wtorek, 29 sierpnia 2017

KREMOWA POLENTA Z KUKURYDZĄ ZE SMAŻONYM TOFU I POMIDORKAMI





Uważam, że polenta jest bardzo niedoceniana. I będę to powtarzać dopóki instagram nie zażółci się od zdjęć dań z polenty. To prosta, bezglutenowa kaszka niechlubnie kojarzona tylko z mamałygą dla dzieci. A przecież można z niej przygotować proste dania również dla dorosłych!

W mojej książce znajdziecie przepis na polentę z grillowanymi warzywami. Wydaje mi się, że tłumacze tam również mnogość sposobów na gotowanie polenty. Jednym z nich jest gotowanie kaszy z dodatkiem mleka. Wcześniej nie próbowałam tej metody, z obawy przed wyczuwalnym smakiem mleka. Byłam w błędzie. Faktycznie, polenta przygotowana na mleku jest bardzo kremowa. Chyba stałą się moją ulubioną!

Jej smak podkreśla świeża kukurydza. Smak mijających już wakacji i końcówki sierpnia. Do tego odpowiednie doprawione tofu i wspaniały, prosty, włoski i treściwy obiad gotowy. 
Smacznego!










1 kolba kukurydzy
300g polenty*
300ml mleka roślinnego
500ml wody 
sól
pieprz
oliwa
2-3 łyżki płatków drożdżowych

1 kostka tofu 
1 łyżeczka słodkiej papryki
szczypta ostrej papryki
sól
pieprz
2 łyżki oleju
sok z cytryny

kilka małych pomidorów
zioła (bazylia i pietruszka)

* lub 150g polenty i około 500ml płynów

💚 Zaczynamy od polenty. W garnku rozgrzej odrobinę oleju/oliwy i od razu dodaj ziarna z kolby kukurydzy. Dodaj sól i pieprz do smaku i duś około 5 minut. 

💚 Dodaj mleko oraz wodę.

💚 Od razu wsyp polentę i wymieszaj. 

💚 Gotuj do miękkości kaszy. Polenta powinna zgęstnieć po 10-15 minutach.

💚 Następnie dodaj odrobię oliwy, płatki drożdżowe oraz dopraw solą i pieprzem.

💚 Dodaj również około 2 łyżki świeżych i posiekanych ziół.



💚 Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. 

💚 Dodaj tofu pokrojone w dużą kostkę. 

💚 Dodaj przyprawy i sok z cytryny. Duś chwilkę na małym ogniu przez 5 minut.

💚 Na koniec dodaj do tofu kiść pomidorków i smaż około 3-6 minut, aż pomidorki zaczną delikatnie się rumienić lub pękać.

💚 Jeśli całość jest za sucha podlej 2-3 łyżkami wody.

💚 Przygotuj talerz i nałóż na niego polentę. Zrób mały dołek. Ułóż w nim tofu i połóż pomidorki. Całość polej powstałym w patelni sosem. 

💚 Posyp ziołami.



5 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie chyba jutro się na nią skuszę. Dzięki za inspiracje

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda jak jajecznica <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy gotową polentę można zamrozić?

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też byłam pewna, że to jajecznica. Pyszności!

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly