środa, 12 kwietnia 2017

JAK ZROBIĆ SOJONEZ? WEGAŃSKI MAJONEZ Z MLEKA SOJOWEGO! FILM!


Przepisów na wegański majonez jest sporo. Najważniejszy jest smak i konsystencja. Smak majonezu uzyskasz dzięki ostrej musztardzie i soli kala namak. Chociaż ta sól nie jest konieczna i bez niej wegański majonez będzie smaczny. 
Konsystencję sojonezu uzyskuje się dzięki emulgowaniu zakwaszonego mleka, czyli dodawaniu sporej ilości oleju. 
Ale jeśli nie chcesz użyć mleka sojowego, można użyć ugotowanej białej fasoli, kaszy jaglanej, ryżu, a nawet kalafiora! Te składniki po zmiksowaniu będą już gęste, wystarczy tylko je doprawić. 

Sojonez jest klasycznym przepisem na majonez. I moim zdaniem jest najlepszy. Wychodzi gęsty i kremowy. Jest delikatniejszy od klasycznego jajecznego majonezu. Oj i wielu znam takich co uważa, że po prostu jest lepszy! 


Chcecie przepis?
Zapraszam na film!

Film jest trochę (delikatnie mówiąc) krzywy. Do dlatego, że jestem melepetą i nie do końca mam dobry obiektyw do takich działań. Ale było zabawnie. 








6 komentarzy:

  1. Kielichowego blendera nie mam i sojonez zawsze wychodzi mi płynny jak robię zwykłym blenderem;/. Asia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam ten sam problem. Ostatnim razem trzymałam blender w jedym miejscu i wyszedł trochę lepszy. Jednak nadal to nie to :(

      Usuń
    2. hhmmmmm... Może kwestia octu? jakiś mocniejszy dać.
      Też sprawdzone jest najlepsze mleko sojowe apro albo natumi.
      No i im więcej oleju tym lepej. Ja robiłam kiedyś sojonez w misce ręcznie i wyszedł, nie tak baaardzo gesty, ale gęsty . :):)

      Usuń
  2. Koniecznie do przetestowania:).A do ilu dni można go przechowywać w lodówie?

    OdpowiedzUsuń
  3. robię w blenderze słonecznikowy, bo nie lubię smaku soi, też wychodzi pyszny :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo sympatyczny filmik :-)
    A inne mleko się nadaje (niekoniecznie wolno mi używać przetworów sojowych)?

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly