marca 26, 2014

marca 26, 2014

PROSTE DOMOWE MLEKO OWSIANE




 Mleka roślinne jeszcze budzą kontrowersje, nie tylko z powodu zapożyczonej nazwy, ale ich dostępności i cen na rynku. Mlek, napojów roślinnych jest wiele. Najpopularniejsze jest mleko sojowe, ryżowe czy migdałowe. Tak mleko powiem można przygotować z wszelkich orzechów, wcześniej je namaczając. Dlatego tak bardzo lubię mleko owsiane. Jest bajecznie proste i super smaczne. Do jego przygotowania wystarczy parę minut. Może dlatego jest to jedno z moich ulubionych.
Można zrobić porcje na szybko dla jednej osoby jak również większą ilość i przechowywać takie "mleczko" w lodówce.
Taie mleko idealnie nadaję się do owsianek, wypieków, puddingów. Mam nadzieję, że przekonacie się o tym w najbliższych wpisach!
Stay tune! 




 Składniki:

4 łyżki stołowe płatków owsianych
400ml przegotowanej wody
ewentualnie szczypta soli lub1/2 łyżeczki cukru

Przygotowanie: 


♥ Płatki owsiane umieść w kielichu blendera i zalej wodą. 

♥ Zacznij miksować i miksuj około minuty. 

♥ Następnie przelej ciecz przez gazę do innego naczynia. 

♥ Powstały płyn to mleko owsiane. Możesz je dosłodzić lub lekko posolić dla smaku. 




 

81 komentarzy:

  1. Pamiętam jak bardzo nieufnie podchodziłam do mleka roślinnego, teraz uważam, że sojowe jest nawet smaczniejsze od normalnego. Cały czas zabieram się za zrobienie w domu orzechowego, a i to wygląda całkiem nieźle, więc pozostaje tylko wziąć się do roboty!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzis robilam mleko z orzechow laskowych, wczesniej z kokosa, nastepne bedzie owsiane, te ktore robilam do tej pory byly pyszne, a z 'wytloczkow' pieke ciasteczka :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. możesz mi podać jakikolwiek przepis z tych "wytłoczków"? Zawsze mi zostaje i nie wiem, co z nimi zrobić... :)

      Usuń
    2. Zmiksować jeden banan. Dodać wytłoczki. Można też wmiksować daktyle, albo dodać suszoną żurawinę. Uformować ciasteczka I piec.

      Usuń
  3. Uwielbiam mleka roślinne, krowiego nie piję wcale (nawet naleśniki przy robieniu obiadu dla wszystkich robię z kokosowego :) ). Dziś zalewam migdały i jutro robię orzechowe, mam nadzieję, że wyjdzie dobre, bo takiego nigdy nie robiłam (poza tym z nerkowców).
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. ja robię migdałowe albo migdały/ryż/płatki owsiane, a z kupnych wielbię almond dream albo rice dream z migdałami i orzechami laskowymi ;) na coś trzeba szastać kasą

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetnie, uratowałaś moją magisterkę, popołudniową kawę i brak mleko podobnych w lodówce!

    OdpowiedzUsuń
  6. właśnie pije napój bogów (kawa!) z domowym mlekiem z orzechów włoskich. owsiane jest super do naleśników itp.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja właśnie piję kawę z owsianym z powyższego przepisu i niestety nie bardzo smakuje :( ale do owocków i płatków musi być super!

      Usuń
  7. Hej, muszę Ci coś wyznać. Jesteś genialna.
    Znałam Twojego bloga już od dawna, ale jakoś nigdy nie skorzystałam z żadnego z przepisów. A tu w ostatnich dniach z duuuuużym dystansem, tak troszkę bez przekonania zrobiłam najpierw: pesto z surowej marchewki, potem to mleko, a wczoraj włoskie placki Piadina. Każda z tych rzeczy totalnie mnie zaskoczyła. Nie myślałam że surowa marchewka może być pyszna na kanapce, a genialne mleko roślinne da się zrobić w 3 minuty... jeeej jak pomyślę ile roboty było do tej pory z blendowaniem, studzeniem i przecedzaniem klkograma soi. To jest rewolucja z tym Twoim mlekiem dla mnie. Spróbowałam je najpierw bez niczego, potem dodałam łyżeczkę cukru i szczyptę soli i to wydobyło genialny smak, znacznie lepszy od domowego sojowego. No i te placuszki też doskonałe, u nas z burgerami i szpinakiem.
    Także wielkie dzięki i miej dalej takie genialne pomysły.
    A no i jeszcze muszę zrobić ten Twój kisiel z buraka i budyń z kalafiora, teraz to już się chyba sceptycyzmu wyzbyłam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewa! Bardzo mi miło , kiedy czytam Twoje słowa. Az lica pąsowieją! ;)
      Placuszki piada na stałe zagościły również w mojej kuchni. Jemy je prawie co weekend :)
      Zapraszam do gotowania i pozdrawiam ciepło! :)

