stycznia 25, 2016

stycznia 25, 2016

TARTA Z PIECZONYM BURAKIEM I MARCHEWKĄ Z TYMIANKIEM I ROZMARYNEM






Tarty są uniwersalne. Pasują do każdej okoliczności. Sprawdzają się zarówno na babskiej posiadówce, co poważnym obiedzie.  Można podać je na lunch, śniadanie, obiad i jeść w ciągu dnia.

Wykorzystując podstawowy sos na bazie beszamelu, kaszy jaglanej lub tofu tarty można przygotowywać podobne tarty przez cały rok.

Latem taką tartę warto podać z pomidorami i grilowanymi warzywami.  Późną wiosną nie może w niej zabraknąć zielonych szparagów.
Zimą wręcz wypada przygotować ją z pieczonymi warzywami. Ziemniakami, marchewką, selerem. Wszystkim co lubisz. Ja kocham buraki i to one są gwiazdą tego przepisu. 

Do buraków pasuje cynamon, tymianek, rozmaryn i zdecydowanie ocet balsamiczny. Dziś mieszam trzy ostatnie dodatki.








ciasto:
 300g mąki (duży kubek)
200g margaryny (najlepsza jest alsan)
szczypta soli
parę łyżek zimnej wody 

mniejsze proporcje:
180g mąki (szklanka)
120g margaryny
szczypta soli
parę łyżek zimnej wody

   

farsz:
2 marchewki
1 łyżeczka octu balsamicznego
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki rozmarynu
szczypta soli
łyżki oleju/oliwy


CIASTO:
❤ Mąkę na ciasto przesiej przez sitko. Dodaj pokrojoną na mniejsze części margarynę. Bardzo dobrze sprawdza się ta firmy ALSAN. 
Dodaj l. Zacznij mieszać i ugniatać palcami. Po chwili dodaj 2-3 łyżki zimnej wody, która pomoże połączyć składniki w jednolitą maskę.  

❤ Przygotuj formę do pieczenia. Dużą formę na tartą lub tortownicę. W tortownicy tarta będzie wyższa i będzie mieć więcej nadzienia. Forma to tarty sprawi , że tarta będzie większa, ale cieńsza. Wybór należy do Ciebie. 
❤ Formę posmaruj tłuszczem lub wyścielaj papierem do pieczenia.  

Ciasto przełóż do tortownicy. Możesz je schłodzić i rozwałkować i przenieść cały płat do formy, lub wykleić formę ciastem przy pomocy rąk. Pamiętaj by ściany i dno były stosunkowo cienkie około 2-4mm. Formę schłodź w lodówce. 
                                   


FARSZ:
Marchewkę obierz i przekrój na 2 lub 3 części

❤ Buraka umyj i przekrój na ćwiartki. 

❤ Warzywa przenieś na folię aluminiową. Lekko posól i polej olejem. 

❤ Zawiń. Piecz w 180 stopniach przez około 30-40 minut, aż buraki zmiękną.

❤ Upieczone buraki obierz. Pokrój w drobniejsza kostkę około 1x1cm . Pokrój marchewkę.

Przenieś do wspólnej miski. Dodaj ocet balsamiczny i przyprawy: tymianek i rozmaryn. Wymieszaj. 

❤ Przygotuj sos (patrz niżej)

❤ Do miski z warzywami wlej połowę sosu i wymieszaj. Możesz od razu przenieść warzywa do formy i powoli wlewać sos. Niech spływa między kawałki buraka i marchewki.
 
❤ Warzywa pirzenieś do formy z ciastem. Zalej resztą sosu. 

Piecz w 180 stopniach około 30-40 minut, aż tarta i sos się przyrumienią.

❤ Podawaj kiedy przestygnie.Nie będzie się rozpadać przy krojeniu.
 
Sos1
1 łyżka oleju
2 łyżki mąki
1 kubek mleka roślinnego
2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych
sól
gałka muszkatołowa

Sos2
1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
1 szklanka mleka roślinnego
2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych
sól
gałka muszkatołowa
ew 2 łyżki soku z cytryny 

Sos3
1 opakowanie naturalnego tofu (100-150g tofu)
1- 1,5 szklanki mleka sojowego
2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych
2 łyżki mąki pszennej/kukurydzianej
sól
pieprz 
ew 2 łyżki soku z cytryny

❤ Sos 1 to typowy beszamel. Przepis na beszamel znajdziesz tutaj. 

Sos 2 i 3 
 
Składniki należy umieścić w kielichu blendera. Miksować i powoli dodawać mleko aż uzyska się odpowiednią gęsta i w miarę jednolitą konsystencję. Możesz też zmiksowaną masę podgrzać i lekko zredukować jeśli jest za rzadka.

❤ Sos dopraw solą, i gałką muszkatołową. 

❤ Dodaj płatki drożdżowe
 
Możesz dodać do sosu również pasujące do potrawy zioła: bazylie, oregano, rozmaryn, czy tymianek.



 



   

14 komentarzy:

  1. Uwielbiam zapach tymianku i rozmarynu, a w połączeniu z burakiem musi smakować wspaniale... Ta tarta wygląda przepięknie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. rozmarzyłam się, te smaki są świetne! świeże zioła, buraczki i do tego w pysznej tarcie, z kruchym ciastem <3 nic dodać, nic ująć!

    OdpowiedzUsuń
  3. Tarta wygląda przepysznie. Z chęcią wypróbuje :)
    P.S. Na ostatniej fotografii zauważyłam "Dzieci z Bullerbyn" - moją ukochaną książkę z dzieciństwa <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda obłędnie! I musi tak też smakować, bo nie ma nic lepszego niż buraki z octem balsamicznym :-) I wielkie dzięki za podpowiedzi na sos. Może i moje dziecko się wreszcie skusi...

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam pieczone buraki i uwielbiam tarty, a to oznacza, że muszę to zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy w sosie nr 3 można uźyć mleka owsianego czy konieczne jest sojowe?

    OdpowiedzUsuń
  7. Wypróbowałam, fantastyczna! Chociaż przygotowanie zajęło mi dość dużo czasu. Ale absolutnie była tego warta.

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy stanie się coś strasznego jak nie dodam płatków drożdżowych do sosu? Może można je czymś zastąpić? Niestety nie mogę ich nigdzie dostać. Chyba towar deficytowy ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Chciałam zapytać, może to niemądre, ale czy margarynę można zastąpić bezzapachowym olejem kokosowym?

    OdpowiedzUsuń