficzne cieniutkie plastry.
Warzywne makarony fajna alternatywa dla tradycyjnych, dodatków do zup, czy dodatków do dań. Oczywiście i obieraczka i spiralize nie są czymś totalnie niezbędnym, ale się przydają. Spiralizer spodoba Ci się, kiedy lubisz się bawić w kuchni i szukasz kreatywnych rozwiązań. 
W tym przepisie zamiast ryżu lub makaronu sojowego przygotowałam makaron z batatów. Jest lekko słodki, więc super pasuje do dań gotowanych z orientalną nutą. 






makaron:

2 łyżki oleju sezamowego
1 łyżka octu ryżowego lub jabłkowego 
papryczka chili
zielona cebulka
kilka listków tajskiej bazylii (niekoniecznie)
sól

Przepis na curry z nerkowców znajdziesz TUTAJ

jego szybka wersja :

garść orzechów nerkowca
wybrane warzywa 

1 łyżeczka startego imbiru
2-3 ząbki czosnku 
1 gwiazdka anyżu
kilka listków tajskiej bazylii (niekoniecznie)
kilka listków kolendry (niekoniecznie)
sok 1 z cytryny
sól


Tofu:


1/2 - 1 kostki naturalnego tofu
sos sojowy

Surówka z kapusty: 



poszatkowana czerwona kapusta
szczypta soli
szczypta cukru
1 łyżeczka octu ryżowego lub jabłkowego

Surówka z ogórka:



ogórek
sól
pieprz
sok z cytryny





Makaron:

💚 Batat obierz i przygotuj makaron przy pomocy spiralizera. Przenieś go na sitko i przelej wrzącą wodą. 

💚 Przenieś na patelnie. Dodaj posiekaną cebulkę, bazylię i papryczkę chili. Dodaj 2 łyżki oleju i ocet. Smaż na małym ogniu chwilę, aż makaron zmięknie. Nie zapomnij o soli. 

Curry
💚  W garnku rozpuść olej kokosowy i dodaj posiekany czosnek i imbir oraz  wszystkie przyprawy. Smaż chwilkę uważając, by nie przypalić przypraw. Dodaj orzechy i wybrane warzywo/a u mnie tylko cukinia. 

💚 Całość zalej mlekiem kokosowym i gotuj na małym ogniu. Niech sos zgęstnieje. Dopraw solą, sokiem z cytryny i ewentualnie ostrą papryką. 


Tofu:
💚 Tofu pokrój w plastry i osusz ręcznikiem. Dodaj kilka łyżek sosu sojowego i smaż z obu stron na rumiano.

Surówki:

💚 Kapustę poszatkuj, ogórka pokrój w cienkie talary. Przenieś do dwóch misek. Dodaj sól, cukier i ocet lub cytrynę. Wymieszaj.


💚 Danie posyp świeżymi ziołami, sezamem lub czarnuszką. Dodaj srirache lub inny ostry sos. Z resztą, jedz jak lubisz!





8 komentarzy:

  1. Wygląda obłędnie ��

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda baaaardzo smakowicie! Z chęcią zjadłabym takie danie :) Muszę gdzieś zapisać przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie dodałam opcję drukowania przepisów! :D

      Usuń
  3. Musi byc pyszne ale to pol dnia w kuchni:(

    OdpowiedzUsuń
  4. Makaron z batatów! Musi być cudowny! I cały talerz wygląda przepysznie :-).

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziewczyno, jak to smakuje! Przepyszne. Co prawda nie miałam jak zrobić makaronu z batatów, ale i bez niego - niebo w gębie. :) Dziękuję Ci za ten przepis, jest wspaniały!

    OdpowiedzUsuń