      Usuń
  8. a ile takie mleko można przechowywać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Im szybciej je wypijesz tym lepiej. Bezpiecznie w lodówce do 4-5 dni. Kiedy mleko stoi w butelce lekko się rozwarstwia, więc tym się nie przejmuj i wstrząśnij przed piciem ;)

      Usuń
  9. Uratowałaś moją poranną kawę :)))

    OdpowiedzUsuń
  10. Super, ja też spróbuję zrobić. Kupuję mleko owsiane, bo sama je lubię i pije je moje dziecko.
    Ja niedawno trafiłam na Twojego bloga, też mnie zainspirował, jestem pod wrażeniem, mnóstwo wspaniałych przepisów. Zaczynam pomału robić.
    Byłoby super, jak pojawiłabys się fb- zawsze łatwiejszy dostęp albo np. opcja wydrukuj przepis- to już w ogóle byloby cudnie.
    Pozdrawiam gorąco.

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja radzę zostawić na noc do moczenia płatki wtedy jest bardziej wyrazisty smak owsa :))
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. A czy zna Pani mleko makowe??? Ja zaczęłam je robić kilka dni temu, jest pyszne, robi się je analogicznie jak to lub migdałowe; a mak teraz poza sezonem świątecznym tani jest bardzo - za 250g w biedronce zapłaciłam jakoś 1.79 zł :) Jest też bardzo odżywczy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. JEszcze nie robiła, ale chciałabym spróbować podobnie jak mleko z sezamu i kaszy jaglanej. Ale bardzo mnie zainspirowałaś, chętnie zrobię na dniach! <3

      Usuń
    2. Jeśli jeszcze chodzi o mak, to również polecam namoczyć na noc, podobnie jak robi się z orzechami czy migdałami ;) . Bo płatki owsiane chyba tego nie wymagają... Ja swoje mleko makowe podkreśliłam odrobiną fruktozy i jednym ziarenkiem tonka (ma taki mocno migdałowy aromat, który świetnie komponuje się z makiem). Przypuszczam, że można wrzucić też kilka uprażonych migdałków dla smaku... Przepis znalazłam na wegedzieciak czy jakoś tak...

      Usuń
    3. Mleko makowe do czego pasuje? Bo kawa, płatki chyba nie?

      Usuń
  13. Dziękuję :). Właśnie przygotowuję się do wizyty znajomej z nietolerancją laktozy :). Już wiem co dodamy do kawy.

    OdpowiedzUsuń
  14. Witam, szukałam takiego prostego i szybkiego w przygotowaniu mleka owsianego, przepisu. Zdecydowanie częściej będę tu zaglądała:) Pozdrawiam i zapraszam do odwiedzenia mojego bloga : http://angelikowo.blog.onet.pl/

    OdpowiedzUsuń
  15. Witam, jestem nowa i trafiłam tu przez przypadek, ale już dodałam stronkę do ulubionych. Mówią że nie ma tego złego - własnie się dowiedziałam, że preparat zastępczy dla dzieci - "mleko" ISOMIL 2 został wycofany z aptek. DOczytałam, że soja może mieć negatywny wpływ na tarczycę (a moje dziecię miało podwyższone FT4 i miewa zaparcia). Ulka uwielbia mięso i wszelkiej maści kiełbasy, ale takie dobre, prawie po 50dych za kg, więc sami rozumiecie. Ale przecież nie samym mięsem człowiek żyje, a co samemu zrobisz zawsze lepiej smakuje. A przy ciężkich stolcach lepiej mies i kiełbas nie podawać. Szukałam alternatywy na mleko aż trafiłam tu. Mleko owsiane,orzechowe,kokosowe... rewelacja, a do tego cały ARSENAŁ GENIALNYCH PRZEPISÓW B_E_Z mięsa!!!! Hurra, gratulacje dla autorki, będę korzystać na bieżąco, obiecuję. WEGAN NERD, jesteś WSPANIAŁA! Jak dobrze, że jest internet.... POzdrawiam i życzę wielu czytelników i wielu nowych pomysłów :-))) Agata

    OdpowiedzUsuń
  16. Skąd VEGANIE mają szklaneczki po Nutelli?... ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a czy wszyscy weganie są weganami od urodzenia?

      Usuń
  17. Tez weszłam tu przypadkiem i od razu się zakochałam ;) jestem na etapie eliminacji mleka krowiego i widzę, że trafiłam w dziesiątkę, super przepisy , pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  18. Świetny przepis. Prosty, szybki i tak trafiający w mój gust i potrzeby. Bardzo dobrze smakuje również w zestawieniu z nerkowcami czy migdałami. Ja do podstawowej wersji dodaję szczyptę soli, płaską łyżeczkę cukru palmowego i płaską łyżeczkę oleju kokosowego (bardzo wzbogacają smak).

    OdpowiedzUsuń
  19. Witam ja też przestałam pić mleko krowie.Szukałam szybkiego rozwiązania jak zrobić szybko mleko z orzechów i pładków i znalazłam polecam.Zobaczcie sobie takie urządzenie Chufamix rewelacja .....:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a nie przypadkiem Twoi rodzice Ci znaleźli to urządzenie bo masz alergię na dairy? tak pisałaś na innym wegańskim blogu? szukam prawdziwych opinii na temat tego Chufamix a jedyne co znajduje to spam... To tylko sprawia, że na pewno go nie kupię!

      Usuń
  20. Dziś mój mąż zapomniał kupić mleka. Załamałam się.... Jak ja jutro przezyję!! Nie mam możliwości skoczyć z rana do sklepu. No i właśnie nastawiłam mleko owsiane :) Pierwszy raz w życiu. I mam gromne wurzuty sumienia, że nie zrobiłam tego wcześniej. Nie moge się doczekać jutra, żeby spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  21. jak sprażycie płatki owsiane na suchej patelni przed zmiksowaniem, to mleko będzie miało posmak orzeszków ziemnych :D

    OdpowiedzUsuń
  22. Ostatnio udało mi się kupić takie mleko w sklepie eco.. fajny smak, przyzwyczajam się do kawy z mlekiem owsianym, bo smakuje zupełnie inaczej. Szkoda, że tak trudno kupić wegańskie mleka, ale z Twojego przepisu wynika, że zrobienie jest o wiele prostsze niż kupienie :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  23. Czy woda do mleka powinna byc zimna by nie zrobil sie kleik?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja przedc chwilą zalałąm prawie wrzątkiem z czajnika - dosłownie, grzałam wode na kawe i sie zorientowałam ze nie mam mleka. Kleik sie nie zrobił, mleko jest płynne, tylko troszk gęstsze

      Usuń
  24. A czy mogą to być płatki owsiane ale GÓRSKIE ?? :)

    OdpowiedzUsuń
  25. a to ci, mleko owsiane! swietny pomysl, do tej pory robilam glownie kokosowe, ale tak mysle, ze owsiane moze byc jeszcze fajniejsze! bo uwielbiam owies:D

    OdpowiedzUsuń
  26. a czy można zmiksować to mikserem? niestety nie dorobiłam się jeszcze blendera, a chciałabym jak najszybciej zrezygnować z mleka :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chodzi o to by płatki owsiane się rozdrobniły w pulpę. Nie wiem czy zwykły mikser sobie z tym poradzi.
      Chyba że masz na myśli taki ręczny, ale z końcówką z ostrzem "s"

      Usuń
  27. Ja robię dziś rano! ot co! :D ale kończysz wpis obietnicą, że w najbliższym czasie pokazesz jakie jest przydatne, może linki do wpisów z mlekiem owsianym? ;)

    OdpowiedzUsuń
  28. zaraz testujemy, dzięki za przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  29. Super ekspresowe mleczko. I ten smak! Na stałe wchodzi do rodzinnego menu. Dotychczas robiłam kokosowe, ale to jest również smakowite.

    OdpowiedzUsuń
  30. Genialnie prosty przepis, nie wiadomo za co producenci biorą tyle kasy (choć jak przeczytać skład takiego mleka, to różne rzeczy się znajduje...). Mi nie wyszło białe jak na zdjęciu, tylko lekko beżowe i kleikowate. Co mogłem zrobić źle? Może przez to, że zostawiłem na parę minut płatki w wodzie przed zmiksowaniem...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam ten sam problem z kolorem i konsystencja bez względu czy miksuje płatki z wodą czy najpierw blenduje płatki a potem zalewam je wrzątkiem. Proszę o pomoc

      Usuń
    2. Jeśli przeszkadza Wam kolor i chcecie by mleko ładniej się prezentowało dodajcie przy miksowaniu trochę płatków / wiórek kokosowych :))
      Kolor mleka na zdjęciu też jest kwestią monitora/telefonu, szczególnie smartfony i tablety pokręcają kolory ;)
      ono nie wychodzi białe, ale ma lekko brudny kolor.

      Usuń
  31. jakiej mocy blender powinnam kupić, żeby robić mleko roślinne?
    czy 900 W wystarczy ?

    OdpowiedzUsuń
  32. Mam 800 W i daje radę:) (Bosch maxomixx - polecam - masło orzechowe robi w 3minuty <3)

    OdpowiedzUsuń
  33. Hej , wpraszam się na Twojego bloga po przepisy:) zaczynam od tahini:)

    OdpowiedzUsuń
  34. A czy płatki mogą być błyskawiczne ?

    OdpowiedzUsuń
  35. Ja jeszcze dodaję kilka łyżek płatków kokosowych. :)

    OdpowiedzUsuń
  36. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  37. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  38. Czesc dziewczyny Czy ja tez moge dostac namiary na tego bloga? Te placuszki i mleko bardzo mnie interesuja Na sama mysl cieknie mi slinka Bardzo prosze podajcie mi tego bloga A ns fb tez jest? Czekam i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  39. Zrobione chyba po raz pierwszy! Zamiast cukru poszły 2 łyżeczki ksylitolu. Żeby nie zajmować się gazą, tetrą najpierw przelałam powstały płyn przez drobne sito, a potem już przez lejek do szklanej butelki (po soku pomidorowym, 330 ml - gdyby pojemność była większa, wszystko by się zmieściło). Dziękuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  40. ale płatki owsiane surowe czy namoczone w gorącej wodzie?bo surowe to mają jakies szkodliwe substancje przeciez

    OdpowiedzUsuń
  41. Właśnie zrobiłam! Wyszło świetne, to najlepszy przepis na jaki trafiłam :) A pozostałości w gazie można wykorzystać jako maseczkę albo wsmarować w dłonie :)

    OdpowiedzUsuń
  42. Ile ja kasy zmarnowałam przez niewiedzę... Dziękuję za ten wpis :)

    OdpowiedzUsuń
  43. Czy mleko przygotowane według tego przepisu nadaje się do spieniania? Marzy mi się latte z mlekiem roślinnym. Ktoś ma może doświadczenie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej hej, ja kupuje mleko owsiane, z nerkowcow i uzywam spieniacza. Dziala. Robi sie pyszna pianka, ale mleko najlepien powinno byc zimne. Jutro sprobuje zrobic mleko sama i gdzie moge szukac przepisu na placuszki :) ? Pozdrawiam

      Usuń
  44. Mam pytanie. Jesteśmy uzależnieni w rodzinie od płatków owsianych gotowanych na Rosmanowskim mleku owsianym. Do tej pory każda z moich prób robienia płatków z mlekiem własnej produkcji spaliła na panewce. Czy macie może pomysł na to jak się zbliżyć do tego mleka kupnego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kupne mleka czesto są lekko dosładzane. Można dodać podczas miksowania daktyl pestki lub suszoną figę :)

      Usuń
    2. Mleko z Rossmanna nie jest dosładzane.

