niedziela, 26 marca 2017

MAKARON Z BATATÓW Z AZJATYCKĄ NUTĄ, SZYBKIE CURRY Z NERKOWCAMI TOFU I INNE PYSZNOŚCI







No dobra, ten przepis ma sporo składowych i wydaje się być długi i  trudny. Ale tak nie jest. A właściwie to czasem trzeba sobie zrobić dzień rozpieszczania podniebienia. U mnie zaczęło się od makaronu z batatów i szybkiego sosu curry, potem już gotowanie samo przejęło inicjatywę i tak powstał  ten przepis. Bo dobry obiad to też receptura na dobry dzień.

Do przygotowania makaronu z warzyw będzie Ci potrzebny spiralizer. Już nie są tak trudno dostępne jak kiedyś, warto poszukać je w sklepach internetowych. Taki pionowy i drobny którego ja używam znajdziesz tutaj: http://benriner.pl/benriner-cook-help-spiralizer-do-warzyw
Warzywne makarony fajna alternatywa dla tradycyjnych, dodatków do zup, czy dodatków do dań. Oczywiście nie jest czymś totalnie niezbędnym, ale się przydaje. Spiralizer spodoba Ci się kiedy lubisz się bawić w kuchni i szukasz kreatywnych rozwiązań. 
W tym przepisie zamiast ryżu lub makaronu sojowego przygotowałam makaron z batatów. Jest lekko słodki, więc super pasuje do dań gotowanych z orientalną nutą. 






makaron:

2 łyżki oleju sezamowego
1 łyżka octu ryżowego (niekoniecznie)
papryczka chili
zielona cebulka
kilka listków tajskiej bazylii (niekoniecznie)
sól

Przepis na curry z nerkowców znajdziesz TUTAJ

jego szybka wersja :

garść orzechów nerkowca
wybrane warzywa 

1 łyżeczka startego imbiru
2-3 ząbki czosnku 
1 gwiazdka anyżu
kilka listków tajskiej bazylii (niekoniecznie)
kilka listków kolendry (niekoniecznie)
sok 1 z cytryny
sól


Tofu:


1/2 - 1 kostki naturalnego tofu
sos sojowy

Surówka z kapusty: 



poszatkowana czerwona kapusta
szczypta soli
szczypta cukru
1 łyżeczka octu ryżowego lub jabłkowego

Surówka z ogórka:



ogórek
sól
pieprz
sok z cytryny





Makaron:

💚 Batat obierz i przygotuj makaron przy pomocy spiralizera. Przenieś go na sitko i przelej wrzącą wodą. 

💚 Przenieś na patelnie. Dodaj posiekaną cebulkę, bazylię i papryczkę chili. Dodaj 2 łyżki oleju i ocet. Smaż na małym ogniu chwilę, aż makaron zmięknie. Nie zapomnij o soli. 

Curry
💚  W garnku rozpuść olej kokosowy i dodaj posiekany czosnek i imbir oraz  wszystkie przyprawy. Smaż chwilkę uważając, by nie przypalić przypraw. Dodaj orzechy i wybrane warzywo/a u mnie tylko cukinia. 

💚 Całość zalej mlekiem kokosowym i gotuj na małym ogniu. Niech sos zgęstnieje. Dopraw solą, sokiem z cytryny i ewentualnie ostrą papryką. 


Tofu:
💚 Tofu pokrój w plastry i osusz ręcznikiem. Dodaj kilka łyżek sosu sojowego i smaż z obu stron na rumiano.

Surówki:

💚 Kapustę poszatkuj, ogórka pokrój w cienkie talary. Przenieś do dwóch misek. Dodaj sól, cukier i ocet lub cytrynę. Wymieszaj.


💚 Danie posyp świeżymi ziołami, sezamem lub czarnuszką. Dodaj srirache lub inny ostry sos. Z resztą, jedz jak lubisz!





7 komentarzy:

  1. Wygląda obłędnie ��

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda baaaardzo smakowicie! Z chęcią zjadłabym takie danie :) Muszę gdzieś zapisać przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie dodałam opcję drukowania przepisów! :D

      Usuń
  3. Musi byc pyszne ale to pol dnia w kuchni:(

    OdpowiedzUsuń
  4. Makaron z batatów! Musi być cudowny! I cały talerz wygląda przepysznie :-).

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly