czwartek, 19 stycznia 2017

PASZTECIKI Z WARZYWNYCH RESZTEK Z MUSZTARDĄ FRANCUSKĄ




W kuchni  trzeba działać mądrze. Szczególnie jeśli mieszka się samej. Trzeba nauczyć się gotować mniejsze porcje, robić rozważne zakupy. Czasem oczywiście zostaną jakieś resztki z obiadu lub śniadania. Najprostszym sposobem na wykorzystanie resztek są domowe pasztety lub pasty kanapkowe. 

Tym co najczęstszej zostaje nam po gotowaniu to bulionowe warzywa. Oczywiście te, które gotowały się długo (np przy bulionie do zupy mocy) raczej pozbawione są wartości odżywczych, wiec ich pozbycie się nie jest wielkim, kuchennym wykroczeniem. Jeśli mimo to wolicie warzywa wykorzystać to ten przepis na paszteciki recyklingowe na pewno Wam się przyda.

Moim ostatnim odkryciem (no może nie takim ostatnim) są płatki jaglane. To super dodatek, kiedy chcemy zagęścić masę do burgerów lub pasztetów. Nie trzeba gotować osobno kaszy jaglanej, wystarczą płatki jaglane, które szybko wchłaniają wilgoć z masy. 

Żeby nasze paszteciki z resztek nabrały francuskiego szyku sięgnijcie po musztardę. Od razu zrobią się elegantsze i nic ich nie zdradzi, że są z kuchennych odpadków.

Do pasztetów wykorzystać można: warzywa bulionowe, pieczarki (najlepiej je podsmażyć z cebulą), puree z marchewki lub innego warzywa, resztki past kanapkowych, wczoraj ugotowana kasza lub ziemniaki. 
Bawcie się!








warzywa bo bulionie*
1 cebula
1/2 szklanki puree z dyni/ziemniaków lub 1 jabłko
1/2 szklanki płatków jaglanych (kupicie TU)
1-2 ząbki czosnku
kilka suszonych pomidorów
2 liście laurowe
ziele angielskie
1/2 łyżeczki kminku
1 łyżeczka oregano lub tymianku
1 łyżeczka kuminu
1/2 łyżeczki papryki słodkiej lub ostrej
szczypta gałki muszkatołowej
sól
pieprz
olej




* 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera

💚 Warzywa powinny być dobrze odsączone z bulionu. Jeśli są zbyt mokre, masa pasztetowa będzie za wilgotna. Pozostaw warzywa w durszlaku na godzinę.

💚 Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Posiekaj drobno cebulę i przenieś na patelnie. 

💚 W tym momencie dodaj przyprawy (bez soli, pieprzu i gałki), niech ich aromaty powoli wydobywają się w cieple. 

💚 Czosnek posiekaj drobno i dodaj do cebuli w przyprawach. Smaż około 3 minuty ciągle mieszając.

💚 Przenieś cebulę do wspólnej miski z warzywami i innymi resztkami. 

💚 Wyciągnij ziele angielskie i liście laurowe.

💚 Dodaj suszone pomidory.

💚 Zacznij miksować powoli dodając płatki jaglane.

💚 Konsystencja powinna być zwarta, ale nie za sucha. Ewentualnie dodaj 2-3 łyżki oleju.

💚 Masę skosztuj i dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

💚 Przygotuj małą keksówkę lub mniejsze foremki na muffiny.

💚 Łyżką przenieś masę do foremek. Kilka rady delikatnie uderz dnem formy o blat, by usunąć bąbelki powietrza. Masę wyrównaj i na końcu posmaruj musztardą.

💚 Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku około 30-40 minut. Paszteciki powinny być lekko zarumienione.

💚 Nie jedz od razu poczekaj, aż trochę przestygną.









warzywa po bulionie*
1 cebula
1/2 szklanki płatków jaglanych
4-5 kawałków suszonych pomidorów
2-3 ząbki czosnku









* odsączone: seler, marchewka, pietruszka, ziemniak itp

3 komentarze:

  1. Genialnie prezetują się te paszteciki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zgadzam się z opinią powyżej :) Świetnie wyglądają. Wydaje się, że smakują równie dobrze, spróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń