poniedziałek, 17 lipca 2017

PO CO WEGANCE OCET? PROSTY BISZKOPT Z TRUSKAWKAMI.



Kuchnia wegańska  pełna jest tajemniczych trików, dziwnych rozwiązań. Dla tych, którzy w kuchni wegańskiej stawiają pierwsze kroki, wciąż roi się od niewiadomych.  Największy strach powodują oczywiście wegańskie wypieki. Bo jak to tak bez jajek? Nie wyrośnie. Opadnie. Będzie zakalec. Wybuchnie!
Zamienników jajek, które używa się do ciast jest bezliku, ale tak naprawdę by wiedzieć, kiedy użyć siemię lniane, a kiedy banana potrzeba po prostu wprawy, doświadczenia i zrozumienia. 
Sama już szerokim łukiem omijam tabelki rozpiskami jak zamienić jajko. Bo moim ulubionym sposobem by ciasto było wilgotne i ślicznie wyrośnięte jest...ocet!

Możecie sięgnąć po każdy rodzaj octu, ale tak na prawdę idealnie nadaję się zwykły ocet spirytusowy. Ocet spirytusowy jest absurdalnie tani. Taki ocet Kielecki kosztuje do 2zł, a starczy go na 100 ciast. Możecie użyć go również oczywiście do przetworów.
Niby taki zwykły produkt, a wiecie że historia Octu Spirytusowego sięga 1932 roku? W tedy w Kieleckich Zakładach wyprodukowano pierwszą partię. Do dziś wytwarza się go przy tradycyjnych metodach, które są równie tajemnicze jak wegańskie wypieki. Jeśli lubicie produkty z tradycją, warto docenić poczciwy ocet. Producent, chcąc podkreślić pochodzenie swojego wyrobu i jego 85 –letnią tradycję postanowił dokonać zmiany wizerunku produktu. Od teraz na etykiecie Octu spirytusowego 10% będzie widniał napis „Ocet Kielecki”. 



Biszkopt wegański idealnie sprawdza się jako szybki wypiek. Z powodzeniem przygotujecie z niego spody na tort. Biszkopt wychodzi zawsze, jest bardzo miękki i puszysty. Można przekładać go kremem lub piec z wybranymi owocami. 


  • Nie podaję gramów tutaj ważniejsze są proporcje.
  • Przygotuj 2 takiej samej wielkości szklanki- takie po 220-250 ml.
  • Sięgaj po truskawki, morele, brzoskwinie, agrest, porzeczki, a nawet winogrona!
  • Przepis na tort z tym biszkoptem znajdziesz w mojej książce.






🔬 EKSPERYMENT 🔬

Na początku mały eksperyment



  • Przygotuj małą miseczkę z odrobiną sody.
  • Przygotuj ocet spirytusowy i delikatnie skrop sodę.
  • Widzisz jak buzuje?
  • Ta, sama reakcja zajdzie w biszkopcie. Dodatkowa wysoka temperatura sprawi, że ciasto będzie wyrośnięte i wilgotne w środku.








 💚 💚 💚 💚





1 szklanka mleka sojowego
1 łyżka octu spirytusowego
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4-1/3 szklanki oleju
szczypta soli

truskawki lub inny owoc


💚 Odlej mleko i dodaj do niego ocet. Mleko sojowe od razu zaczyna się ścinać. Wymieszaj i zostaw na 2-3 minuty.

💚 Mąkę przesiej do miski. 

💚 Dodaj sodę, proszek do pieczenia, sól i cukier.

💚 Powoli dolewaj mleko ciągle mieszając.

💚 Na koniec dodaj olej.

💚Ciasto powinno mieć delikatną i gładką konsystencję. 

💚 Jak zostawisz je na chwilę, zobaczysz delikatne bąbelki powietrza. Ocet i soda robią swoje!

💚 Umyj owoce i przekrój je na mniejsze kawałki. Sięgaj po truskawki, morele, brzoskwinie, agrest, porzeczki a nawet winogrona!

💚 Piecz w 175 stopniach przez około 30 minut. Wierzch ciasto powinien być zarumieniony i pękać.




32 komentarze:

  1. Wyglada cudownie!😊😊😊 A jaki olej użyłaś? 🤔

    Nat

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może byc jakikolwiek od roztopionego kokosowego po zwykły rzepakowy. Taki do codziennego gotowania :))

      Usuń
  2. A czy może być do tego mleko ryżowo-kokosowe zamiast sojowego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie tak, sojowe ładniej sie zakwasza. Robi się taki "jogurt"

      Usuń
  3. "W tedy w Kieleckich Zakładach wyprodukowano pierwszą partitę." Partita. Parttita di calcio. Aceto. Whatever :P Piękne zdjęcia! Spadłaś z nieba z tym przepisem, bo od 10:00 kręcę się po kuchni i nie wiem, o co mi chodzi. Teraz już wiem. Do octu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. *poprzestawiało mi literki i spacje. To niedocukrzenie organizmu. Mea culpa :P

      Usuń
    2. Partita jakie piękne słowo wymyśliłam :D :D

      Usuń
    3. Suita barokowa lub partita – szereg tańców, zwykle w następującej kolejności: allemande, courante, sarabanda i gigue, często jednak rozszerzana o inne tańce (np. passepied, menuet, gawot) lub ustępy nietaneczne (np. burleska, scherzo, aria, sinfonia). (Z Wikipedii)

      Usuń
  4. Akurat jak szukałam prostego przepisu na biszkopt na 18-nastkę brata :D
    Dzięki za czytanie w myślach!
    -Agata

    OdpowiedzUsuń
  5. Chciałabym poznać optymalne wymiary foremki na proporcje tego biszkoptu. Dziekuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na zdjęciu jest 18x18 i ciasto wychodzi dość wysokie.

      Usuń
    2. Pięknie dziękuję. Zrobię go dziś dla gości.

      Usuń
  6. Trudno uwierzyć. Niesamowicie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy zamiast zwykłego octu można użyć ocet jabłkowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetnie, zatem biorę się do roboty :D Dziękuję, jest Pani najlepsza!

      Usuń
    2. <3 <3 "Pani" to moja mama, Alka jestem :))

      Usuń
  8. Odpowiedzi
    1. Zależy jaka. Na blogu jest przepis na biszkopt z maki jaglanej. Można użyć tez gotowej mieszkanki, ale biszkopty bezgluta nie wychodzą, aż tak sprężyste i wilgotne.

      Usuń
  9. Dzisiaj zrobiłam kolejny, z podwójnej porcji:) z mąki orkiszowej jasnej, z miksem owoców:) Znika bardzo szybko:)) Niektórzy się dziwią, że jakim sposobem wyszedł taki placek bez jajek?:)) ..a jednak to możliwe;)
    Dzięki za przepis:)
    Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetnie! Dopiszę, że inne mąki wchodzą w grę! <3

      Usuń
  10. Zrobiłam dokładnie z przepisu, z podwójnej porcji, ale wyszedł zakalec :( Chyba dodałam za dużo owoców (porzeczki i brzoskwinie). No nie wiem, może spróbuję jeszcze raz, ale z mniejszą ilością owoców..

    OdpowiedzUsuń
  11. Wychodzi wspaniale na pełnoziarnistym orkiszu! :) Zrobiłam z czarną porzeczką, a druga porcja na tort! :) Cudna jesteś!

    OdpowiedzUsuń
  12. Jednak jestem zywym przykladem ze mozna cos bardzo latwe moze nie wyjsc :P wyszedl mi bardzo pyszny zakalec. Podejrzewam ze przesadzilam z owocami :) Mam pytanie czym mieszalas ciasto? Mikserem czy moze recznie? Zastanawiam sie czy wina nie lezy w tym ze mieszalam recznie trzepaczka.
    pozdrawiam serdecznie Wiolka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mieszałam trzepaczką. Albo za dużo owoców, albo stary proszek do pieczenia.

      Usuń
    2. Zdecydowanie moim problemem bylo za duzo owocow. Od czwartku (dzis jest poniedzialek) biszkopt robilam 3 razy :) znika jak zaczarowany ;)
      Pozdrawaim Wiolka

      Usuń
  13. U mnie niestety też zakalec, ale przyznaję, że pyszny. Robiłam na jasnej orkiszowej, ciasto podczas pieczenia pięknie wyrosło, ale wydaje mi się, że za niska temperatura była, pieklam prawie 40 min, a wciąż było jasne, wyłączyłam kiedy zaczęło pękać z wierzchu i patyczek był suchy. Potem niestety opadlo i w środku zrobił się pysznie zakalcowate :-))) I tak je zjem! Następnym razem zwieksze temperature, owoców nie dawałam dużo wiec to z pewnością nie to.
    P.S. Początek mnie zmylil z ta sodą i miseczka, wlalam tam ocet, myślałam,że to do przepisu... potem wlalam wszystko do mleka...Jakież było moje zdziwienie, kiedy okazało się, że wykonanie przepisu zaczyna się niżej, mleko z octem i soda poszło do zlewu i od nowa:-P
    P.S.2. Bardzo lubię ten blog <3

    OdpowiedzUsuń
  14. Dzieki slicznie za odpowiedz!
    Mysle ze ze jednak owoce i tak jak w komentarzu ponizej za krotko pieklam. Proszek do pieczenia swiezy ;)
    Zakalec byl tak pyszny ze 3/4 zjadlam o 11 w nocy :)
    Napewno sprobuje jeszcze raz.
    Wiolka

    OdpowiedzUsuń
  15. Mieszanka jasnego orkiszu + pełnoziarnista pszenna ( konkretnie typ 750) = zakalec.

    A szkoda!:(

    Chociaż faktycznie w smaku nawet smaczny, chociaż jak dla mnie zbyt słodki i... tłusty. Na szczęście maliny swoja kwasowatkością w jakimśstopniu to przełamują.

    Ja też zapewne jeszcze wypróbuje ten przepis, ale z inną maką, no i zmienjszyłabym ilość cukru i oleju (kokosowego), o ile tak można ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ciasta wegańskie należy mieszać bardzo krótko, tylko do połączenia składników. Nawet jeśli zostaną małe gródki to i tak rozpuszczą się podczas pieczenia. Zbyt długie wyrabianie powoduje uwalnianie glutenu z mąki w połączeniu z wilgocią mleka bądź wody. Wtedy może wyjść zaklęć albo gumowa konsystencja.

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly