listopada 23, 2017

listopada 23, 2017

WEGAŃSKA KWAŚNICA



Przepis na wegańską kwaśnicę to moja mała pamiątka z wyjazdowych warsztatów. Spotkaliśmy się w kameralnym gronie 17-19 listopada w Stodole u Jojo. Bardzo uroczym miejscu położonym u podnóża polskich Tatr. Było wspólne gotowanie i jedzenie. Oczywiście jedzenie odbywało się w trybie ciągłym. Było wspaniale. Dzieliłam się z uczestnikami sprawdzonymi przepisami na rozgrzewkę, na dania sezonowe, ale największym hitem był blok tematyczny poświęcony kuchni lokalnej-góralskiej. Były pierogi, wegański smalczyk oraz kwaśnica!

Kwaśnicy nigdy nie jadłam ani nie robiłam. Z pomocą uczestników ugotowaliśmy bajeczną zupę, która na bank nie odbiega w smaku od oryginału.
Kwaśnica jak sama nazwa wskazuje powinna być kwaśna. Dlatego warto zaopatrzyć się w dobrą kiszoną (nie kwaszoną) kapustę. My swoją dostaliśmy od zaprzyjaźnionej sąsiadki. Domowa kiszona kapusta? Nie mogło być lepiej.

- W tradycyjnym przepisie dodaje się boczku, tutaj weganie sięgają po śliwki wędzone. Są bardzo aromatyczne i specyficzne. Psują do wegańskiej kwaśnicy jak ulał.
- Pamiętajcie też, że kwaśnica to nie bigos. Ma mniej składników, za to więcej wody  jest po porostu zupą. 
- Kapustę z dużą ilością wody najlepiej kupić na sprawdzonym targu. Można też sprzedawce poprosić o wodę z pod ogórków kiszonych i wlać ją do zupy.
- By była treściwsza można dodać do niej odrobinę ugotowanej białej fasoli, ale myślę że nie jest to konieczne. 
- Pamiętajcie też o kminku! Sprawi, że kwaśnica będzie lżejsza dla żołądka. Nie lubicie kminku? Użyjcie mielonego.



💛💛💛
Serdecznie dziękuję Pajce, Idziemu i Stotole u Jojo za zaproszenie. Oraz wszystkim przyjaznym, głodnym wegańskich przepisów mordkom. Jesteście super zdolni! Było znakomicie!


Ps. Te pierooogiiiiiiiiiii będą mi się śnić! 













3 ząbki czosnku
4 wędzone śliwki
garść suszonych grzybów
5-6 ziemniaków
4 łyżeczki suszonego majeranku
1 łyżeczka kminku
3 ziela angielskie
2 liście laurowe
3 jagody jałowca
2-4 łyżki octu jabłkowego

 


💚 Zagotuj bulion.

💚  Dodaj obrane i pokrojone w około 1cm kostkę ziemniaki. 

💚 Kiedy ziemniaki będą już lekko miękkie dodaj kapustę. 

💚 Dodaj śliwki wędzone, grzyby i wszystkie przyprawy.

💚 Jeśli płynów jest mało podlej kwaśnicę wodą lub bulionem. 

💚 Gotuj na małym ogniu. 

💚 Niech kapusta zmięknie. 

💚 Dopraw octem jabłkowym do smaku jeśli jest za mało kwaśna.

💚 Nie zapomnij i pieprzu i szczypcie soli.




12 komentarzy:

  1. Na kwaśnicę się nie skuszę, ale zdjęcia są obłędne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki super kapuśniak :) ksiądz Józef Tischner kiedyś w Magazynie Kuchnia podał przepis na wegańską kwaśnice wigilijną :D , taka super kwaśna , ja teraz ja robię nie na wigilie ale na 6 stycznia

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja się skuszę! Uwielbiam kwaśnicę. Z okazji świąt na pewno wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  4. Nawet ten poszczerbiony talerz nadaje klimatu tym zdjeciom

    OdpowiedzUsuń
  5. przepis nieskomplikowany przez co nie wydawał mi sie zbyt wyrafinowany ,wszystkie składniki mam - pomyślałem więc że zrobie. Zrobiłem. WOW ! Leci na stałe do moich przepisów VIP - to jest pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  6. webgirls.pl With regards to fighting yeast infections, affected individuals frequently have their work remove on their behalf. The reason being yeast infections can readily come to be persistent and continuous. Bearing that in mind, on this page, we will existing a variety of among the best proven candidiasis remedy and prevention ideas close to.

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam ten przepis. Wielokokrotnie z niego korzystałam. Moim zdaniem brakuje tu tylko odrobiny tłuszczu. Wędzone śliwki zamiast wędzonego boczku czy żeberek to świetny patent. Używam śliwek w innych przepisach na zupy.

    OdpowiedzUsuń
  8. This is wonderful website to find blogs on various topics. 온라인경마

    OdpowiedzUsuń
  9. Really liked your work and has been following it for a long time now. 카지노

    OdpowiedzUsuń