      Usuń
  45. Widziałam przepisy, w których używa się wrzącej wody do zalania płatków oraz takie jak tutaj - zimnej. Czy różne sposoby przygotowania mają odzwierciedlenie w smaku mleka? :)

    OdpowiedzUsuń
  46. Właśnie zrobiłłam mleko owsiane. Zmiksowalam w wysokim kielichu ok 3 min. Nie mialam gazy, tylko sitko. Po przelaniu przez sitko nie pozostala mi właściwie żadna pulpa...czy miksowalam za mocno/ za długo czy jednak przy uzyciu agzy bedzie pulpa? Mleko wyszlo kleikowate..:( Pomoz prosze co zrobilam zle. Zalezy mi, zeby mleko wygladla jak najbardziej jak mleko ryzowe, gdyz syn takie wczesniej pil i nie lubi nowosci i to owsiane nie przejdzie u niego. Dziekuje

    OdpowiedzUsuń
  47. Dodałam jeszcze trzy łyżki ugotowanej kaszy jaglanej, dwie łyżki wiórków koko i proporcjonalnie więcej wody i wyszło meeeega! ❤️

    OdpowiedzUsuń
  48. Czyli to woda z mąką owsianą. Czy można zamiast płatków owsianych użyć mąki. Odpada miksowanie i cedzenie?

    OdpowiedzUsuń
  49. Wielkie dzięki za przepis - super prosty i super szybki! Oczywiście po wstawieniu do lodówki mleko szybko się rozwarstwia, ale to przecież naturalne zjawisko - wystarczy przed użyciem wstrząsnąć butelką. To tylko mnie utwierdza w przekonaniu, że w gotowych mlekach, które można kupić, musi być jakiś dodatek minimalizujący rozwarstwienie. Nie produkujemy zatem żadnych odpadów (zmiksowane płatki pozostałe po przecedzeniu mleka natychmiast zjadam - chyba mają dużo błonnika, prawda), a koszt takiego domowego mleka praktycznie zerowy...
    Ja w ramach modyfikacji dodałem trochę cynamonu - takie mleko dodane do kawy smakuje super!
    Pozdrawiam i proszę o błogosławieństwo na wegańską drogę (właśnie zaczynam) :)
    Łukasz

    OdpowiedzUsuń
  50. Przygotowanie takiego mleka zajmuje zazwyczaj bardzo dużo czasu.

    OdpowiedzUsuń
  51. jestem tu nowa i każdego dnia odkrywam nowy, fantastyczny przepis. Dziś zrobiłam mleko owsiane, nie sądziłam nigdy, że to może być takie nieskomplikowane. Mam tylko jedno pytanie: moje mleko wyszło dość gęste, konsystencję ma raczej mleka kokosowego (takie kremowe), a nie krowiego czy sojowego. Czy to normalne?

    OdpowiedzUsuń
  52. Alicjo, dzięki. Jutro będę sprawdzać (u mnie na razie wygrywa domowe ryżowe i makowe) Gratuluję książki!

    OdpowiedzUsuń
  53. Musiałam to mleko w końcu zrobić i żałuję... Że tak późno się zdecydowałam! Mleko świeżo "wydojone" i jestem pod pozytywnym wrażeniem :) a do smaku pewnie trzeba się przyzwyczaić...
    Pierwszy przepis z Twojego bloga i udany! Nie omieszkam wykorzystań kolejnych ;)
    Pozdrawiam, życząc od serca miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  54. Genialne to jest!:) Robię co 2-3 dni i zawsze mam świeże mleczko do owsianki :) I to za grosze, w porównaniu do sklepowych...

    OdpowiedzUsuń
  55. Nie mam blendera kielichowego, czy da się zrobić mleko w inny sposób?

    OdpowiedzUsuń
  56. Uwielbiam Twój przepis na to mleko ekhm napój (w nowej nomenklaturze ;))! :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  57. W jaki sposób odcedzacie takie mleko? Ja zrobiłam przez pieluchę i urobiłam sie z tym po pachy.Resztę zostawiłam na noc do ocieknięcia, ale rano się okazało ,ze nie ściekło.

    OdpowiedzUsuń
  58. Jak się powinno zachowywać takie mleko przy podgrzewaniu? U mnie mocno zgęstniało i zrobiły się gluty, zastanawiam się czy tak powinno być, ale w zasadzie gotowane płatki też robią się kleiste

    OdpowiedzUsuń
  59. Jak długo takie napój może stać?

    OdpowiedzUsuń
  60. Hey. A można mrozić? Wydaje mi się że powinno być ok. Miłego fo dnia :)

    OdpowiedzUsuń