kwietnia 29, 2017

kwietnia 29, 2017

WYTRAWNE BABECZKI WARZYWNE NA NIEDZIELNY PORANEK





Jak zacząć długi weekend? Wspaniałym śniadaniem!
Obojętnie gdzie spędzicie długi weekend i czy dla Was będzie on długi. Macie mój rozkaz rozpieszczać się w niedzielny poranek. 

Mój dłuuugi weekend będzie lekko pracujący i krakowski. Szczerze powiem, że cieszę się że zostaje w Krakowie. Ostatnio niemal każdy lub co drugi weekend miałam wyjazdowy; warsztaty, pokazy itp. 

A tak  dobrze jest zaplanować sobotę: posprzątać, umyć kwiaty (o jak mnie relaksuje mycie liści skrzydłokwiatu!) poukładać książki, umyć kibelek. I dobrze ustalić działania na niedzielę: godzinę późnego wstania, a może wczesna wycieczka na targ staroci? W każdym wypadku należy zjeść  wyczesane śniadanie! 
W leniwą niedzielę polecam usmażyć rondel tofucznycy. Zjedz ją z sympatią, psem, miłością swojego życia  lub sama/sam zajadaj przez 2h oglądając kretyńskie filmy na Youtube. Bo nierobienie jest boskie. A jeśli nie masz tofu to nawet lepiej, bo masz okazję by upiec te totalnie proste, a smaczne babeczki. 
Nimi też możesz się podzielić się z kimś bliski, albo zjeść w pojedynkę bez żadnych wyrzutów sumienia. A co!





na 8-10 babeczek

1 szklanka mąki pszennej lub orkiszowej jasnej*
1 szklanka mleka sojowego
2 łyżki octu jabłkowego
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli morskiej lub kalanamak (kalanamak doda jajecznego aromatu)
szczypta ostrej papryki
1/3 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
1 łyżeczka oregano
4-5 łyżek oleju (zwykły)

1/2 papryki
kawałeczek pora
kawałek cukinii
2 łyżki zielonego groszku

możesz sięgnąć również po:
posiekane liście szpinaku lub jarmużu
około 1-2 pieczarki
około 2 łyżki kukurydzy
ugotowany ziemniak

do posypania 
wegański ser (np Violife)
lub pestki dyni




* ewentualnie mąka jaglana w tedy masa nie może być za sucha, a babeczki pieką się nieco dłużej.

** nie przesadź z ilością warzyw nie może być ich stosunkowo więcej niż ciasta, bo kiedy puszczą soki wyjdzie papka, nie babeczki. Pewnie smaczna, ale papaka ;)


💚 W misce wymieszaj mąkę z solą, sodą i proszkiem. 

💚 Odmierz mleko i dodaj do niego ocet jabłkowy. 

💚 Przygotuj warzywa. Umyj i pokrój na mniejsze. Następnie podsmaż chwilę na patelni. Najlepiej bez oleju. Chodzi by warzywa trochę odparowały. Lepiej by puściły soki na pateni niż w cieście podczas pieczenia. Smaż około 5 minut.

💚 Do suchych składników dodaj mleko. Mieszaj. 

💚 Dodaj warzywa i przyprawy. Dobrze wymieszaj.

💚 Na koniec dodaj olej i znowu dobrze wymieszaj. 

💚 Przygotuj formę na muffiny i przelej masę. Po około 2 łyżki na babeczkę.

💚 Wierzch każdej babeczki posyp startym wegańskim serem lub pestkami dyni. 

💚 Piecz w 180 stopniach przez 30-40 minut, aż babeczki się zarumienią i miejscami popękają. 







13 komentarzy:

  1. Wyglądają smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy mleko sojowe mozna zastapic innym roslinnym?

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają cudnie, idealne na pyszne śniadanko. :)
    Na obiad polecam spróbować tego kremu http://clavel.blog.pl/2017/05/02/krem-z-gruszki-i-burakow-z-dodatkiem-orzeszkow-ciecierzycowych/
    Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy mąkę owsianą mogę zastąić jaglaną? :D

    OdpowiedzUsuń
  5. czy można mleko sojowe zastąpić ryżowym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie można, ale że robiłam na sojowym nie wiem jaki bedzie efekt ;)

      Usuń
  6. Ależ smakowicie wyglądają. Nie mam tylko mleka sojowego.

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie tylko na niedzielny, ale poniedziałkowy, wtorkowy i każdy inny! Super przepis, schrupałabym :-).

    OdpowiedzUsuń
  8. Super extra ten przepis plus świetne zdjęcia! Zapisuje do żywieniowych inspiracji!

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy na zimno tez będą smaczne? :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetny przepis! Wszystkim smakują i łatwe do wykonania. <3 Zawsze wychodzą, dobre na ciepło i zimno. :)

    OdpowiedzUsuń