sobota, 13 lutego 2016

NIEDZIELNY SCHABOWY RAZ! (SOJOWY)





Kotlety sojowe to straszy staroć. Nie znajdziecie przepisów z ich udziałem na ładnych blogach z kuchnią roślinną. Sama ich unikałam od paru lat. Kotlety sojowe są trochę obciachowe i staromodne. 

Każdy kto nie je mięsa z długim stażem, pamięta że kiedyś na półkach sklepowych były tylko one. Sama przypominam sobie czasy liceum, kiedy objadałam się nimi na różne sposoby, dodając do sosów lub smażąc w panierce. Namiętnie jadałam je w towarzystwie kiszonej kapusty, którą przygotowuje się w moim domu od lat.

Minęło baaaaaaaaaardzo dużo czasu zanim znowu je zjadłam, a było to jakoś parę miesięcy temu. Kotlet sojowy wielkości dłoni, który podają w Warszawskim wegańskim, bistro Lokal to już legenda. Takie must eat, must be, must photo!
Będąc tam po prostu trzeba ich spróbować i obowiązkowo wrzucić zdjęcie na insta. Zrobi to każdy bloger i  entuzjasta wegańskiego jedzenia. Są wielkie i przesmaczne i takie po prostu PRAWDZIWE!

Po dłuższej przerwie od kotletów sojowych znowu postanowiłam do nich wrócić i przygotować  prawdziwy polski i jakże tradycyjny obiad na niedziele. 
Jest sojowy schabowy, są ziemniaki i sałatka z buraków. Jest bosko!
Nie wstydźmy się jeść kotletów sojowych. Są czadowe i wróżę ich renesans ;)

Kotlet sojowy wygląda jak fuzja kartonu z gąbką, dlatego przed przygotowaniem trzeba nadać mu smak. Najczęściej moczy się je w bulionie lub wodzie z przyprawami. Polecam ten pierwszy sposób z dodatkiem sosu sojowego.

Ważna jest też panierka. Jej smak również można podkręcić przyprawami.




1,5  szklanki wrzącego bulionu
2 łyżki sosu sojowego
pieprz

4 łyżki mąki + 1 łyżka do podsypania(pszenna lub BG)
parę łyżek wody
szczypta kurkumy (da koloru)
1/2 łyżeczka soli kala namak (lub zwykła)
pieprz

bułka tarta lub pokruszone płatki kukurydziane
olej do smażenia

4 ziemniaki
2 łyżki margaryny roślinnej lub oliwa z oliwek
sól
natka pietruszki


1-2 duże podłużne buraki
1 łyżeczka papryki ostrej lub shoarmy
1 łyżka octu
sól

Puree
❤ Ziemniaku obierz umyj i ugotuj na miękko. Odcedź. Przy pomocy ubijaka ubijaj  na purre. Podczas ubijania dodaj oliwę. Podpraw solą.

Sałatka
Buraka umyj i obierz. Przy pomocy tarki o dużym oczku zetrzyj buraka do miski. Dodaj ocet i przyprawę. Wymieszaj i dopraw do smaku. Możesz sałatkę jeść na surowo. Możesz również przenieś buraki do rondla. Dodaj parę łyżek wody i podgrzewać je, aż nabiorą temperatury.

Stejk 
❤ Podgrzej bulion. Dodaj sos sojowy i pieprz.




Przygotuj miskę lub głęboki talerz. Umieść w nim kotlet i zalej bulionem. PTzykryj talerzem i pozostaw na jakieś 20 minut.
 

❤ W innym talerzu przygotuj ciasto na panierkę. Połącz mąkę z woda tak by powstało ciasto o konsystencji gęściejszego ciasta naleśnikowego. Dodaj do ciasta przyprawy i kurkumę. Wymieszaj. Dodaj także sól. Możesz zamiast wody użyć bulionu w którym moczył się kotlet.

❤ Na płaskim talerzu rozsyp bułkę tartą. 

❤ Namoczony kotlet delikatnie odciśnij z wody. Powinien zdecydowanie zmięknąć, gdyż wchłonął bulion jak gąbka. 

❤ Kotlet podsyp mąką z 2 stron, następnie zamocz w cieście tak by pokryło cały stejk. Na koniec otocz w bułce tartej.

❤ Smaż na złoto z obu stron. Ważne by na patelnie wlać odpowiednią ilość oleju, wlej koło 5mm.

❤ Osusz na ręczniku papierowym.

❤ Podawaj z ziemniakami i sałatką.







24 komentarze:

  1. jeszcze nie miałam okazji próbować ich schabowego, a kusi mnie za każdym razem, gdy właśnie widzę je na zdjęciu :) w każdym razie, pewnie szybciej uda mi się zrobić domowego - i koniecznie skorzystam z Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. schabowy schabowym, ale te buraczki wyglądają bosko! wypróbuję wersję podgrzewaną i dam znać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To na wzór buraków z papryką mojej mamy. tyle, że ona je po prostu potem pasteryzuje przez 20 minut, więc miękną. I są najlepsze!

      Usuń
  3. wybawienie swiezego weganina.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale jak osiągnąć tę wielkość? W paczkach są małe... ślinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To są kupne duże sojowe big stejki. Ja je kupiłam w helfy.pl ale ponoć są w Lertecku czy jakoś tak.

      Usuń
  5. O matko...wygląda pysznie. Gdzie kupujecie takie duże kotlety? Spotkałam się tylko z takimi mikro

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W internecie są tutaj:
      http://www.helfy.pl/.../produkty-sojowe/kotlet-big-stek-100g
      http://www.evergreen.pl/wielkie-kotlety-sojowe-sztuki-p-2923.html

      Usuń
    2. Extra! Dzięki :)
      pozdrawiam, Natu

      Usuń
  6. Pycha i jak zawsze brawa za zdjecia

    OdpowiedzUsuń
  7. I talerz jak najbardziej w temacie ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo dobre zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
  9. Pewnie, że kotlet sojowy to nic wyszukanego, ale wygląda apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ile sztuk jest w takim opakowaniu z helfy?

    OdpowiedzUsuń
  11. A już myślałam że znalazłam domowy przepis kotletów sojowych gotowców :(

    OdpowiedzUsuń
  12. A co jeśli nie mam sosu sojowego? Czym go zastąpić - mam do wyboru sos orientalny słodki w stylu indonezyjskim lub sos terminami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teriyaki - słownik wie najlepiej ;-)

      Usuń
  13. panierkę zrobiłam z płatków jaglanych i kukurydzianych, są super! Dzięki! A! i zaserwowałam sobie z guacamole ;p

    OdpowiedzUsuń
  14. Może to niezbyt mądre pytanie, ale czy można ten bulion jeszcze potem wykorzystać?

    OdpowiedzUsuń
  15. Hej,
    Czy sól kala manak ma tu duże znaczenie? Ona dodaje mocno jajecznego aromatu,zastanawiam się czy w schabowym aromat ten jest potrzebny?

    OdpowiedzUsuń
  16. A ja wykorzystałam z tego przepisu część z panierka. Musiałam przejrzeć chyba z 10 blogów żeby ustalić czy da się to zrobić z mąki z wodą (zamiast jajka). Wyszła rewelacyjnie! To będzie mój nowy sposób na panierowanie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Łatwizna co nie? Też tak panieruję :D :D

      Usuń

Printfriendly