czwartek, 8 września 2016

WARSTWOWY TOFURNIK CZYLI SERNIK WEGAŃSKI NA ZIMNO Z MALINAMI




Żeby przygotować warstwowy, czyli dwu a nawet więcej kolorowy tofurnik trzeba się trochę pomęczyć. Warto zarezerwować sobotni poranek lub wieczór. 
Powiem szczerze- to nie jest proste ciasto. Trzeba nabrudzić parę misek
Taki tofurnik można przygotować na parę sposobów- na wegańskiej galaretce lub agarze. A jak ktoś już przygotowywał dery z agarem to wie, jaki bywa kapryśny. Czasem wystarczy go tylko 2 łyżeczki i sprawia, że ciecz twardnieje jak cegła.
Do ciasta o rożnych warstwach trzeba znaleźć też swój sposób. Przygotowywać go stopniowo, pamiętając o osobnych miskach dla każdej z warstw. Tu nie wolno się śpieszyć.
Ale efekt jest wielki. Można oczarować znajomych! Takie ciasto najlepiej smakuje od razu. Dlatego lepiej przygotować go 1-2 godziny przed podaniem.

Ważne:
-By masa przed dodaniem agar-agar była bardzo intensywna w smaku. Na prawdę nie żałuj słodkiego syropu. Agar ma to do siebie, że "kradnie" smak. To dziwne, ale często stężeniu masy może okazać się, że jest mdła. Pamiętaj by dobrze dosłodzić masę.
-Nie należy dodawać za dużo agaru bardzo twardnieje i jest potem po prostu nie smaczny.
-Pamiętaj, że agar tężeje w 37 stopniach. Nie trzeba go gotować, a rozpuścić w temperaturze około 60stopni. Zagotowanie płynu będzie jednak ostrożniejsze.
 



SPÓD
400g wegańskich herbatników lub innych ciastek również bazglutenowych
5 łyżek oleju kokosowego

MASA
5 opakowań tofu po 180g
sok z 2-3  dużych cytryn (oko 1/2 szklanki)
10 łyżek syropu z agawy lub klonowego lub innego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2x300g malin (lub 300g malin i 300g innego owocu)
3x łyżeczka agar agar (1 łyżeczka na warstwę)*
170ml mleka roślinnego
ew 2 łyżki cukru

DODATKI
owoce do ozdoby
1/2 tabliczki czekolady
*jeśli chcesz przygotować tylko 2 warstwy zwiększ ilość agaru do 1,5 lub 2 łyżeczek na warstwę

 
By przygotować spód należy zmiksować herbatniki połączyć z olejem kokosowym. Dodawaj olej stopniowo tak by połączył się z herbatnikami.
Tortownicę o średnicy około 18-21 cm wyłóż folią spożywczą. 
 
❤ Na dno wysyp masę na spód. Wyrównaj i dociśnij. Włóż do lodówki.

Masa z tofu

❤ Do dużej miski przenieś całość tofu. Dodaj sok z cytry. Miksuj powoli dokrawając słodki syrop. Masa powinna być bardzo słodka. Nie oszczędzaj też soku z cytryny, który zakwasi tofu. 

❤ Dodaj wanilię. Miksuj aż uzyskasz gładką konsystencję.

❤ To jest podstawa naszej masy. Następnie podziel masę na 2 lub 3 części.  Jedna część będzie biała-waniliowa, a druga lub druga i trzecia malinowa. Każda masa będzie potrzebować odrobinę płynu- mleka roślinnego lub zmiksowanych malin. Kolejnym niezbędnym składnikiem jest agar -agar, czyli taka roślinna żelatyna.

❤ Podziel tofu na 3 części przełóż je do osobnych misek.

❤ 1 warstwa malinowa. 
Zmiksuj 300g malin. Warto przetrzeć je przez sitko by pozbyć się pestek. Zagotuj zmiksowane maliny i dodaj 1 łyżeczkę agaru. W tym momencie możesz również dla bezpieczeństwa smaku dodać 1 łyżkę cukru. Mieszaj aż wszystko się rozpuści. Dodaj maliny do 1 części tofu i dobrze wymieszaj. Najlepiej użyj blendera lub trzepaczki. Wyciągnij tortownicę i wlej na spód pierwsza warstwę tofurnika. Odstaw na bok.

2 warstwa waniliowa
Zagotuj mleko roslinne i dodaj agar. Mieszaj aż się rozpuści.Najlepiej użyj blendera lub trzepaczki. Wlej masę do drugiej części tofu i dobrze wymieszaj. Najlepiej użyj blendera lub trzepaczki. Przelej do tortownicy.

❤ 3 warstwa malinowa (lub użyj innych owoców)
Postępuj tak samo jak przy pierwszej warstwie. 

❤ Tofurnik powinien dość szybko stężeć. Nie trzymaj go w lodówce, gdyż agar potrafi bardzo silnie twardnieć. Odstaw po prostu na około 30-20 minut.

❤ Kiedy dotkniesz ciasta palcem powinien być zwarty, a palec nie powinien zatapiać się w masie. 

❤ Tofurnik ozdób roztopioną czekoladą oraz owocami.




12 komentarzy:

  1. Ile człowiek jest w stanie się narobić, żeby dobrze jadło się też oczami. :D Dobrze, że przynajmniej efekt jest tego wart. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale to meeeeega apetycznie wygląda na prawdę cudownie i na pewno smakuje równie dobrze :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny wpis!
    Zapraszam również do mnie, a tam wszystko o jagodach Acai, na pewno nie mieliście pojęcia o niektórych właściwościach :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowny przepis! Dodatkowo musze przyznac, że dawno na żadnym blogu nie widziałam tak ładnych zdjęć. Gratuluję;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto wygląda smakowicie, a zdjęcia są bajeczne

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie przepadam za tofurnikami, ale z ten ze zdjęcia zjadłbym od razu. Przepiękne zdjęcie!

    OdpowiedzUsuń
  7. nie mam słow, jak bardzo podoba mi sie to zdjecie

    OdpowiedzUsuń
  8. Ależ pięknie to ciasto wygląda, chciałabym zrobić je na święta, ale nie wiem czy uda mi się coś takiego powtórzyć.

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly