tag:blogger.com,1999:blog-2945795313876789569.post2891883373687763766..comments2024-03-28T10:39:34.071+01:00Comments on Wegan Nerd - roślinne gotowanie: PYSZNY WEGAŃSKI "SER" A'LA RIKOTTA Z MLEKA SOJOWEGOWegan Nerdhttp://www.blogger.com/profile/06392556341774347565noreply@blogger.comBlogger33125tag:blogger.com,1999:blog-2945795313876789569.post-78636059657994893092021-06-04T18:25:14.609+02:002021-06-04T18:25:14.609+02:00Dzięki, wreszcie mi się udało. Oczywiście mleko ro...Dzięki, wreszcie mi się udało. Oczywiście mleko robione było w domu, więc zajęło więcej czasu…<br /> akahttps://www.blogger.com/profile/10934474078188256041noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2945795313876789569.post-44243803209800734652019-05-09T11:09:52.418+02:002019-05-09T11:09:52.418+02:00hej a mogę użyć mleka sojowego słodzonego?hej a mogę użyć mleka sojowego słodzonego?Natalia anastazjahttps://www.blogger.com/profile/03351654775563889275noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2945795313876789569.post-27607008513363564662017-08-31T21:23:46.076+02:002017-08-31T21:23:46.076+02:00wystarczy dać ziemniaki, smażoną cebulę, i sok z c...wystarczy dać ziemniaki, smażoną cebulę, i sok z cytryny do smaku, ewentualnie gałki muszkatołowej ciut. Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2945795313876789569.post-24464651902082262122017-08-12T16:32:27.681+02:002017-08-12T16:32:27.681+02:00jak długo powinien się suszyć :) ??jak długo powinien się suszyć :) ??Idainhappylandhttps://www.blogger.com/profile/13249125074716833990noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2945795313876789569.post-21624633821885512522017-03-04T14:41:09.344+01:002017-03-04T14:41:09.344+01:00Jak najbardziej. Można też kupić tofu. Moja mama r...Jak najbardziej. Można też kupić tofu. Moja mama robi dla mnie ruskie bez sera czyli ziemnaki i cebula. Dla mnie wychodzą super!Wegan Nerdhttps://www.blogger.com/profile/06392556341774347565noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2945795313876789569.post-1096297369204456212017-03-04T14:03:55.612+01:002017-03-04T14:03:55.612+01:00A czy taki ser będzie się nadawał do zrobienia pie...A czy taki ser będzie się nadawał do zrobienia pierogów ruskich??? Musze czymś zastąpić krowie mleko i jego przetwory ze względu na alergie dziecka . Bardzo proszę o odpowiedź Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2945795313876789569.post-39855994487467995982016-10-16T12:31:21.130+02:002016-10-16T12:31:21.130+02:00mam pytanie, może trochę dziwne, ale czy w takim r...mam pytanie, może trochę dziwne, ale czy w takim razie, aby mleko"płyn" do wyrobu tego serka miał więcej białka to czy jeśli zmieszałbym mleko ryżowe z aquafabą mogłoby wyjść? pytam bo niestety u syna odpadają orzechy i soja. Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2945795313876789569.post-7770551130571320972016-05-08T21:55:04.749+02:002016-05-08T21:55:04.749+02:00oh jej!oh jej!Wegan Nerdhttps://www.blogger.com/profile/06392556341774347565noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2945795313876789569.post-39848878321573026562016-05-08T17:18:59.269+02:002016-05-08T17:18:59.269+02:00To nic innego jak przepis na tofu...zadne "ha...To nic innego jak przepis na tofu...zadne "halo"Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/15870898953713038642noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2945795313876789569.post-29168592220112178802016-01-31T19:28:08.834+01:002016-01-31T19:28:08.834+01:00A czy powstałą serwatke można jakoś użyć?A czy powstałą serwatke można jakoś użyć?Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/11762136082995143442noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2945795313876789569.post-72914657167072005932016-01-08T20:17:56.444+01:002016-01-08T20:17:56.444+01:00ale leśna dała przepis na twarożek z mleka migdało...ale leśna dała przepis na twarożek z mleka migdałowego,które się zsiada tak jak sojowe,no może nie aż tak dobrze,ale nadal na tyle dobrze,żeby otrzymać zadawalającą ilość twarogu,tylko ja jednak bym odcedziła najpierew resztki a potem zsiadała samo mleko,wtedy ma konsystencje identyko jak zwykły twaróg i jest lepsze od sojowego,bez tego smrodku. chociaż mi ten cytrynowy kwaśny posmak średnio pasuje,z naturalnej fermentacji powstałby lepszy twarożek,soon :Dlarvahttps://www.blogger.com/profile/12864362257344578770noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2945795313876789569.post-31538746832607428862015-07-07T22:34:41.979+02:002015-07-07T22:34:41.979+02:00Super :)Super :)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/01201409227455972156noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2945795313876789569.post-75521001238898436622015-02-13T21:48:43.004+01:002015-02-13T21:48:43.004+01:00ojej, tak się cieszę, że odkryłam Twój blog ... il...ojej, tak się cieszę, że odkryłam Twój blog ... ile tutaj jest cudeniek :)<br />Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/02765230787358257216noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2945795313876789569.post-40358626412904871102014-12-16T11:26:26.206+01:002014-12-16T11:26:26.206+01:00Szkoda, ze jestem uczulona na soję :(
