środa, 17 maja 2017

"SERNIK" Z ORZECHÓW NERKOWCA Z RÓŻĄ NA OWSIANYM SPODZIE. BEZPIECZENIA.




Już jest na tyle ciepło , że ogłaszam śmiało wszem i wobec otwarcie sezonu na serniki na zimno. Wegańskie wersje serników niewiele różnią się od tych mlecznych. I tutaj ważna jest konsystencja masy "serowej" oraz jej smak. 
Obecnie moje doświadczenie z "bezsernikami" jest coraz większe. Już nie wydają mi się skomplikowane i trudne w wykonaniu jak kiedyś. Jeszcze niedawno uważałam, że sporo z nimi zachodu. Dziś uważam, że wcale nie pochłaniają tyle czasu i uwagi. 
Wielką pomocą w ich przygotowaniu stają się blender z ostrzem "S" oraz lodówka, w której szybko schłodzi się masa. Najlepiej przygotować taki deser wieczorem. Będzie idealny z rana. 

Serniczek jest delikatny i niezasłodki. Jeśli masz własną lub tradycyjnie ucieraną z cukrem różę, to jej słodkość wystarczy w tym przypadku. Niech konfitura przełamie się smakiem z kwaskowatą masą orzechową. 
Sernik przystrój płatkami róży, kwiatami, sprawdzą się również posiekane pistacje. 










spód:
160g płatków owsianych
szczypta soli

środek:
słoiczek konfitury różanej

masa:
sok z 2 cytryn
1/2 szklanki wody


* lub 2,5-3 łyżeczki agar agar 

❤ Przygotuj tortownicę (20-22cm) i wyłóż ją papierem do pieczenia lub folią spożywczą. 

❤ Daktyle zalej wrzątkiem i zastaw na 10 minut. Możesz też skropić je wodą i włożyć do mikrofali na 30 sekund. Następnie dobrze odsącz. 

❤ Do kielicha blendera przenieś płatki owsiane, daktyle i dodaj szczyptę soli. 

❤ Miksuj aż uzyskasz lepiącą się masę. 

❤ Zmiksowane płatki przenieś do tortownicy. Uformuj i ugnieć w miarę równy spód. 

❤ Spód posmaruj warstwą konfitury różanej. 

❤ Schowaj do zamrażalnika lub lodówki.



❤ Orzechy nerkowca zalej wrzątkiem i zostaw na 30-60 minut. Następnie je dobrze odcedź. 

❤ Orzechy przenieś do blendera. Dodaj sok z 2 cytryn. Ilość jest ważna. MAsa nabierze odpowiedniego smaku.

❤ Zacznij miksować. Masa powinna być gładka. Najlepiej miksuj dodając galaretkę.

❤ Zagotuj wodę i odmierz do rondelka nieco więcej jak 1/2 szklanki wody. Wsyp galaretkę/agar i mieszaj aż całość się rozpuści. 

❤ Ciecz zagotuj. 

❤ Dodawaj powoli rozpuszczoną galaretkę do miksowanej masy. Miksuj, aż mas będzie jednolita i gładka. 

❤ Wyciągnij wcześniej przygotowany spód i zalej go masą orzechową. 

❤ Wyrównaj i schowaj w chłodne miejsce najlepiej do lodówki.

❤ Kiedy masa stężeje odczep boki. Sernik przystrój suszonymi płatkami róży. Pasują też posiekane pistacje. 









6 komentarzy:

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglada swietnie lecz malo kto wie co to jest za tekstura Agar!!
    Ma zupełnie inne własciwosci niz galaretka bo jest kruchy a galaretka elastyczna i gumowa!!
    I w zwykłym sklepie czy markecie go nie kupimy!!
    To tak jak bysmy chcieli zrobic przekładke do torta z puree malinowego zżelujemy to agarem i w drugiej wercji galaretką!!
    Bedzie przepasc wyczuwalna w smaku i przedewszystkim w teksturze czyli konsystencji!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ale galaretka wegańska też jest na agarze, więc nie wiem o co anonimie ci chodzi!!! Idź wrzeszcz gdzieś indziej!!

      Usuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  4. Najpiękniejsze zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly