czwartek, 23 listopada 2017

WEGAŃSKA KWAŚNICA



Przepis na wegańską kwaśnicę to moja mała pamiątka z wyjazdowych warsztatów. Spotkaliśmy się w kameralnym gronie 17-19 listopada w Stodole u Jojo. Bardzo uroczym miejscu położonym u podnóża polskich Tatr. Było wspólne gotowanie i jedzenie. Oczywiście jedzenie odbywało się w trybie ciągłym. Było wspaniale. Dzieliłam się z uczestnikami sprawdzonymi przepisami na rozgrzewkę, na dania sezonowe, ale największym hitem był blok tematyczny poświęcony kuchni lokalnej-góralskiej. Były pierogi, wegański smalczyk oraz kwaśnica!

Kwaśnicy nigdy nie jadłam ani nie robiłam. Z pomocą uczestników ugotowaliśmy bajeczną zupę, która na bank nie odbiega w smaku od oryginału.
Kwaśnica jak sama nazwa wskazuje powinna być kwaśna. Dlatego warto zaopatrzyć się w dobrą kiszoną (nie kwaszoną) kapustę. My swoją dostaliśmy od zaprzyjaźnionej sąsiadki. Domowa kiszona kapusta? Nie mogło być lepiej.

- W tradycyjnym przepisie dodaje się boczku, tutaj weganie sięgają po śliwki wędzone. Są bardzo aromatyczne i specyficzne. Psują do wegańskiej kwaśnicy jak ulał.
- Pamiętajcie też, że kwaśnica to nie bigos. Ma mniej składników, za to więcej wody  jest po porostu zupą. 
- Kapustę z dużą ilością wody najlepiej kupić na sprawdzonym targu. Można też sprzedawce poprosić o wodę z pod ogórków kiszonych i wlać ją do zupy.
- By była treściwsza można dodać do niej odrobinę ugotowanej białej fasoli, ale myślę że nie jest to konieczne. 
- Pamiętajcie też o kminku! Sprawi, że kwaśnica będzie lżejsza dla żołądka. Nie lubicie kminku? Użyjcie mielonego.



💛💛💛
Serdecznie dziękuję Pajce, Idziemu i Stotole u Jojo za zaproszenie. Oraz wszystkim przyjaznym, głodnym wegańskich przepisów mordkom. Jesteście super zdolni! Było znakomicie!


Ps. Te pierooogiiiiiiiiiii będą mi się śnić! 












3 ząbki czosnku
4 wędzone śliwki
garść suszonych grzybów
5-6 ziemniaków
4 łyżeczki suszonego majeranku
1 łyżeczka kminku
3 ziela angielskie
2 liście laurowe
3 jagody jałowca
2-4 łyżki octu jabłkowego

 


💚 Zagotuj bulion.

💚  Dodaj obrane i pokrojone w około 1cm kostkę ziemniaki. 

💚 Kiedy ziemniaki będą już lekko miękkie dodaj kapustę. 

💚 Dodaj śliwki wędzone, grzyby i wszystkie przyprawy.

💚 Jeśli płynów jest mało podlej kwaśnicę wodą lub bulionem. 

💚 Gotuj na małym ogniu. 

💚 Niech kapusta zmięknie. 

💚 Dopraw octem jabłkowym do smaku jeśli jest za mało kwaśna.

💚 Nie zapomnij i pieprzu i szczypcie soli.




5 komentarzy:

  1. Na kwaśnicę się nie skuszę, ale zdjęcia są obłędne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki super kapuśniak :) ksiądz Józef Tischner kiedyś w Magazynie Kuchnia podał przepis na wegańską kwaśnice wigilijną :D , taka super kwaśna , ja teraz ja robię nie na wigilie ale na 6 stycznia

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja się skuszę! Uwielbiam kwaśnicę. Z okazji świąt na pewno wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly