grudnia 16, 2014

grudnia 16, 2014

CIASTO POMARAŃCZOWE Z POLENTY. BEZGLUTENOWE.




Pomarańcze kojarzą się ze świętami, gdyż o tej porze zaczyna się na nie sezon ciepłych krajach. Od połowy listopada zaczyna się zbór cytryn, klementynek i pomarańczy i innych moich ulubionych owoców. Sklepy wypełniają się złotymi kupami i zachęcają do kupna. Ceny cytrusów właśnie zimą są najatrakcyjniejsze. Kiedy się dobrze postaramy, możemy dostać pomarańczę wspaniałych odmian.Ja się bardzo nie starałam i po prostu odwiedziłam ostatni krakowski Targ Pietruszkowy, na którym nabyłam cudownie pachnące, ekologiczne pomarańcze od Smaki Sycylii. Te słoneczne kule zainspirowały mnie do upieczenia lekkiego ciasta z mąki kukurydzianej. 
Ciastko przypomina w strukturze biszkopt. Jeśli masz ochotę możesz przeciąć go na pół i posmarować konfiturą. Całość warto polać czekoladą.  Wystawszy też sok pomarańczowy z ulubionym słodkim syropem . Takie proste zastawienie jest równie pyszne.



Składniki:

400g mąki kukurydzianej
kubek mleka sojowego
sok z 1 pomarańczy
skórka z 2 pomarańczy
łyżka octu jabłkowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
1/2 kubka cukru lub ksylitolu
2 łyżki stołowe oleju
2 łyżki stołowe syropu z agawy lub miodu.


Przygotowanie:

❤ Odlej mleko sojowe i dodaj do niego łyżeczkę octu. Wymieszaj i dostaw na 10 minut. 

❤ Mąkę przesiej do miski. Dodaj proszek do pieczenia i kardamon.

❤ Dodaj mleko sojowe. 

❤ Dodaj startą skórkę z 2 pomarańczy oraz wyciśnięty sok z jednej.

❤ Mieszaj na lekką masę.

❤ Dodaj cukier i olej.

❤ Wymieszaj. 

❤ Przygotuj formę do pieczenia. U mnie okrągła o średnicy 23cm.

❤ Przelej ciasto do formy i picz je w temperaturze 170 stopni przez 30 minut. Do suchego patyczka.

❤ Do miseczki wyciśnij sok z 2 pomarańczy. Dodaj syrop i wymieszaj. 

❤ Posmaruj ciasto słodkim pomarańczowym syropem.



33 komentarze:

  1. Wyglada smakowicie:)))
    Mam pytanko, czy mozna zastapic mleko sojowe innym roslinnym? i czy zwykly olej mozna zamienic na olej kokosowy?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepsze będzie jednak sojowe bo po dodaniu octu się skwasi i zrobi "maślanka".
      Olej kokosowy najlepiej roztop i będzie okej :)

      Usuń
  2. Tak to jest, jak się mieszka na wsi:)) ..nie można sobie wyjść na zakupy do spożywczaka licząc na np mleko sojowe;)
    Jak na razie najadam się Twoimi zdjęciami, do realizacji muszę jeszcze troszkę wytrzymać:) ..chyba że można u Ciebie zamówić jakieś jedzonko?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mleko sojowe jest coraz bardziej dostępne. U mnie w rodzinnych Krzeszowicach można go kupić już w większości sklepów. Najtańsze kupisz w Biedronce.
      A jeśli o myślisz poważnie pisz na maila.

      Usuń
  3. dokładnie tak jest, pomarańcze zawsze będę łączyć z okresem świąt :) ten zapach od razu przywodzi je na myśl! bardzo fajne ciacho - takiego jeszcze nie miałam okazji próbować, więc mam nadzieję, że szybko ona nastąpi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąka kukurydziana jest super. Każde ciasto wychodzi pycha, albo pancekes na śniadanie ;)

      Usuń
    2. Czy to ostatecznie ma być mąka kukurydziana czy kaszka kukurydziana (polenta)? Wydaje mi się, że to dwa inne produkty... robiłam już dwa podejścia do tego ciasta z mąką i za każdym wychodziła ciężka breja zakalcowa :(

      Usuń
  4. Takie "mokre" ciasta są najlepsze :D Dzięki syropowi pięknie świeci się na górze :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Taki kubek będzie miał więcej niż 250ml? Wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze do pieczenie używam jednego kubka ma 300ml :)

      Usuń
    2. dziękuję, będę pamiętać :)

      Usuń
  6. jak ONO wygląda! Cudne, zrobię!

    OdpowiedzUsuń
  7. normalnie w tym roku oszaleję , na wege blogach same cuda i nie wiem co pic , to ciasto też mnie kusi na maksa

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawa jestem czy kukurydzianą mąkę można zastąpić...pewnie smak będzie już inny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. możesz zrobić podobne ciasto z mąki jaglanej, będzie inne ale na pewno też smaczne :)

      Usuń
  9. Mniam, takie ciasto to coś dla mnie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Że też ja jeszcze nigdy polenty nie próbowałam! Koniecznie muszę zrobić kiedyś coś takiego!!

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy można użyć syropu klonowego, zamiast syropu z agawy?

    OdpowiedzUsuń
  12. nie mam pojęcia co poszło nie tak ale mi nie wyszło ;( może za drugim podejściem się uda

    OdpowiedzUsuń
  13. Mam pytanie odnośnie syropu. Po dodaniu do soku z pomarańczy miodu konsystencja jest bardzo rzadka, czy taka ma być czy zrobiłam coś nie tak? :(

    OdpowiedzUsuń
  14. Wszystko zrobiłam jak w przepisie.. buu.. nie wyszło :(

    OdpowiedzUsuń
  15. Chciałam dziś zrobić to ciasto ale mam taką wątpliwość: w tytule jest polenta a w przepisie mąka kukurydziana. Polenta to jednak taka drobniutka kaszka a mąka to jak mąka :) Zatem czego użyć?? polenty czy mąki? A może ktoś kto już piekł podpowie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Zrobiłam i niestety nie wyszło :( użyłam polenty i wszystko zgodnie z przepisem. Smak jest dobry ale ciasto niesamowicie suche, tak jakby było za mało płynów w stosunku do suchych składników.

    OdpowiedzUsuń
  17. A rany Julek.. wyglada fantastycznie :-) :-) :-) Juz mam pomysl na jutrzejszy deserek :-) I jak to spelniac oczekiwania ludzi, ze weganie powinni byc szczupli, jak w kolo tyle pokus :p

    Pozdrawiam cieplutko :-D

    OdpowiedzUsuń
  18. A rany Julek.. wyglada fantastycznie :-) :-) :-) Juz mam pomysl na jutrzejszy deserek :-) I jak to spelniac oczekiwania ludzi, ze weganie powinni byc szczupli, jak w kolo tyle pokus :p

    Pozdrawiam cieplutko :-D

    OdpowiedzUsuń
  19. A co sądzisz o oblaniu ciasta tym syropem słonym karmelowym Twojego przepisu? :)

    OdpowiedzUsuń