lutego 20, 2015

lutego 20, 2015

FASZEROWANE JABŁKA Z KASZĄ GRYCZANĄ I ORZECHAMI WŁOSKIMI. NIEZIEMSKIE!




Faszerowanie to jedno z najwdzięczniejszych sposobów na przygotowanie wegetariańskiego dania. Rodzajów farszu może być ogrom, to sprawia, że każda kolejna potrawa staje się inna . A i warzyw do faszerowania mamy sporo, bo faszerować można wszystko! Pieczarki, ziemniaki, paprykę, cukinie, bakłażana, a nawet cebule i jabłka.

Do farszów najlepiej użyć ulubionej kaszy lub strączków. Drobna fasola, groch czy soczewica sprawi, że farsz będzie na prawdę sycący. Można postawić też na zboża z warzywnymi dodatkami. Warto mieszać, szukać, łączyć i eksperymentować. 

Pieczone  jabłka to taki symbol zimowych podwieczorków. To wspomnienie z dzieciństwa. Do dziś w kuchni, w moim rodzinnym domu stoi potężny piec kaflowy.  To na nim gotuje się najlepszy bigos, czy delikatnie pyka warzywny bulion.  Zimowe kolacje kojarzę z spontanicznymi, ziemniaczanymi talarkami przyrządzanymi przez tatę oraz słodkimi jabłkami, które w piecu przygotowywała babcia. Nie trzeba było ich faszerować, a zawsze były po prostu pyszne. 

W kuchni polskiej jabłka potyka się często. Najczęściej w deserach, ale i jaki składniki do farszów w tradycyjnych mięsnych daniach. 
Dziś tę rolę zamieniam. Jabłka staja się głównym składnikiem i wydrążone w środku staną się idealne do faszerowanie. Słodki, karmelowy smak jabłek to bajeczne połączenie z kaszą. Na koniec przystrój potrawę zieloną pietruszkę, posyp orzechami lub pestkami granata.





 ❤❤❤❤❤❤❤



 4-6 polskich jabłek
100g kaszy gryczanej
jasna część pora
mała marchewka
kawałek białej lub włoskiej kapusty lub 5 brukselek
1/2 szklanki lub więcej orzechów włoskich
1 łyżeczka soku z cytryny
łyżeczka majeranku
łyżeczka lubczyku
szczypta czarnuszki
zielona natka pietruszki
sól
pieprz
olej


❤  Kaszę ugotuj na miękko. Nie sól wody, dodasz ją do farszu.

❤ Pora posiekaj drobno. Przenieś na rozgrzaną patelnie z 2 łyżkami oleju. 

❤ Niech por nabierze koloru.

❤ Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj do pora.

❤ Dodaj również drobno posiekaną kapustę lub brukselkę. 

❤ Dodaj przyprawy- majeranek, suszony lubczyk czarnuszkę. Chwilę mieszaj. 

❤ Orzechy posiekaj i dodaj do farszu.

❤ Na koniec dodaj sok z cytryny, a potem kaszę. 

❤ Wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem.

❤ Jabłka umyj odetnij górną część. 

❤ Wydrążasz sporą część wraz z gniazdem nasiennym. Resztki jabłka zużyj np na kompot.

❤  Każde jabłko skrop w środku olejem.

❤ Faszeruj obficie. Niech farsz wystaje nad jabłko.

❤ Tak przygotowane jabłka piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około 30 minut.  Po 20 minutach dolej parę łyżek bulionu lub wody. Potrawa jest gotowa kiedy jabłka zmiękną.
Możesz je również udusić. W rondlu z dodatkiem oleju lub warzywnego, lekkiego bulionu. 

❤ Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki, kolendry lub ziarnami granatu.




25 komentarzy:

  1. Wyglądają cudownie! Takie wspomnienia z rodzinnego domu są naprawdę wartościowe i przyjemne ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Miało być u mnie dziś azjatycko, ale właśnie zmieniłam zdanie. Będzie swojsko! Dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. nabralam ochoty!!! wyglada swietnie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale pięknie się prezentują te jabłka! I jakoś tak właśnie kojarzą mi się z naszym krajem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. kolejne danie do wykonania! jabłka kocham całym sercem i dnia bez sobie nie wyobrażam, także to danie idealnie trafia w moje kubki smakowe :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak zobaczyłam zdjęcia to od razu poszłam do kuchni po szarą renetę :)
    Farsz wygląda cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetne połączenie, jabłka +kasza- ciekawe jak smakuje. Kiedyś na pewno przetestujemy, jak dotąd z faszerowanych dań próbowałyśmy paprykę wypełnioną innymi warzywami i była genialna :)
    http://gangetpolska.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Papryka to taki klasyk warto faszerować inne warzywa...i owoce!:)

      Usuń
  8. Połączone zostały wszystko to co uwielbiamy :) Dodatkowo wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. w życiu bym o takim połączeniu nie pomyslała, ale faktycznie wyglądają nieziemsko!
    zapraszam: http://iluminatium-mundi.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jabłka nie są aż tak słodkie jakby się mogło wydawać, w takim zestawia pycha!

      Usuń
  10. Wielokrotnie faszerowałam jabłka kaszą jaglaną i gryczaną, ale nigdy wytrawnie... Twoje wyglądają nieziemsko. Koniecznie muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Myślałam, że to na słodko będzie, a tu taka zmyła! :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Zrobiłam bez kapusty czy brukselki jednak wyszły rewelacyjnie :) dziękuje za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetne!Zrobiłam i cała rodziną zachwycona.
    Dzięki za przepis:)

    BAsia

    OdpowiedzUsuń
  14. Mam pytanie czy użyłam Pani kaszy gryczanej palonej czy gryczanej białej? Pozdrawiam. Wszystkie przepisy są naprawdę wspaniałe :) Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  15. Mam pytanie czy użyłam Pani kaszy gryczanej palonej czy gryczanej białej? Pozdrawiam. Wszystkie przepisy są naprawdę wspaniałe :) Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń