niedziela, 6 sierpnia 2017

SPAGHETTI AL LIMONE. CYTRYNOWY SOS Z CUKINII.





Spaghetti al limone to włoski klasyk. To jedno z tych dań, które nie wymaga drogich składników i nie jest skomplikowany w wykonaniu. Tradycyjne sos al limone powstaje na bazie masła (lub oliwy) z sokiem i skórką z cytryny. Na koniec dodaje się, jak do wszystkiego co włoskie, sporą ilości parmezanu. Jego przygotowanie nie przekracza 10 minut. 

Dziś przedstawiam moją, wegańską wersję tego sosu. Trochę odbiega od tradycyjnego przepisu, ale nadal jest bardzo włoska. 
Bazą do mojego sosu jest żółta cukinia. Swoją drogą w kuchni włoskiej pojawia się również sos na bazie cukinii, więc moja inwencja twórcza nie wymija się z tradycją włoską. Z resztą gdzież bym śmiała!

Sos  jest delikatny, świeży i pięknie pachnie. Idealny na słonecznie dni i upalne wieczory. Zachęcam by użyć żółtej cukinii, kolor sosu będzie zachwycać!










1 żółta cukinia*
skórka z jednej cytryny
2-3 łyżki soku z cytryny
1-2 łyżki płatków drożdzowych
oliwa z oliwek
sól
pieprz
świeża bazilia lub natka pietruszki

1 filiżanka wody spod gotującego się mamaronu

ulubiony makaron



* jeśli masz zieloną cukinie, a zależy Ci na kolorze obierz ją ze skórki. 


💛 Makaron gotuj w dużej ilości osolonej wody. Pod koniec gotowania makaronu odlej około 1 filiżankę wody. 

💛 Cukinię umyj i pokrój w kostkę. Przenieś na patelnie podlaną oliwą i smaż, aż cukinia zmięknie.

💛 Przenieś cukinię do kielicha blendera lub innego naczynia, w którym zazwyczaj miksujesz. 

💛 Dodaj sok z cytryny- na początek 2 łyżki.

💛 Dodaj trochę płatków drożdżowych.

💛 Zmiksuj na gładki sos.

💛 Dodaj wody spod makaronu. 

💛 Spróbuj i dopraw solą i pieprzem.

💛 Odcedzony makaron przenieś na patelnie.

💛 Zalej sosem i wymieszaj.

💛 Dodaj skórkę startą z 1 cytryny. 

💛 Dodaj posiekane listki bazylii lub pietruszki. 

💛 Znowu wszystko dobrze wymieszaj. Dodaj ewentualnie jeszcze odrobinę soku z cytryny.

💛 Sos powinien zgęstnieć. 

💛 Przenieś na talerz. Podlej oliwą z oliwek i posyp świeżymi ziołami.





25 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy przepis;)), czy spaghetti smakuje bardziej cytrynowo czy cukiniowo? Asia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cytrynynowo, cukinia tutaj tylko nadaje koloru i kremowej konsystencji.

      Usuń
  2. To jest najlepszy makaron jaki jadłam we Włoszech! Tak bardzo nam smakował, że wróciliśmy do baru kolejnego dnia.U nas była wersja z bazylią pociętą nożyczkami, poza tym prostota przepisu. Ten cytrynowy makaron jest najlepszy i do tego lżejszy niż np. bolognese.

    OdpowiedzUsuń
  3. Smacznie brzmi, do wypróbowania😁

    OdpowiedzUsuń
  4. Skuszę się chyba nawet jutro! Ile wychodzi sosu z przepisu? Ilu gramom makaronu odpowiada mniej więcej? Chciałabym ugotować dla całej rodziny. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ile to jest "cała rodzina"
      Z 1 cukinii wychodzi około tyle sosu żeby starczyło na makaron dla 3 osób. Może warto przygotować go z 2 cukinii, bedzie bezpiecznie.

      Usuń
  5. Ta woda spod makaronu to "must have" dla większości włoskich sosów. Drobna rzecz - a wprowadza wielką zmianę!

    OdpowiedzUsuń
  6. A czy jest coś czym można zastąpić płatki drożdżowe?? Jeśli tak, to dzisiaj robię takie pyszności! Pozdrawiam, Kinga :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Można nie dodawać. Sos będzie równie smaczny. Na warsztatach ostatnio nie było płatków i wszystkim baaardzo smakowało!

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuję! Makaron pyszny. Moja prawie 3-letnia córka która nie chce niczego spróbować, skusiła się na żółte dżdżownice �� czym mnie bardzo zaskoczyła. To chyba najlepsza rekomendacja. Oczywiście musiałam wybierać bazylię dla niej ale i tak sukces.

    OdpowiedzUsuń
  9. Zrobiłam, pyszka!!!!

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda smakowicie i bardzo włosko! Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń
  11. Pycha:) Od siebie dorzuciłam pokrojoną i podsmarozną w plastrki młodą cukinię bo tak jakoś łyso byłoby na talerzu ale pomysł na sos cukiniowy jest rewelacyjny, na pewno będe go wykorzystywac jako bazę do innych makaronów:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy zamiast cytryny może być limonka? (zalega mi jedna w domu ;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wieszzz cooo pewnie, tak chociaż limonka ma trochę bardziej egzotyczny aromat, wież zachęcam do cytryny :)

      Usuń
  13. Wyszło przepyszne ! Brak płatków drożdżowych trochę mnie zniechęcał, ale spróbowałam no i... REWELA ! :D

    OdpowiedzUsuń
  14. No właśnie, dla mnie regulamin tez nie był do końca czytelny bo była w nim mowa o jakimś koncie, komentarzu

    ตารางคะแนนลาลีกา

    OdpowiedzUsuń
  15. Chyba najbardziej oprócz smaku Twoich przepisów, uwielbiam błędy :) "woda spod mamaronu" serio, to jest urocze :D Sama ciągle to robię :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Hej Alicja, na ile porcji jest przewidziany sos? Mam dylemat nad iloscia makaronu. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zależy od cukinii alre 4 na pewno. Najlepiej przełożyc makaron do sosu i podlać wodą spod gotowania makaronu.

      Usuń
  17. Bardzo apetycznie wygląda!Nigdy takiego nie jadłam;x

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly