lipca 03, 2015

lipca 03, 2015

MEZZE TO UDANY WIECZÓR!



Mezze to inaczej małe przystawki podawane na bliskim wschodzie, czy krajach bałkańskich. Mezze powinno składać się z past, serów, zdecydowanie oliwek, pikli... Mezze to małe proste dania, które idealnie pasują do surowych warzyw czy chleba. Dlatego też, sprawdzają się podczas śniadania czy lunchu. 
Takie potrawy idealnie spasują do lekkiego wina lub innego zimnego trunku, którego czasem trudno sobie odmówić, letnim wieczorem spędzanym z przyjaciółmi.

Mezze to jedno słowo, a oznacza tak wiele.  To kwintesencja tego o co chodzi w jedzeniu, czyli smaki,  przyjaźń, jedzenie, dobre samopoczucie, zabawę, radość i wspólne biesiadowanie.   

Jeśli chcesz przygotować coś wspaniałego na wieczór ze znajomymi, sięgnij właśnie po małe przekąski inspirowane np. smakami Izreala. 
 Pasty mezze to trochę świętość. Bez nich świat nie byłby pełny, każda równie ważna i szalenie smaczna ;)
To moje ulubione. Nie może ich zabraknąć w ten weekend!





HUMMUS. PASTA Z CIECIORKI Z PASTĄ TAHINI I CYTRYNĄ


Tego pana nie trzeba przedstawiać. Za hummusem już szaleje cały świat. 
Pamiętajcie o dobrej paście sezamowej, niech będzie smaczna nawet próbowana palcem. W Hummusie ważny też jest lekki smaK cytryny. Nie bójcie się dodać jej kwaśnego soku. Do podstawowego przepisu warto dodać inne upieczone warzywo np MARCHEWKĘ, BURAKA lub po prostu świeże, zielone AWOKADO




1 szklanka suchej cieciorki

3/4 szklanki jasnej i dobrej tahiny

1/2 szklanka zimnej przegotowanej wody

1/4 szklanki oliwy

2-3 ząbki czosnku
sok z 1/2 cytryny
sól 
przyprawy dodatkowe:
oliwa z oliwek
oliwki
zathar
papryka czerwona słodka
papryka chilli
czosnek niedźwiedzi
suszona pietruszka
orzeszki piniowe
bazylia 
kumin (kmin rzymski)
chrzan
♥ Ciecierzycę namocz w wodzie przez noc (około 10h). Następnego dnia wypłucz ciecierzycę zimą wodą  i ugotuj na miękko. Ciecierzyca powinna gotować się koło 40-60 minut. Kiedy ciecierzyca jest idealnie ugotowana, pojedyncze ziarno z łatwością rozpada się w palcach. 


♥ Cieciorkę odsącz, wypłucz w zimnej wodzie i przesyp do blendera kielichowego. -jsid="text">♥ Zacznij blendować (około 2 minuty).


♥ Dodaj wodę. 

♥ Całość miksuj około 3-4 minuty. 

♥ Na koniec dodaj oliwę. 

♥ Dopraw solą do smaku.

♥ Przełóż hummus do miski. 

♥ Polej oliwą z oliwek i posyp wybraną przyprawą. 





PASTA Z PIECZONEGO BAKŁAŻANA Z TAHINI I ZIOŁAMI. BABA GHANOUSH


Oryginalnie pasta ma 2 podstawowe składniki: pieczony bakłażan i pasta sezamowa. Jednak nie odmawiajcie sobie dodatków. Wymieszana z pękiem świeżych ziół, posiekanej młodej cebulki i pomidorków. 

duży bakłażan
1/3 kubka tahiny
sok z połowy cytryny
2 ząbki czosnku 
1/4 kubka zimnej wody
parę listków pietruszki
parę listków bazylii
parę listków mięty
sól morska 
garść pomidorków cherry/ lub ogórek
pestki z granatu
oliwa z oliwek 


♥ Bakłażana umyj i osusz ręcznikiem. Opiekaj skórkę nad palnikiem gazowym około 10 minut, obracając tak by skórka na całym warzywie popękała i zwęgliła się. ( ale nie spaliła!) Jeśli masz kuchenkę elektryczną potrzebna będzie Ci jedno razowa metalowa tacka do grilla. Bakłażana połóż na tacce, a tackę na palniku. Piecz około 40 minut tak by skóra bakłażana popękała i zbrązowiała.

♥ Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz bakłażana około 15 minut, a następnie odstaw do wystudzenia. 

♥ Skórka z bakłażana powinna łatwo schodzić. Miąższ warzywa przełóż do kielicha blendera. 
 
♥ Dodaj pastę tahini, wodę, sok z cytryny, syrop z agawy i czosnek. Miksuj na pastę. Dodaj sól do smaku. Przełóż do miski. 

♥ Zioła posiekaj drobno. Pomidorki przekrój na pół. Dodaj do pasty i dobrze wymieszaj.

♥ Całość posyp pestkami granatu oraz polej oliwą z oliwek. 




 MUHAMMARA. PASTA Z PIECZONEJ PAPRYKI Z ORZECHAMI WŁOSKIMI.




Muhammara to wielka konkrecja dla swoich towarzyszek. Jeszcze nie jest tak popularna jak hummus, ale na pewno już ma swoich zwolenników. Raz przygotowana na długo zagości w Waszym menu.

3 czerwone papryki
3 ząbki czosnku
3/4 szklanki orzechów włoskich
2 kromki macy*
1/3 łyżeczki kuminu
1/2 łyżeczki sproszkowane chili
1 łyżeczka melasy lub innego słodu
sól do smaku
duży chlust oliwy z oliwek


*W przepisie można użyć suchego chleba lub bułki tartej lub krakersy, które oprócz wymaganej chrupkości posiadają własny sezamowy lub makowy smak.

 
♥  Paprykę umyj i rozetnij na pół. Usuń gniazda nasienne. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż skórka papryki w niektórych miejscach się wręcz przypali. Przenieś paprykę do foliowego woreczka, zawiąż i poczekaj aż się ostudzi .
 
♥ Paprykę obierz ze skórki i przenieś do kielicha blendera..
 
♥ Dodaj obrane ząbki czosnku, orzechy włoskie i krakersy.
 
♥ Dodaj przyprawy: chilli i kumin oraz łyżeczkę słodkiego syropu.

♥ Jeśli masa jest za gęsta dodaj oliwę lub parę łyżek wody.

♥ Miksuj około 3 minuty, aż uzyskasz jednolitą masę.

♥ Dopraw szczyptą soli do smaku. 


♥ Paprykę umyj i rozetnij na pół. Usuń gniazda nasienne. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż skórka papryki w niektórych miejscach się wręcz przypali. Przenieś paprykę do foliowego woreczka, zawiąż i poczekaj aż się ostudzi .
 
♥ Paprykę obierz ze skórki i przenieś do kielicha blendera.
 
♥ Dodaj obrane ząbki czosnku, orzechy włoskie i mace.
 
♥ Dodaj przyprawy: chilli i kumin oraz łyżeczkę słodkiego syropu.

♥ Miksuj około 3minuty, aż uzyskasz jednolitą masę. 

♥ Jeśli masa jest za gęsta dodaj oliwę lub parę łyżek wody. 

♥ Dopraw szczyptą soli do smaku.

11 komentarzy:

  1. Ale genialne są te pasty! Wyglądają zachęcająco - trzeba koniecznie zrobić! A hummusu wieki nie robiłam. Zadanie na przyszły tydzień! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam wszelkie pasty i takie domowe przekąski. Moim zdecydowanym faworytem jest pieczona papryka z orzechami włoskimi, ależ mi ślinianki zaczęły intensywnie pracować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja bym mezze mogła jeść codziennie :) a szczególnie te które tu przedstawiłaś!
    http://natkaczo.blogspot.com/ - zapraszam na Sycylie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. nie jadłam jeszcze pasty z papryki, ale hummus i tą z bakłażana szczerze uwielbiam! <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No włąsnie muhammara jest bardzo niedoceniana. Mam nadzieję, że to się zmieni!

      Usuń
  5. Pasta z pieczonej papryki :-) :-) Coś fantastycznego...
    Trzeba zrobić przyjęcie letnie (pastowe)

    OdpowiedzUsuń
  6. A czym bezglutenowym można by zastąpić macę? Jakoś nic mi nie przychodzi do głowy...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. NA pewno można dostać w eko sklepach albo almie jakieś bezglutenowe sucharki lub krakersy na słono. Chodzi o dosłownie garstkę :)

      Usuń
  7. A czy udało Ci się może dorwać przepis na Muhammarę z Hamsy? Ich wersja jest rzeczywiście bezkonkurencyjna, a coś kiedyś pisałaś że spróbujesz wyrwać od nich :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej. dawno u nich nie byłam, a ostatnio nie była taka rewelacyjna. Myślę że oni robią taką z pominięciem macy i chyba zamiast orzechów dodają masła, u nich konsystencją jest bardzo rzadka .

      Usuń