listopada 05, 2013

listopada 05, 2013

CIASTECZKA DYNIOWO-CZEKOLADOWE BEZ PIECZENIA!





Buro, szaro zimno i beznadziejnie. Listopadzie witaj! 
Kiedy pogoda sprawia, że człowiek nie myśli o niczym innym jak o turlaniu się po łóżku lub ewentualnym zawinięciu się w kołdrę udając śmierć lub nieokiełznaną narkolepsje, to czas, że trzeba poprawić sobie humor. A czym innym można sobie poprawiać humor jak nie czymś słodkim, szczególnie czekoladowym?

Dla tych, których/które właśnie przeżywają swoistą inercję umysłową i fizyczną zapraszam na pyszne i słodkie ciasteczka dyniowo-czekoladowe bez pieczenia. 
Tak, dokładnie! Nie potrzeba będzie trudzić się z włączaniem piekarnika! Wystarczy patelnia, miska, składniki i na prawdę niewiele chęci.






  • 0,5 kg dyni Hokkaido*
  • parę igiełek rozmarynu
  • 300g amarantusa ekspandowanego
  • 150 g płatków owsianych
  • garść płatków kokosowych
  • garść rodzynek
  • szczypta soli
  • 2 łyżki słodu w płynie
  • 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
  • łyżka mleka roślinnego
  • szczypta cynamonu
  • szczypta kardamon
  • ewentualnie szczypta chilli








* dynia hokaido nie jest tak soczysta jak inne dynie. Idealnie nadaje się do tego rodzaju deserów.  Po upieczeniu/smażeniu jest dość "sucha". W sam raz jako składnik ciastek czy farszów.


❤ Dynię umyj przetnij na pół, usuń gniazda nasienne. Całość pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż na patelnię z małą ilością oleju. Delikatnie posól. Dodaj parę igiełek rozmarynu i smaż aż dynia zmięknie. Mieszaj od czasu do czasu. Odstaw dynie do ostygnięcia, a następnie ją zbledniej na puree. Przełóż do miski.

❤ Dodaj do miski suche składniki; amarantus ekspandowany, płatki owsiane, rodzynki, płatki kokosowe. Dodaj przyprawy i słód. 

❤ Czekoladę roztop w kąpieli wodnej lub  garnuszku na małym ogniu, z dodatkiem mleka roślinnego. Roztopioną czekoladę przelej do składników na ciastka. 

❤ Wszystko dokładnie wymieszaj.

❤ Formuj ciasteczka. Masa trochę  lepi się do palców. 

❤ Uformowane ciasteczka włóż na godzinę do lodówki lub do zamrażalnika na około 15 minut.






16 komentarzy:

  1. Cudne :) Ile ciach wychodzi z tego przepisu? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ach, znowu moja ukochana dynia! Lecę na targ, mam nadzieję, że dzięki temu przepisowi wreszcie uda mi się zrobić coś poza zupą :) Ciacha wyglądają przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam dynię która po upieczeniu/usmażeniu będzie dość sucha np hokaigo o której wspominam w przepisie ;)

      Usuń
  3. a u mnie nie ma hokaigo i co mam zrobić biedna ja? :( "zwykła" dynia się nie nada?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powinna się nadać tylko są takie odmiany dyni z której puree wychodzi mokre jak zupa. Jeśli masa nie będzie się lepić, dodaj więcej płatków owsianych.
      Ja specjalnie szukałam hokaido i znalazłam taką malutką 0,5 kg :))

      Usuń
  4. This is f..king pyszne! właśnie zrobiłam, dobrze że mam silną wolę bo byłam gotowa zjeść wszystko przed formowaniem w ciasteczka.
    Chłodzą się już w lodówce, uwielbiam takie szybkie słodkość, a te są prawie że raw ;) pycha!
    Kolejny przepis wrzucam do ulubionych, i kolejny udany z Twojej strony! Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żanet jesteś moją ulubioną czytelniczką! Tyle miłych słów :) Ciastko zrobiłam wczoraj i zostały tylko 3! Podejrzanie znikają ;)

      Usuń
    2. a dziękuję miło mi =) jestem zakochana w Twoim blogu! Choć weganką nie jestem, uwielbiam kuchcić wegańskie przepisy i coraz częściej goszczą u mnie na talerzu. Jestem początkującą wegetarianką z 7 miesięcznym stażem. A ciacha u mnie nawet nie dotrwały do weekendu ;) pyszne są! za to teraz jestem w trakcie robienia kaszotto z koprem włoskim i zabieram się za kukurydziane scones z jarmużem i papryką Twojego autorstwa. Dam znać jak wyszło! buziaki ;*

      Usuń
  5. zastanawiam się, co jeszcze można do nich dodać w sensie bakalii ... goji? orzechy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jagody goji będą znakomite, orzechy, suszona żurawina, posiekana suszona morela lub figa na co tylko masz ochotę! ;)

      Usuń
  6. Przepis w sam raz dla mnie, bo mój piekarnik wysadza korki i nie mam w czym piec babeczek. Zadowolę się ciasteczkiem z patelni.

    OdpowiedzUsuń
  7. Czym można zastąpić amarantus? Czy płatki owsiane mają być górskie czy błyskawiczne?

    OdpowiedzUsuń