poniedziałek, 16 października 2017

WEGAŃSKA WENECJA







Moim ulubionym krajem do zwiedzania i poznawania są Włochy. Pewnie nie raz o tym wspominałam przy przepisach i na warsztatach. We Włoszech bywam tak często jak tylko się da, czyli jeśli tylko pozwala mi na to kieszeń i czas. Może to oklepane, a niech nawet i będzie, jednym w moich ulubionych miast jest Wenecja. Tak wiem, to pewnie mało oryginalne. Ale mnie to nie dziwi bo nie znam piękniejszego miasta. Wenecja jest wyjątkowa. Chociaż kocham wzgórza Toskanii, kolory Ligurii, słońce Kalabrii i wino z Umbrii to jednak do Wenecji wracam najczęściej. I dla zapachu wody, dla ludzi, dla biennale sztuki i dla tej uroczej pleśni na murach. W Wenecji nie da się nie zakochać, a ludziom, którym się nie podoba po prostu nie wierze! 
Po przyjeździe dostałam sporo zapytać i na instagramie i facebooku o to co polecam jeść w Wenecji. Od dłuższego czasu wychodzę z założenia, że takie przewodniki po Włoszech nie są potrzebne. Więc ich nie piszę. Bo tu weganom jest po prostu dobrze. Ale ze względu na prośby, postanowiłam że to w sumie fajne, że na blogu pojawi się coś nowego.
Po pierwsze we Włoszech od paru lat podobnie jak w Polsce weganizm staje się popularniejszy. Półki w sklepach zapełniają się wegańskimi produktami; tofu, pastami, wegańskimi serami i szybkami.Po drugie tutaj sezony warzywno-owocowe są dłuższe. Wybór warzyw jest ogromny. To samo tyczy się kasz i makaronów, które przecież są wegańskie. Dlatego na diecie wegańskiej we Włoszech nie da sie zginąć.

Mimo wszysstko przedstawię Wam mój subiektywny przewodnik gdzie zjeść, co spróbować co i gdzie kupić. Przewodnik podzielę na mniejsze kategorię tak by było czytelnie i żebym mogła się rozpisać. 

Najlepiej stołować, się w restauracjach lokalnych i oddalonych od centrum. Ja staram zawsze szukać takich miejsc, w których siedzi sporo włochów. Niestety w Wenecji nie brakuje turystów. Restauracje starają się dogodzić wszystkim, wiec nieraz menu jest obszerne i bardzo kosmopolityczne. Warto odejść od okolic San Marco i poszukać czegoś miej zaludnionego (ale nie pustego!)W samej Wenecji, na wyspach oraz w Mestre działają również wegańskie knajpki. Sama ich wszystkich nie sprawdziłam, ale te ciekawsze opiszę. 


Wenecja jest droga kawa w przeciętnej knajpce we Włoszech kosztuje 50centów, w Wenecji 
1-1,50. Trzeba pamiętać, że szczególnie w okolicach San Marco dopłaca się za stolik. Nie chodzi tutaj o coperto, czyli wliczony napiwek za obsługę. Szczególnie napoje przy barze kosztują o połowę mniej, niż te spożywane przy stoliku.
Oprócz Tratorii i Osterii, w Wenecji popularne są bary bacareto . Taki włoski tapas, słyną z małych przekąstek i taniego wina.





PIZZA

Niemal wszędzie
Pizza marinara czyli podstawowa z sosem, czosnkiem i oregano dostępna jest niemal wszędzie. Nie ma problemu z zamawianiem też pizzy bez sera, ale z warzywnymi dodatkami. Co więcej w Wenecji działają też pizzerie podające pizze z wegańskim serem.
Marinara od 5-7,50E ( w zależności od miejsca)
Vegetariana bez sera od 7E

Pizzeria L'Angelo
Calle de la Mandola 3711
Tu zjecie dobrą pizze, a dla tru total wegan jest nawet opcja z wegańskim serem. Pizzeria wzbogaciła swoją ofertę również o kanapki oraz sałatki. 

Popularnych pizzeri można poszukać wcześniej na TripAdvisor. Jest to wygodne, bo na zamieszczonych tam przez gości zdjęciach, można podglądnąć cz np. odpowiada nam ciasto. 


 


MAKARONY
W każdej restauracji menu pasty jest spore. Zaczyna się od prostego makaronu z oliwą, przez z sosem pomidorowym i inne. Weganie znajdą coś dla siebie.
W lokalnych restauracjach rzadko bawią się w domowy jajeczny makaron. Jeśli jest domowy i jajeczny jest to zaznaczone w menu. W innym wypadku makarony są kupne. Znając życie kucharze się gają po popularną Barillę. Jeśli nie jesteście pewni czy makaron jest bezjajeczny wystarczy zapytać. Domowe makarony zawsze zaznaczone są w karcie. 

Między uliczkami łatwo natrafić na lokale fast foodowe z pastą. Sama w nich nich nie jadłam, ale słyszałam, że makarony w tych knajpach są bezjajeczne. Lokale są charakterystyczne. Przez okno można podglądać maszyny produkujące makaron. Oprócz tego lokale te są bardzo popularne, więc ich miejsce zdradzają dość spore kolejki, w których stoją raczej turyści caełgo świata, niż lokalni wenecjanie.

Aglio Olio od 5-6E
Spaghetti al pomodoro 7-10E
Pasta alle verdure od 8E 

                                           RYŻ

Wenecja słynie z ryżu. Tu jest bardzo popularny. Niestety risotto w restauracjach najczęściej przygotowywane jest na bulionie mięsnym. Ryż watro kupić w sklepie i przygotować po swojemu. 
                


LODY

Z lodami wegańskimi nie ma problemu. Może nie znajdują się każdej lodziarni, ale jest ich sporo. Spacerując lodziarni mija się multum. Celne oko zauważy charakterystyczny znaczek z zielonym listkiem Vegan OK. 
Najpopularniejszą wenecką lodziarnią jest Gelatoteka Suso. W ofercie mają lody (nie sorbety) wegańskie, do wyboru również bezglutenowy wafelek!
Łyga lodów od 2E
Wafelek bezgluta dodatkowe 2E

Gelatoteka Suso 

Gelateria il Doge

Gelato fantasy

 




KNAJPKI

W samej Wenecji jest kilka wegetariańsko wegańkich knajpek. Szczerze powiem, że nie mam z nimi doświadczenia. To dlatego, że w menu proponują najczęściej typową, kosmopolityczną wegańską kuchnię. Wychodzę z założenia, że jak mam ochotę na hummus to pójdę do żydowskiej knajpki, a jak jestem we Włoszech wolę stołować się po włosku! 


Gastrosofia Le Spighe Venezia

Camoma Veggie TAKE AWAY

La Tecia Vegana





Z WEGAŃSKIMI OPCJAMI

Jak wcześniej wspomniałam w niemal każdej restauracji znajdziesz makaron lub pizzę bez sera. Znajdzie się kilka ciekawych lokali z street fodem do odwiedzenia.
Na biennale w budach podawali wegańskie panini. Było smaczne z pieczonym burakiem i pastą z ryżu. Bardzo pomysłowe, proste, smaczne i wegańskie! Bardzo doceniam pomysł i chęci. 




Acqua & Mais
3,50E za warzywa z polencie. Mniam. W ofercie także pieczone ziemniaki z rozmarynem. 

Capatoast
Tosty wielkości głowy. Dwie obcje wegańskie w tym jedna z wegańskim serem!!

Osteria La Zucca

    


ZAKUPY







WARZYWA

Jeśli jest się we Włoszech to chęć gotowania towarzszy bardzo często. By zaoszczędzić lub po postu dać upust swoich kulinarnych zachciankom polecam gotować. Oczywiście jeśli mieszka się w airbnb lub hostelu z dostępem do kuchni. W samej Wenecji oczywiście warzywa kupi się w każdym sklepie, ale warto odwiedzić pobliskie stragany. Są urokliwe.

Targ Rialto- To największy targ w mieście. Można kupić tam wszystko.
Plac na Maria Formosa- jest tam duży stragan z warzywami
Via Giusepe Garibaldi- duży sklep warzywny obok wejcia do parku oraz pod koniec ulicy przy moście łódź z warzywami.
Ponte dei Pugni- tam rówież jest barka z warzywami.

 

 



W Wenecji wegańskie smakołyki znajdzie się w zwykłych lokalnych sklepach. Najpopularniejsze są sieciówki Spar i Coop. W nich nie brak opasłych lodówek pełnych wegańskich szynek, serów i nabiału. Nie na problemu z mlekami roślinnymi. Polecam pasty i pesta firmy Biffi, szczególnie puree z grzybów. Nadają się na kanapkę i do makronów.
We Włoszech rośnie liczba firm produkujących wegańskie fake szynki. Warto ich spróbować. Mnie bardzo smakowała ta z karczochami ze zdjęcia. Jadłam też obłędne wegańskie carpaccio.
W lodówach sporo gotowców, kilka rodzajów tofu i gotowe sejtany. Można dostać oczopląsu!
Jest sporo serów np firm Valsoia i Sojasun, które jeszcze nie są dostępne w Polsce. Oprócz tego spory wybór jogurtów i deserów .
Oczywiście warto zaopatrzyć się w oliwki na wagę czy suszone pomidory.

WINO
Można kupować w sklepach. Podaje też adresy sklepów gdzie można kupić lokalne trunki. Vino Sfuso jest tanie i baaaardzo popularne. W takich winianach można kupić wino z okolicznych winnic.  JEst bardzo tanie, a charakterystyczne dla takich sklepików jest to, że wino kupuje się w plastikowcyh butelkach. Jest lane prosto z baniaczku. Można przyjść również z własną butelką.  Dla mnie każde włoskie wino we Włoszech smakuje wspaniale nawet takie za 4E za butelkę ;)



CASTELLO: Al Canton del Vin (Salizada Francesco, Castello 3156)
SAN MARCO: Nave de Oro (Calle del Mondo Novo, San Marco 5786/ B)
DORSODURO: Cantinone “Gìa Schiavi” (San Trovaso, Dorsoduro 992) 
CANNAREGIO: Aziende Agricole di Roberto Berti (Rio Terà Farsetti, Cannaregio 1847/ A)

Regionalne apelacje:



DOCG
Bardolino Superiore
Recioto di Soave
Soave Superiore

DOC 
Arcole
Bagnoli di Sopra lub Bagnoli
Bardolino
Bianco di Custoza 
Breganze
Colli Berici 
Colli di Conegliano 
Colli Euganei
Corti Benedettine del Padovano 
Gambellara
Garda 
Lison Pramaggiore 
Lugana
Merlara 
Montello e Colli Asolani 
Monti Lessini or Lessini 
Prosecco di Conegliano-Valdobbiadene 
Riviera del Brenta 
San Martino della Battaglia 
Soave 
Valdadige 
Valdadige Terradeiforti 
Valpolicella 
Vicenza Vini del Piave lub Piave



IGT
Alto Livenza
Colli Trevigiani
Conselvano
Delle Venezie
Marca Trevigiana
Provincia di Verona or Veronese
Vallagarina
Veneto
Veneto orientale
Vigneti delle Dolomiti

 





1 komentarz:

Printfriendly