piątek, 3 lutego 2017

MINI BROWNIES Z FASOLI



Potrzeba matką wynalazku. Bo czasem jak się ma ochotę na coś słodkiego to nie ma bata w mieście, słodkie się znajdzie. Kiedy ma się wrażenie, że już wszystko stracone bo na półkach kurz, w słoikach tylko fasola i resztki kakao, okazuję się że własnie w minimalizmie i główkowaniu jest metoda. 

To też szybkie ciacho, kiedy wybieramy się w odwiedziny. Bo miło jest przychodzić w gościnę ze smakołykiem w rękach.

To również borwnie dla odchudzających się!*  Danie i deser w jednym. Fasola jest bogata w białko, samo brownie jest sycące i trochę "zapycha". W sam raz na słodki lunch.
*oczywiście żart. 

Sięgaj po słodką fasolę, najlepiej sprawdzą się się jej czerwone, drobne odmiany, ale i polska biała się nada. Kakao śmiało można zastąpić karobem. Wielkość brownie tez jest tylko sugerowana. Masę z powodzeniem przelej do prostokątnej formy np 20x20cm.



Z serdecznymi pozdrowieniami dla kochanych Pani Doroty (której akurat nie było:( ) Edyty i Magdy z pracowni Projektowania Książki w Krakowie. 








3 łyżki kakao
szczypta soli
1/2-1 szklanki cukru (obojętnie jaki)
1/2 łyżeczki sody lub proszku do pieczenia (chociaż i bez się uda)
1/2 łyżeczki cynamonu
1-2 łyżeczki mocnej kawy lub herbaty 

tabliczka gorzkiej lub deserowej czekolady 
orzechy
bakalie

💚 Fasole namocz na noc w wodzie. Następnie ugotuj do miękkości. Odsącz z wody.

💚 W dużej misce umieść ugotowaną fasolę,kakao, mąkę i całą resztę składników.

💚 Zacznij blendować. Masa powinna być dość mokra i lepić się do palców. Dla pewności dodaj około 1 łyżkę wody/kawy/mleka lub herbaty.

💚 Zmiksuj na gładką maskę. 

💚 Przygotuj blaszkę na babeczki. 

💚 Rozdziel masę przy pomocy łyżki, następnie wyrównaj wilgotnymi palcami. Uderz parę razy delikatnie dnem formy o blat by pozbyć się ewentualnych bąbli powietrza. 

💚 Na koniec na każde brownie ułóż kawałek czekolady lub inny dodatek.

💚 Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 35-40 minut.

💚 Po upieczeniu pozostaw na 15 minut dopiero po tym czasie wyciągaj brownie z formy. Prosto z piekarnika mogą być jeszcze bardzo wilgotne i rozpadną się przy wyciąganiu.

💚 Najlepiej smakują jeszcze ciepłe!




15 komentarzy:

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  2. czym smarujesz forme żeby ciasto się nie przykleilo?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niczym, ta foremka która mam się sprawdza bez papierów i smarowania :)

      Usuń
  3. Jesli fasola z puszki to także należy ja zagotować i moczyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fasola z puszki już jest ugotowan. Trzeba ją tylko odcedzić :)

      Usuń
  4. Czy można w jakiś sposób zastąpić olej kokosowy?

    OdpowiedzUsuń
  5. Wystarczy jakikolwiek inny olej :)

    OdpowiedzUsuń
  6. A czym zastapic make jaglana? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być przenna i każda inna :)

      Usuń
  7. mmmmm..... jak dobrze że mam jeszcze zdrowe czekoladki z Biolovers.pl :D bo dopadła mnie ochota na słodkie! a dziś już nie mma czasu na kuchcikowanie... ale w weekend się tym zajmę :D!

    OdpowiedzUsuń
  8. Hej, zrobiłam z tego przepisu (jedyna modyfikacja to zamiast cukru dodałam trochę syropu z agawy). Wyszły dobre, ale dość kruche. Nie dodawałaś wody do ciasta? Fasolę miałam ugotowaną i przez to sama w sobie była dość sucha.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, taką fasolę trzeba porządnie ugotować. Musi być bardzo miękka inaczej wsyśnie wszystkie płyty i brownies będą kruche :):)

      Usuń
  9. obłędne! dodałam 3/4 szklanki cukru i następnym razem dodam 1/2 lub mniej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba dodawać cukier wg własnej granicy wytrzymałości słodyczy :D

      Usuń

Printfriendly