Szkoda, ze jestem uczulona na soję :(<br />Paticzekhttps://www.blogger.com/profile/10028892428636053511noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2945795313876789569.post-19959153310399742682014-04-02T14:29:23.480+02:002014-04-02T14:29:23.480+02:00Wspaniałe pomocne przepisy . Dzięki Wspaniałe pomocne przepisy . Dzięki Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/11502756979821445182noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2945795313876789569.post-87341314980698687162013-08-22T20:07:00.151+02:002013-08-22T20:07:00.151+02:00Ale mi zrobiłaś ochotę na te pieczone ziemniaki. J...Ale mi zrobiłaś ochotę na te pieczone ziemniaki. Ja za serek zabieram się zaraz, zrobię na słodko, będzie deser w sobotę :)Wegan Nerdhttps://www.blogger.com/profile/06392556341774347565noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2945795313876789569.post-18961465248370570402013-08-22T20:06:17.464+02:002013-08-22T20:06:17.464+02:00Prawda, bardzo prosty i ma potencjał!Prawda, bardzo prosty i ma potencjał!Wegan Nerdhttps://www.blogger.com/profile/06392556341774347565noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2945795313876789569.post-44531831669435736272013-08-22T20:05:56.865+02:002013-08-22T20:05:56.865+02:00Próbowałam z Alpro i nawet z mlekiem z biedronki....Próbowałam z Alpro i nawet z mlekiem z biedronki. Zawsze wychodzi super. Wegan Nerdhttps://www.blogger.com/profile/06392556341774347565noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2945795313876789569.post-36513839334505868842013-08-21T16:43:04.917+02:002013-08-21T16:43:04.917+02:00Przepyszny! Zrobilam przed chwila. Jest bardzo pro...Przepyszny! Zrobilam przed chwila. Jest bardzo prosty. Dodalam szczypte soli, pieprzu, zgnieciony czosnek i pokrojony szczypiorek. Po prostu wspanialy, szczegolnie na pieczonych ziemniakach. Mniam!Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/02702042284942704332noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2945795313876789569.post-16058353001741820952013-07-20T20:58:30.936+02:002013-07-20T20:58:30.936+02:00hej, zrobiłam ten serek i jest przepyszny a jednoc...hej, zrobiłam ten serek i jest przepyszny a jednocześnie dziecinnie prosty w wykonaniu :-)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2945795313876789569.post-39755638077591042122013-06-16T18:51:39.026+02:002013-06-16T18:51:39.026+02:00oj mi wyszło bardziej mascarpone i to co kot napła...oj mi wyszło bardziej mascarpone i to co kot napłakał. spróbuję z innym mlekiem (firmą) chyba! Dederka https://www.blogger.com/profile/16193967128086791443noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2945795313876789569.post-10357079140163480102013-06-11T00:44:28.594+02:002013-06-11T00:44:28.594+02:00Ależ ja to wiem ;). Serki można robić z "resz...Ależ ja to wiem ;). Serki można robić z "resztek" po domowym mleku z każdego orzecha, a nawet ze słonecznika.<br />Ale będą mieć zupełnie inna konsystencję niż taki serek z "zsiadłego" mleka sojowego. Spróbuj ;) <br />Wegan Nerdhttps://www.blogger.com/profile/06392556341774347565noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2945795313876789569.post-73931561819832260172013-06-10T17:59:43.747+02:002013-06-10T17:59:43.747+02:00Hmmmm...
ale można i inny serek "wiejski"...Hmmmm...<br />ale można i inny serek "wiejski" zrobić: ok 80-100g migdałów obranych ze skórki zmiksować z 2 szklankami wody (pół szklanki może być wody ciepłej, by przyspieszyć proces); dodać sok wyciśnięty z 1 cytryny; odstawić na trochę lub delikatnie podgrzać i odstawić by się zsiadło; odcedzić i... viola! pycha:D<br />serek na bazie mleka migdałowego:) <br />(jak się nie wciśnie cytryny, to mamy mleko gotowe do picia po odciśnięciu drobinek migdałów)<br />leśnahttps://www.blogger.com/profile/15560105346041203791noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2945795313876789569.post-65547904398264727412013-06-06T00:30:13.411+02:002013-06-06T00:30:13.411+02:00no bo po co się męczyć ;)no bo po co się męczyć ;)Wegan Nerdhttps://www.blogger.com/profile/06392556341774347565noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2945795313876789569.post-91166156652772202452013-06-06T00:29:56.797+02:002013-06-06T00:29:56.797+02:00No muszę powiedzieć, że "osuszona" w pie...No muszę powiedzieć, że "osuszona" w piekarniku jest boska! tudzież boski..bo to niby ser...tyle ze sojowy :D<br />pozdrawiam :)Wegan Nerdhttps://www.blogger.com/profile/06392556341774347565noreply@blogger.com