maja 29, 2015

maja 29, 2015

TWAROŻEK ZE SŁONECZNIKA Z KOPERKIEM, RZODKIEWKĄ I ZIELONĄ CEBULKĄ.




Twarożek z polskimi świeżymi ziołami to klasyk. Pamiętam ten serek kanapkowy jako jeden z naprawdę ulubionych przez moją babcie. 
Kiedy proponowałam babci, że rano go przygotuję, dzieliłyśmy się obowiązkami. Ja pieczołowicie ucierałam twaróg z solą i pieprzem, babcia szła do pobliskiej piekarni po świeży, oczywiście jeszcze ciepły bochenek chleba. Kiedy babcia przygotowała twarożek, obowiązki się zmieniały.

Dawno nie jadłam tego rodzaju smarowidła, nabiału nie spożywam od paru dobry lat, a jego wersja z tofu wydawała mi się banalna. 
Pomysł z słonecznikiem jest genialny, muszę sprawdzić co na takie smaki powie moja babcia...


  
❤️ ❤️ ❤️ ❤️

1 szklanka słonecznika
sok z 1 cytryny lub 2-3 łyżki wody spod kiszonej kapusty
1/4 szklanki wody
pęczek koperku
zielona cebulka
4 rzodkiewki
kilka suszonych pomidorów (niekoniecznie) 
sól
pieprz
ew. 1 łyżeczka płatków drożdżowych


❤️ Słonecznik przesyp do kielicha blendera. (można wcześniej zalać słonecznik wrzątkiem i zostawić na 2h, następie odcedzić) 

❤️ Dodaj sok z cytryny i zacznij miksować.

❤️ Dodaj wodę.


❤️ Miksuj około 2 minuty.

❤️ Przenieś masę do miski.

❤️ Koperek, zieloną cebule i rzodkiewki drobno posiekaj. Dodaj do masy.

❤️ Dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Dodaj płatki drożdżowe.

THERMOMIX

❤️ Przesyp słonecznik do kielicha. Dodaj sok z cytryny i wodę.

❤️ Włącz obroty 5 na 30 sekund. Sprawdź czy masa się rozdrobniła (to zależy od słonecznika)

❤️  Koperek, zieloną cebulkę i rzodkiewki drobno posiekaj. Dodaj do masy.

❤️ Włącz wsteczne obroty 1 na 20 sekund, aż masa wymiesza się z ziołami. 

❤️ Podczas mieszania dodaj dużą szczyptę soli, pieprzu i płatki drożdżowe.




25 komentarzy:

  1. A slonecznika nie byloby dobrze namoczyc?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja nie moczę, słonecznik nie jest tak twardy jak orzechy.

      Usuń
    2. A ja polecam namoczyć. Robiłam zawsze z namoczonego i przy tym przepisie skusiłam się na suche. Dużo lepszy jest namoczony! :)

      Usuń
  2. KOTEŁ! <3 <3
    Uwielbiam słonecznikowy twarożek. Najlepszy z suszonymi pomidorami :3

    OdpowiedzUsuń
  3. Kota - cudna! <3
    słonecznikowy jak na razie robiłam tylko w wersji z suszonymi pomidorami, teraz czas na koperek! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Serek wypróbuję! Zdjęcie kota najlepsze! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowny kot! :)
    Ale serek też świetny! ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dobrze, że to zobaczyłam :) Mój mąż szuka sobie czegoś wegańskiego na kanapki, to mu zrobię, a przy okazji i ja skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Prześliczny Kocurek!!! Twarożek oczywiście też;p

    OdpowiedzUsuń
  8. Dzien dobry...a mozna wiedziec co to jest tototo kwiatowe? Chetnie bym wykorzystala wzor w domu. Dziekuje.

    OdpowiedzUsuń
  9. Z tym oto twarożkiem miarka się przebrała i postanowiłam wreszcie skomentować to, co dzieje się na Wegannerdzie. Świetna robota!!! A ten twarożek jest po prostu obłędny. Na początku byłam sceptyczna i pomyślałam sobie, że to po prostu nie może się udać. Nawet chciałam zrobić z połowy porcji, żeby go najpierw przetestować. Zrobiłam z całej, po czym wrąbałam całą salaterkę na pniu. Wielkie dzięki! :)))

    OdpowiedzUsuń
  10. Witam, proszę o informację czy twarożek może w lodówce w zamkniętym opakowaniu być na tzw. "podorędziu" kilka dni?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pewnie już wiesz, ale na wszelki wypadek - pewnie może poleżeć ze 3-4 dni w zależności od temp. w lodówce - o ile nie zniknie już drugiego dnia (wątpię). Terminem ważności wegańskich past kanapkowych się nie przejmuj, bardzo rzadko wystarczy ich na dłużej, niż jeden dzień ;)

      Usuń
  11. Swietny twarożek! Następnym razem dam trochę mniej cytryny ale i tak wyszło super. Dziękuję za przepis! Pozdrawiam. Michał

    OdpowiedzUsuń
  12. A właśnie szukam przepisu na twarożek ze słonecznika bo będę pierwszy raz próbować. Mimo że jest potężną bombą kaloryczną to zastanawiam się jak smakuje ;)

    Zapraszam do siebie :P

    OdpowiedzUsuń
  13. Trzeba moczyć nasiona , orzechy by pozbyć się tzw inhibitorów wzrostu, dla naszego organizmu bardzo szkodliwe.

    OdpowiedzUsuń
  14. Zrobiłam, rewelacja, ale nie mogę zjeść wszystkiego w dwa, trzy dni. Można zamrozić?

    OdpowiedzUsuń
  15. Pycha, zjedzone wszystko na raz.... Dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  16. Nie sądziłam, że to takie łatwe! PYSZNY! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Pycha, też robię.
    Moczę słonecznik.
    Dodaję susz.pomidory( kilka) lub ciut przecieru pomidorowego.
    Teraz zrobię z koperkiem, a rzodkiewki dla dekoracji.
    Pozdrawiam.🥒🥜🌰🍞

    OdpowiedzUsuń
  18. Dziś zrobiłam pierwszy raz i mega pyszne. Będzie na kolację do pracy. Rewelacja

    OdpowiedzUsuń
  19. A ile taki twarożek może stać w lodówce? :) Czy np. 2-3 dni mogłyby być w lodówce?

    OdpowiedzUsuń