czwartek, 25 sierpnia 2016

TOFUCZNICA Z POMIDORAMI




Też w sezonie jecie pomidory z wszystkim? Ja daję je do sosu-wiadomo, bo smakują najlepiej z makaronem. Oczywiście jadam je na śniadanie i kolację. Z pajda chleba albo świeżą  bułą smakują jak marzenie. Pomidory można faszerować, grillować, piec i dodawać do zupy, albo dusić. Smakują po prostu bajecznie!





1/2 małej cebuli
1/2 łyżeczki kurkumy
1 duży pomidor lub 5 małych (odmiany koktajlowe, cherry, śliwka, koraliki)
liście bazylii ( u mnie grecka o drobnych listeczkach)
1 łyżeczka oleju
2 łyżki mleka roślinnego lub wody
pieprz


❤ Rozgrzej patelnie z olejem i dodaj drobno posiekaną cebulkę oraz kurkumę. Wymieszaj.

❤ Tofu pokrusz w dłoniach lub przy pomocy widelca i wsyp na patelnię.

❤  Dodaj szczyptę soli oraz płatki drożdzowe.

Dodaj pokrojone w kostkę pomidory. Mniejsze wystarczy przekroić na pół.

❤ Mieszaj tak by duże kawałki tofu rozkruszyły się. Niech tofu nabierze żółtego koloru od kurkumy, a pomidory zmiękną  i nabiorą temperatury.

Jeśli tofucznica jest za sucha dodaj łyżkę wody lub mleka roślinnego.

Na koniec spróbuj i dopraw solą kala-namak (to ta jajeczna) i pieprzem

❤ Posyp świeżymi listkami bazylii.




9 komentarzy:

  1. Bardzo smacznie to wygląda :)
    Zapraszam również do mnie, a tam 52 triki kuchenne, które ułatwią Wam gotowanie.
    O większości na pewno nie mieliście pojęcia !

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale fajna bazylia! :) Bardzo kolorowe danie, wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To bazylia pieprzowa? Też w tym roku taką zasadziłam na balkonie. Śliczna jest☺ A tofucznica wygląda pysznie - zjadłabym taką na śniadanko i to że swoimi pomidrokami! Mniam😀

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaką rolę odgrywają tu płatki drożdżowe? Tofucznica wyjdzie, jeśli ich nie dodam?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyjdzie. Jak sie ma płatki to się je dodaje do wszystkiego :)😂😁😁

      Usuń
  5. Płatki drożdżowe nadają delikatnie serowego smaku. Natomiast ja bym użyła ich na końcu, jako posypkę, bo pod wpływem temperatury tracą wartości odżywcze.

    OdpowiedzUsuń
  6. Zdziwienie... drugi raz robiłam coś z tofu i wyszło smacznie ��

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly