maja 01, 2014

maja 01, 2014

GRILLOWANE TOFU W PYSZNEJ MARYNACIE






Weekend majowy inauguracja sezonu na grilla. Dla nie których, pracujących w szczególności, to zwykły weekend. Są tacy szczęściarze, którzy wyjeżdżają poza miasto na całe 4 dni. I pierwszym i drugim życzę, by znaleźli trochę czasu i  wyczyścili zakurzony grill. Piękna pogoda to najlepszy impuls by gotować i jeść na świeżym powietrzu. 

Pomysłów na wegańskie potrawy jest mnóstwo. Zaczynając od faszerowanych warzyw, po szaszłyki czy proste składniki prosto z rusztu. By nawet zwykłay kawałek cukinii  smakował bajecznie, potrzeba jest do tego marynata. 
Najprościej przygotować marynatę z sosu sojowego. Ale to nie wszyto, warto dodać coś jeszcze.  Dzięki cebuli, czosnku i innym przyprawom sos jest po prostu idealny i cudownie podkręca i wzbogaca smaki potraw z grilla.

Taką marynatę można użyć do cukinii, papryki, bakłażana i innych warzyw. Bardzo dobrze sprawdza się w towarzystwie tempeh czy tofu. Sami przekonajcie się z czym smakuje Wam najbardziej




Składniki:
2 kostki tofu (naturalne lub wędzone firmy Polsoja lub moje ulubione z dodatkiem alg)

1/3 szklanki ciemnego sosu sojowego
1/4 szklanki ulubionej oliwy
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka syropu z daktyli lub innego słodkiego syropu
1/2 czerwonej cebuli
3 młode cebule dymki
czerwona ostra suszona papryczka 
pęczek pietruszki



♥ Do miseczki przelej sos sojowy, oliwę i słód. 

♥ Czosnek, cebulę i pietruszkę i ostrą cebulkę posiekaj bardzo drobno. Dodaj do reszty składników. 

♥ Mieszaj całość widelcem tak by wszystkie składniki się połączyły. 

♥ Tofu pokrój na plastry grubości około 1 cm. 

♥ Przełóż tofu do marynaty. Niech całe okryje się sosem. 

♥ Pozostaw tofu  na 2h w zimnym miejscu. 

♥ Grilluj tofu z 2 stron. Nie wylewaj marynaty. 

♥ Po upieczeniu ustaw tofu na półmisku i polej resztą marynaty. 




           

15 komentarzy:

  1. O takim sposobie na tofu nie słyszałam! Brzmi bardzo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ekstra, nareszcie coś, co mogę przynieść na grilla oprócz cukinii i pieczarek ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. zacne :) A ostatnio mam na tofu ochotę, jem w różnych miejscach, raz jest lepiej, innym razem gorzej - dlatego chcę sama spróbować. Dzięki za inspirację :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ostatnio znajoma zrobiła super banany grillowane z rumem, coś takiego http://www.winiary.pl/przepis.aspx/87309/grillowane-banany-z-czekolada-i-rumem, ale osobiście wolę mięso :P

    OdpowiedzUsuń
  5. super pyszne :) sie wkręciłam w tą twoją internetową książkę kucharską i jak na razie najlepszą ..pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kocham Tofu,jestem uzaleaniona ;o)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawe, czy na elektrycznym grillu też się uda.....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno! Ja czasem uzywam po prostu grillowej patelni :)

      Usuń
  8. probuje. z braku innego slodkiego syropu i przykucia do domku obecnoscia spiacego potomstwa (wiec wypad do sklepu odpada) jako slodki syrop uzyje syrop klonowy. moze zadziala. rozwazam tez tamari zamiast klasycznego ciemnego. #fingerscrossed

    OdpowiedzUsuń
  9. probuje. dzieciaki spia i do sklepu nie ma opcji wiec sprobuje z syropem klonowym oraz tamari.

    OdpowiedzUsuń
  10. probuje. dzieciaki spia i do sklepu nie ma opcji wiec sprobuje z syropem klonowym oraz tamari.

    OdpowiedzUsuń
  11. Poprzednia wersja była spoko. Teraz kombinuje z wariacja.

    OdpowiedzUsuń
  12. Poprzednia wersja była spoko. Teraz kombinuje z wariacja.

    OdpowiedzUsuń
  13. Zrobiłam i wg mnie z a r ą b i s t e...

    U mnie ląduje w sushi...

    OdpowiedzUsuń
  14. Dzień donry,czy 5 godzin przed pieczeniem to za wcześnie? :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń