piątek, 8 września 2017

PIECZONY BAKŁAŻAN Z FIGĄ I SAŁĄTKĄ







Wydawałby się, że bakłażan to proste w przygotowaniu warzywo. Można z niego przygotować baba ghanoush, smażyć go w pomidorach, piec z sosem czosnkowym, podawać z makronem...
Z jednej strony tak jest, ale nie ma nic gorszego jak wpół surowy bakłażan o mocnym gorzkim smaku lub bez smaku w ogole. Niestety często zdarza mi się dostać plastry okropnego bakłażana na pizzy. Jego gorzko, kwaśny smak może zepsuć wszystko! Albo bakłażan, który jest miękki od góry, a im głębiej wbija się widelec czuć jego naturalną i zimną konsystencję błeee. 

Dlatego by mieć pewność że bakłażana się nie schrzani lepiej wcześniej go mocjo posolić, a potem najlepiej niemal spalić. Tak bardzo rumiany, wręcz czarny w kolorze bakłażan jest najsmaczniejszy. I niestety najlepszy jest taki delikatnie tłusty, tych suchych nie jestem wstanie zjeść.

Bakłażan lubi towarzystwo czosnku, ziół, pomidorów i prostych sałatek. Tak podałam go dziś. Taki w arabskim stylu. Jest mocno upieczony i podany z kaszą freekeh. 

Freekeh to bogatsza odmiana bulguru. Jest kaszą z zielonej pszenicy. Można ją również kiełkować. Jest bogata w błonnik, białko i witaminy.  




1 bakłażan
2 łyżki sosu sojowego lub 1 łyżeczka soli
1 łyżeczka kuminu
oliwa

1/2 szklanki kaszy bulgur lub freekeh
pęczek pietruszki
sok z 1/2 cytryny
mięta
kolendra
sól
olej sezamowy
granat

ząbek czosnku
świeże figi 
pomidorki
mięta
śmietanka/jogurt  sojowa


💛 Bakłażana przekrój na pół. Natnij na krzyż cały miąższ i dobrze skrop sosem sojowym lub solą.
Pozostaw na 30 minut następnie obróć nacięciami do dołu i znowu zostaw na 30 minut. Osusz ręcznikiem.

💛 Bakłażana skrop oliwą i posyp kuminem. Niech oliwa i przyprawa wejdą z nacięcia. 

💛 Piecz w 180 stopniach około 40 minut. Niech bakłażan mocno się zarumieni.



💛 Kaszę ugotuj na sypko. Przenieś do miski. 

💛 Dodaj duuużo drobno posiekanych ziół i sok z cytryny. 

💛 Dopraw solą i olejem sezamowym.

💛 W upieczone bakłażany wetrzyj czosnek. 

💛 Bakłażany podawaj ze świeżą figą, pomidorkami i kaszą. 

💛 Możesz podlać roślinką śmietanką lub jogurtem. 

💛 Posyp miętą i pestkami granatu. 




2 komentarze:

  1. Fajny pomysł na podanie bakłażana! Bardzo lubię to warzywo, a zgadzam się, że łatwo je zepsuć i jak nie wyjdzie, to potrafi być niezjadliwe. I sałatka mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly