wtorek, 20 września 2016

JAMBALAYA Z SOJOWĄ KIEŁBASKĄ I Z DYNIĄ NA OSTRO!



Prawie każdy naród ma swoje tradycyjne  danie z ryżu. We Włoszech jedzą risotto, w Hiszpanii paelle. Dania z ryżu w krajach Azjatycki to oczywistość.
Ale na drugiej półkuli ziemi również ryż jest bardzo popularny. Zarówno w Ameryce łacińskie, okolicach Kuby, tropikalnych wysp. Tam gdzie ludność jest różnorodna i antropologicznie zmiksowana jest jedno danie, które każdy z narodów kreolskich uważa za swoje.
Tym daniem jest jambalaja. Brzmi jak tytuł piosenki, ale to proste i swojskie jedzenie. To proste danie którego podstawą jest ryż. W zależności od regionu do jambalaji dodaje się inne składniki;pomidory, paprykę i inne warzywa, a także owoce morza lub mięso.
Potrawa tak jak jej pochodzenie jest smakowo wymieszana. Powinna być zarówno słodka, co ostra z dodatkiem kwasowości od cytrusów.
To bardzo proste danie. Taki jedno-garnkowiec. Przygotujecie go w każdej chwili i z wszystkiego co akurat macie pod ręką.
Jeśli chcesz by danie było bardziej treściwsze zamiast sojowych kiełbasek dodaj tofu lub ugotowaną fasole lub groch.




1/4 dyni hokaido lub kawałek innej dyni lub cukinia
1 cebula
łodyga selera
parę kolorowych pomidorków
zielona cebulka
3 szklanki wody lub bulionu z warzyw
1 łyżeczka słodkiej papryki
1- 2 łyżeczki ostrej papryki
2 ząbki czosnku
natka pietruszki lub kolendry
  sól
pieprz
parę łyżek oleju 
sok z 1/4 cytryny



❤ Rozgrzej dużą patelnię z olejem.

❤ Dodaj posiekaną cebulę, posiekany drobno czosnek oraz słodką paprykę w proszku smaż około 2 minuty.

❤ Dodaj ryż i smaż kolejne parę minut, aż ryż zacznie robić się lekko szklisty.

❤ Warzywa umyj i pokrój  w podobnej wielkości kostkę. Paprykę przekrój na pół i usuń gniazdka nasienne. Dynia hokaido ma jadalną skórkę, która mięknie podczas obróbki, więc niema potrzeby jej obierać. Dynię o twardej skórce obierz.

❤ Do garnka wrzuć wszystkie pokrojone warzywa i wymieszaj. Duś około 2 minuty.

❤ Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wsyp ostrą paprykę oraz pokrojone kiełbaski sojowe. Smaż aż kiełbaski się zarumienią.

❤ Dodaj je do reszty składników w garnku.

❤ Dodaj przecier pomidorowy, szczyptę soli oraz wodę.

❤ Wszystko wymieszaj.

❤ Trzymaj na małym ogniu. Gotuj pod przykryciem aż ryż zmięknie.

❤ Natkę pietruszki posiekaj i dodaj do dania. Wymieszaj.

❤ Spróbuj i dopraw solą i pieprzem.

❤ Polej sokiem z 1/4 cytryny. 

❤ Na koniec dodaj świeże pokrojone pomidorki oraz posiekaną zieloną cebulkę.




14 komentarzy:

  1. Zrobię coś w tym stylu :) W ogóle lubię dodawać surowego pomidora do gotowanych dań, taka szczypta świeżości :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny przepis <3 szkoda tylko że kiełbaski wegetariańskie, nie wegańskie :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można zamienić na polsoję i juz będą weganskie 😉

      Usuń
    2. K2#$@#! faktycznie! już kasuję link :/

      Usuń
    3. na szczęście w UrbanVegan wszystko jesy 100% vegańskie http://www.urbanvegan.pl/kielbasy-i-parowki/4467-kielbasa-francuska-andouille-397g-tofurky-025583006041.html <3

      Usuń
    4. No, na tamtej stronie wprowadzają w błąd, bo jest w kategorii wegańskie :( Urban rządzi :)

      Usuń
  3. Wygląda przepysznie 👌 muszę koniecznie zrobić! bez pomidorów ze względu na alergie, ale wydaje mi się, że mogę je zastąpić dużą ilością papryki 😋

    OdpowiedzUsuń
  4. 1 szklanka ugotowanego ryżu?

    OdpowiedzUsuń
  5. pomału chciałabym przejść na weganizm, może masz jakieś porady?
    świetny post!


    little-jay999.blogspot.co.uk

    OdpowiedzUsuń
  6. A mnie się wydaje,że papryka w proszku smażona razem z kiełaskami do ich zaruminienia to się spali.To samo przecier dodany do twardawego ryżu spowoduje,że ryżyk będzie się bardzo długo dogotowywał.

    OdpowiedzUsuń
  7. To jest mój ulubiony comfort food! Dziękuję Ci za ten przepis - korzystam z niego przynajmniej raz w miesiącu!

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly