poniedziałek, 30 października 2017

SEREK TOPIONY Z NERKOWCÓW Z PAPRYKĄ WĘDZONĄ



Domowe smarowidła to mój ulubiony sposób na śniadania. Bardzo lubię kanapki, a fakt że mieszkam nad piekarnią sprawia, że czasami naprawdę kusi mnie na świeży bochenek chleba. 

Przepisów na twarożki roślinne na blogu jest sporo. Bardzo lubię ten ze słonecznika. Podobny z wędzoną papryką znajdziecie w mojej książce. 
Do twarożków można użyć, pulpy z migdałów, słonecznika lub innych orzechów, albo po prostu tofu.

Ten przepis jest jednak trochę inny. Po pierwsze jego struktura jest delikatna i jednolita. Tu będzie potrzebny dobry blender. Po drugie stałą i twardą konsystencję zawdzięcza olejowi koksowemu, który w niskich temperaturach twardnieje. Przypomina serek topiony, dlatego pozwoliłam sobie tak go właśnie nazwać.

Serek/twarożek nadaje się na kanapki i nawet do naleśników. Wspaniale smakuje z cebulką i czerwonym pieprzem.










1/3 szklani wody spod kiszonej kapusty*
2-3 kopiate łyżki oleju kokosowego
sól
pieprz






* lub 1/3 szklanki wody + 2 łyżki octu jabłkowego domowy najlepszy



💚 Orzechy nerkowca zalej wrzątkiem i zostaw na około 2h.

💚 Orzechy przenieś do kielicha blendera.

💚 Dodaj wodę spod kiszonej kapusty.

💚 Rozpuść olej kokosowy i wlej do kielicha.

💚 Dodaj paprykę wędzoną.

💚 Zacznij miksować. Jeśli orzechy były twarde i trudno się miksuje dodaj odrobinę wody. 

💚 Spróbuj masę i dopraw solą. Jeśli jest za słodka dodaj odrobinę octy jabłkowego.

💚 Gotową masę przelej do naczynia lub słoiczka i wstaw do lodówki.

💚 Jeśli masz ochotę przed wystudzeniem posyp różowym pieprzem. 





9 komentarzy:

  1. świetny przepis! :) mam tylko pewien problem.. podczas blendowania mokre nerkowce przyczepiają się do ścianek blendera i nie chcą się miksować. musiałabym dodać aż szklanke wody, a wtedy masa będzie za rzadka.. Jest na to jakis sposób?
    Ps. gdzie mogę dostać wędzona paprykę? z góry dziękuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam kilka podpowiedzi.
      Może warto dłużej moczyć nerkowce by zmiękły. Nawet zalać wrzątkiem po godzinie wylać wodę i zalać znowu.
      Warto też zwiększyć ilość orzechów, zaraz dopiszę gramy do przepisu.
      Jest też żmudne rozwiązanie trzeba przerywać i ściągać łyżką masę ze ścianek.
      Dobrze jest też dodać olej całkowicie roztopiony, to taki dodatkowy płyn.

      Paprykę wędzoną teraz można dostać nawet w zwykłym markecie, któraż z polskich firm zaczęła ją pakować do swoich torebek. Paprykę znajdziesz też na półkach z kuchną świata.

      Usuń
    2. Paprykę wędzoną ma w ofercie Kotanyi :) Można ją dostać np. W Kaufiku

      Usuń
    3. Lepiej się sprawdzi rozdrabniacz niż blender kielichowy, ew. ręczny, jeśli nerkowce są miękkie.

      Usuń
    4. To chyba już trzeba znać swój sprzęt, ja mam taki blender kielichowy co robi co mu karzę, ale taki rozdrabniasz z ostrzem "S" też sprawdza się w każdej sytuacji :)

      Usuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj mam ochotę na taką super pastę. Niestety mój blender za 3 dych nie przetrwałby miksowania orzechów. Chyba czas najwyższy zainwestować w porządniejszy sprzęt. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przy takich pastach dobrze się sprawdza mniejszy blender. Mam taki z ostrzem na dole o poj. ok. 0.75 l i daje rade. Tylko jak robię falafle, to na raty.....

      Usuń

Printfriendly