czwartek, 21 stycznia 2016

PODSTAWOWY SOS BESZAMELOWY





Warto znać  przepis na sos beszamelowy. Beszamel to jeden z 5 podstawowych sosów. Sprawdza się nie tylko w kuchni francuskiej i tradycyjnej co w całej kuchni roślinnej. 
Sos beszamelowy można wykorzystać do zapiekanek z makaronem np. lazanii i innych zapiekanek bezmięsnych.





1 łyżka oleju/margaryny roślinnej
2 łyżki mąki pszennej*
1 kubek (220ml) roślinnego mleka niesłodzonego (ryżowe, sojowe, migdałowe) 
sól
pieprz
szczypta gałki muszkatołowej 

* EDIT Bezglutenowa wersja sosu beszamel wychodzi z mąki ryżowej oraz kukurydzianej. 

  ❤Rondel postaw na małym ogniu.

❤ Do rondla wlej olej i dodaj mąkę. Wymieszaj trzepaczką aż mąka i olej się połączą. 

❤ Mieszaj i dodawaj mleko. 

❤ Mieszaj cały czas, do momentu aż sos zgęstnieje.

❤ Dopraw solą, szczyptą pieprzu i gałki muszkatołowej. 

❤ Kolejność mieszania jest ważna, jeśli najpierw wlejesz mleko, a potem dodasz mąkę mogą pojawić się niepożądane grudki. 


THERMOMIX  

❤ Ustaw temperaturę 105 stopni oraz czas 10 minut, obroty 2,5 lub 3
Wlej olej oraz mąkę. Po 3 minutach wlej mleko. Dodaj przyprawy. Wyłącz urządzenie kiedy zauważysz, że sos zgęstniał. 10 minut powinno wystarczyć
     

13 komentarzy:

  1. Czy można zrobić taki sos z maka bezglutenowa np ryżową? :) Świetny blog, pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem ze wychodzi z mąką kukurydziana i z gotowych mieszanek. Nie wiem jak z samą ryżową. Może wyjść glut;l

      Usuń
    2. Wiem ze wychodzi z mąką kukurydziana i z gotowych mieszanek. Nie wiem jak z samą ryżową. Może wyjść glut;l

      Usuń
    3. Ja robię pod zawsze na mące ryżowej i wychodzi!:) Baaaardzo polecam

      Usuń
  2. o to fajnie! Bałam się, że może wyjść klej ;P to dopisze to do przepisu. Dzięki Sylwia! :*

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie chcę wyjść na czepialską, ale proszę, popraw w wyskakującym powiadomieniu o Fabebook: jest "tą stronę", powinno być "tę stronę", a w liście składników - jest "nie słodzonego", powinno być "niesłodzonego". Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na okienko nie mam wpływu bo wo wygenerowany kod musisz poskarżyć się tutaj http://webfrik.pl/popup-facebook-na-strone#

      Usuń
    2. wyszłaś na czepialską :P

      Usuń
  4. Świetny przepis. Już zawsze jak przygotowuję zapiekanke to tylko z sosem beszamelowym z tego przepisu, nawet raz pizze zrobiłam z beszamelem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam z ryżową i jest ok. Był sos beszamelowo - cukiniowy do makaronu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. A czy mozna zrobic beszamel z maka jaglaną?

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy ten beszamel sprawdzi się w wytrawnych tartach? I tak zaryzykuję, może jednak ktoś już robił taka tartę? 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja robię beszamel inaczej - ugotowana kasza jaglana zmiksowana z mlekiem (dowolnym), sól, pieprz, szczypta gałki, płatki drożdżowe (opcjonalnie, ale warto), czasem dodaję też czosnek (do zapiekanej brukselki, pycha). Sos po zmiksowaniu powinien mieć konsystencję ciasta na naleśniki. Jest świetny do zapiekania, fajnie gęstnieje.

      Usuń

Printfriendly